ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Κέικ χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς μίξερ!- Γρήγορο και λαχταριστό!

Κέικ χωρίς αυγά από την Αργυρώ. Νηστίσιμη πρόταση χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς μίξερ!

Υλικά

1 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
1 1/2 κ.σ. ξίδι
και 1 1/2 κ.σ. κονιάκ
1 βανίλια
1 πρέζα/ες αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. σόδα
1 φλ. νερό
1/2 φλ. κακάο
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

1/2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. νηστίσιμο βούτυρο
1/4 φλ. νερό

Για το μίγμα

Αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.

Στη συνέχεια διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!

Μετά προσθέτουμε το νερό.

Επίσης κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Ωστόσο δεν παραδουλεύουμε το μίγμα μας.

Επιπλέον αν θέλετε να βάλετε κομμάτια σοκολάτας ψιλοκόψτε την και προσθέστε την.

Μετά αδειάζουμε το μισό μίγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.

Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

Ωστόσο ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 °C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και για 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Ελέγχουμε εάν ψήθηκε μπήγοντας μαχαίρι στην καρδιά του.

Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το γαρνίρουμε.

Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε το κέικ χωρίς αυγά στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.

Για το νηστίσιμο γλάσο

Αρχικά βάζουμε το κακάο, την ζάχαρη, το νερό και το φυτικό βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε τα υλικά.

Έπειτα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύ σιρόπι.

Επίσης μπορείτε να αρωματίσετε με λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικά.

Στη συνέχεια όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο.

Έπειτα αφήστε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το γλυκό.

Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται.

Related Articles

Back to top button