Advertisement
ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Καθαρά Δευτέρα: Οι γεύσεις της παράδοσης στο σαρακοστιανό τραπέζι

Τι τρώμε την πρώτη μέρα της Σαρακοστής

Advertisement

Η Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, έχει καθιερώσει ένα ιδιαίτερο μενού στα ελληνικά νοικοκυριά, γεμάτο νηστίσιμα εδέσματα.

Το παραδοσιακό τραπέζι της ημέρας περιλαμβάνει:

Λαγάνα: Το χαρακτηριστικό ψωμί χωρίς προζύμι, απαραίτητο συνοδευτικό για όλα τα σαρακοστιανά πιάτα.
Ταραμοσαλάτα: Ένα κρεμώδες ορεκτικό από ταραμά (αυγά ψαριού), που αποτελεί βασικό στοιχείο του τραπεζιού.
Λαχανικά: Ποικιλία λαχανικών, ωμών ή ψητών, όπως ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, παντζάρια, πατάτες και μανιτάρια, καθώς και τουρσιά.
Χαλβάς: Το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας, διαθέσιμο σε διάφορες γεύσεις και παραλλαγές.
Θαλασσινά και οστρακοειδή: Γαρίδες, καραβίδες, χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και μύδια, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους.
Όσπρια: Φασόλια (φασολάδα ή γίγαντες), μαυρομάτικα φασόλια, φακές, ρεβίθια και φάβα, προσφέρουν ποικιλία και θρεπτική αξία.
Άλλα εδέσματα: Ντολμαδάκια γιαλαντζί και ελιές συμπληρώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι.
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι μια γιορτή γεύσεων και παράδοσης, που συνδυάζει νηστίσιμα εδέσματα και αγαπημένες λιχουδιές.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button