Καταπληκτική μηλόπιτα τριφτή

Αφράτη και μοσχομυριστή

Published by
Συντακτική Ομάδα

Γίνεται με απλά υλικά που έχτε όλοι στο σπίτι. Προτείνω να βάλετε μισά-μισά ξινόμηλα με κόκκινα μήλα για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Για τη ζύμη της μηλόπιτας

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. ζάχαρη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
250 γρ. καλαμποκέλαιο
1 μεγάλο αυγό
1/3 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

5 ξινά μήλα
150 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
Χυμός από 1/2 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

Λίγη άχνη ζάχαρη
Λίγη κανέλα
Εξοπλισμός
Λαδόκολλα
Μπολ
Φόρμα
Διατροφικός Πίνακας
Εκτέλεση

Προετοιμασία

Πρώτα, βουτυρώνουμε μια αποσπώμενη φόρμα δακτυλίδι 28 εκ. για να μην κολλήσει η ζύμη. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για 12 κομμάτια.
Κατόπιν τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.
Επιπλέον, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

Ζύμη για μηλόπιτα

Αρχικά σε ένα μπολ, συνδυάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη.
Έπειτα με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε αρχικά τα υγρά υλικά με το αλεύρι και τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζουν ζύμη.
Στη συνέχεια, ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να μην δούμε αλεύρι. Η ζύμη θα είναι τραχιά και θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για λίγο.

Γέμιση

Πρώτα καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη.
Μετά τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
Κατόπιν, προσθέτουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε τη γέμιση να μαρινάρεται για λίγα λεπτά, ώστε να απελευθερώσουν τα μήλα τα αρώματα τους.

Στήσιμο στη φόρμα

Ωστόσο κρατάμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια και με την υπόλοιπη ζωή φτιάχνουμε τη βάση.
Επίσης παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τη στρώνουμε στη φόρμα με τα δάχτυλα, φτιάχνοντας ένα πλαϊνό τείχος ύψους 6 εκ. για να κρατήσει τη γέμιση.
Στη συνέχεια αδειάζουμε όλη τη γέμιση στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Μετά, πασπαλίζουμε την υπόλοιπη τριφτή ζύμη από πάνω, χωρίς να πιούμε τα κομμάτια, ώστε να δημιουργηθεί μια χοντρή υφή στην επιφάνεια.

Ψήσιμο

Ψήνουμε στη μέση σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά, εξασφαλίζοντας μια τραγανή υφή.

Δείτε το βίντεο:

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Ληστές άδειασαν το σπίτι βουλευτή της ΝΔ στο Κολωνάκι

Ληστές άδειασαν το σπίτι βουλευτή της ΝΔ στο Κολωνάκι... Μπήκαν σαν κύριοι με κλειδί πασπαρτού…

45 λεπτά ago

Ποιά είναι η Ρία Ελληνίδου; Η άγνωστη ζωή της εντυπωσιακής τραγουδίστριας

Ποιά είναι η Ρία Ελληνίδου; Η άγνωστη ζωή της εντυπωσιακής τραγουδίστριας που «σαρώνει» στο TikTok…

1 ώρα ago

Γνωστός σεφ αυτοκτόνησε στην αυλή του σπιτιού του

Γνωστός σεφ αυτοκτόνησε με καραμπίνα στην αυλή του σπιτιού του σκορπώντας σε όλους σοκ και…

3 ώρες ago

Αισχρή επίθεση στην Ελλάδα και από Αλβανό συνταγματάρχη

Αισχρή επίθεση στην Ελλάδα από Αλβανό συνταγματάρχη... Και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αλωνίζει σε…

3 ώρες ago

Ποιοι γιορτάζουν αύριο Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων:…

8 ώρες ago

Πώς να κερδίσετε κάθε σχέση: Το μυστικό των 30 δευτερολέπτων

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Jeffrey Bernstein, τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα μιας γνωριμίας είναι κρίσιμα για…

8 ώρες ago