Καταπληκτική μηλόπιτα τριφτή

Αφράτη και μοσχομυριστή

Published by
Συντακτική Ομάδα

Γίνεται με απλά υλικά που έχτε όλοι στο σπίτι. Προτείνω να βάλετε μισά-μισά ξινόμηλα με κόκκινα μήλα για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Για τη ζύμη της μηλόπιτας

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. ζάχαρη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
250 γρ. καλαμποκέλαιο
1 μεγάλο αυγό
1/3 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

5 ξινά μήλα
150 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
Χυμός από 1/2 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

Λίγη άχνη ζάχαρη
Λίγη κανέλα
Εξοπλισμός
Λαδόκολλα
Μπολ
Φόρμα
Διατροφικός Πίνακας
Εκτέλεση

Προετοιμασία

Πρώτα, βουτυρώνουμε μια αποσπώμενη φόρμα δακτυλίδι 28 εκ. για να μην κολλήσει η ζύμη. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για 12 κομμάτια.
Κατόπιν τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.
Επιπλέον, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

Ζύμη για μηλόπιτα

Αρχικά σε ένα μπολ, συνδυάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη.
Έπειτα με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε αρχικά τα υγρά υλικά με το αλεύρι και τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζουν ζύμη.
Στη συνέχεια, ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να μην δούμε αλεύρι. Η ζύμη θα είναι τραχιά και θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για λίγο.

Γέμιση

Πρώτα καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη.
Μετά τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
Κατόπιν, προσθέτουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε τη γέμιση να μαρινάρεται για λίγα λεπτά, ώστε να απελευθερώσουν τα μήλα τα αρώματα τους.

Στήσιμο στη φόρμα

Ωστόσο κρατάμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια και με την υπόλοιπη ζωή φτιάχνουμε τη βάση.
Επίσης παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τη στρώνουμε στη φόρμα με τα δάχτυλα, φτιάχνοντας ένα πλαϊνό τείχος ύψους 6 εκ. για να κρατήσει τη γέμιση.
Στη συνέχεια αδειάζουμε όλη τη γέμιση στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Μετά, πασπαλίζουμε την υπόλοιπη τριφτή ζύμη από πάνω, χωρίς να πιούμε τα κομμάτια, ώστε να δημιουργηθεί μια χοντρή υφή στην επιφάνεια.

Ψήσιμο

Ψήνουμε στη μέση σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά, εξασφαλίζοντας μια τραγανή υφή.

Δείτε το βίντεο:

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Συναγερμός στο Ανόβερο: Αιματηρή συμπλοκή με πυροβολισμούς

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης στο Ανόβερο της Γερμανίας, μετά από σοβαρό επεισόδιο που…

4 λεπτά ago

Κοινωνικό τιμολόγιο – Πότε και πώς κάνετε αίτηση για μειωμένο ρεύμα

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αποτελεί βασικό μέτρο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών για μειωμένο κόστος…

10 λεπτά ago

Ο Κόντης εξηγεί τη στρατηγική του για το πλάνο με τη Φέγενορντ

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Χρήστος Κόντης, εμφανίστηκε αισιόδοξος στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αυριανού (23/10)…

35 λεπτά ago

Σοκ στα Τρίκαλα: Η συγκλονιστική μαρτυρία για τον 18χρονο μητροκτόνο

Νέες, συγκλονιστικές διαστάσεις λαμβάνει το τραγικό έγκλημα στα Τρίκαλα. Όπου ένας 18χρονος φέρεται να έπνιξε…

2 ώρες ago

«Έκρηξη» εφηβικών εθισμών: Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» Ευρώπης σε κάνναβη, τζόγο και vaping

Σοβαρά συμπεράσματα προκύπτουν από την πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD 2024 (ΕΠΙΨΥ), σύμφωνα με την οποία οι…

2 ώρες ago

Το εορτολόγιο της 23ης Οκτωβρίου: Ο Άγιος Ιγνάτιος, ο Πατριάρχης

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025, η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιάκωβο τον Απόστολο και Αδελφόθεο, τον…

3 ώρες ago