Η Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, έχει καθιερώσει ένα ιδιαίτερο μενού στα ελληνικά νοικοκυριά, γεμάτο νηστίσιμα εδέσματα.
Το παραδοσιακό τραπέζι της ημέρας περιλαμβάνει:
Λαγάνα: Το χαρακτηριστικό ψωμί χωρίς προζύμι, απαραίτητο συνοδευτικό για όλα τα σαρακοστιανά πιάτα.
Ταραμοσαλάτα: Ένα κρεμώδες ορεκτικό από ταραμά (αυγά ψαριού), που αποτελεί βασικό στοιχείο του τραπεζιού.
Λαχανικά: Ποικιλία λαχανικών, ωμών ή ψητών, όπως ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, παντζάρια, πατάτες και μανιτάρια, καθώς και τουρσιά.
Χαλβάς: Το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας, διαθέσιμο σε διάφορες γεύσεις και παραλλαγές.
Θαλασσινά και οστρακοειδή: Γαρίδες, καραβίδες, χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και μύδια, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους.
Όσπρια: Φασόλια (φασολάδα ή γίγαντες), μαυρομάτικα φασόλια, φακές, ρεβίθια και φάβα, προσφέρουν ποικιλία και θρεπτική αξία.
Άλλα εδέσματα: Ντολμαδάκια γιαλαντζί και ελιές συμπληρώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι.
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι μια γιορτή γεύσεων και παράδοσης, που συνδυάζει νηστίσιμα εδέσματα και αγαπημένες λιχουδιές.
Χορηγούμενο