Advertisement
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κέικ καρότου ολικής άλεσης: Συνταγή για ένα απολαυστικό γλυκό χωρίς ενοχές

Απόλαυση με λιγότερες θερμίδες

Advertisement

Τα καρότα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική προσθήκη στη διατροφή μας, προσφέροντας πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Ας δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να τα συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο:

Προστασία της όρασης:
Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.
Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.
Αντιοξειδωτική δράση:
Τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία του οργανισμού από φλεγμονές.
Καρδιαγγειακή υγεία:
Η κατανάλωση καρότων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Πρόληψη καρκίνου:
Τα αντιοξειδωτικά στα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.
Στοματική υγεία:
Τα καρότα συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των τοξινών στη στοματική κοιλότητα.
Υγεία του δέρματος:
Η υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο ενισχύει την υγεία του δέρματος και βοηθά στην επούλωση πληγών.
Εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν, τα καρότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, όπως η παρακάτω για ένα υγιεινό κέικ καρότου:

Υλικά (10-12 μερίδες)

Advertisement

Για το κέικ:
1 κ.σ. λιναρόσπορος αλεσμένος
100 γρ. βασιλικοί χουρμάδες
50 γρ. σταφίδα μαύρη
70 γρ. λάδι καρύδας
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι light
1½ κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. καρότο
Για την επικάλυψη:
100 γρ. τυρί κρέμα light
50 γρ. γιαούρτι light
1 κ.σ. μέλι
4-5 σταγόνες στέβια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό και τον αφήνουμε να μουλιάσει για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τους χουρμάδες και τις σταφίδες και ρίχνουμε βραστό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο βραστό νερό για να μαλακώσουν.
Αφού στραγγίξουμε καλά τους χουρμάδες και τις σταφίδες, τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το λάδι καρύδας και τον μουλιασμένο λιναρόσπορο. Τα πολτοποιούμε όλα μαζί.
Έπειτα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με σύρμα το γιαούρτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα του χουρμά και τη σόδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Επίσης προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ενσωματώνουμε τελευταίο το καρότο.
Σε μια φόρμα για κέικ, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα μας. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.
Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού το ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε από πάνω την επικάλυψη του κρεμώδους τυριού.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button