Κι όμως στην Αρκαδία, πριν από 700.000 χρόνια, υπήρχαν ελέφαντες και ρινόκεροι… Τα απίστευτα ευρήματα για την προϊστορική Ελλάδα και τα απολιθώματα
Νέα ευρήματα από προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα ανατρέπουν τα μέχρι πρότινος δεδομένα για την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, αποκαλύπτοντας ότι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν ιπποπόταμους, ρινόκερους και ελέφαντες πριν από 280.000 έως 700.000 χρόνια! Αυτή η ανακάλυψη ωθεί την παλαιότερη γνωστή παρουσία ανθρωπίνων στην Ελλάδα έως και 250.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.
Δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί με βεβαιότητα ποιος αρχαίος άνθρωπος (ο όρος περιλαμβάνει τους σύγχρονους ανθρώπους και τους προγόνους μας) κατοικούσε σε αυτές τις τοποθεσίες, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανόν πρόκειται για αρχαϊκό Homo sapiens.
Το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, είναι γνωστό για ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία λιγνίτη της Ελλάδας. Παρόλο που οι αρχαιολόγοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες την ύπαρξη αρχαίων απολιθωμάτων στην περιοχή, οι συστηματικές ανασκαφές ήταν περιορισμένες.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από διάφορες τοποθεσίες εντός του λεκανοπεδίου:
Choremi 7: Αυτή η τοποθεσία, που χρονολογείται περίπου πριν από 280.000 χρόνια, αποκάλυψε λίθινα εργαλεία και οστά ελαφιών με ευδιάκριτα σημάδια κοπής, υποδεικνύοντας ανθρώπινη δραστηριότητα.
Tripotamos 4: Ηλικίας 400.000 ετών, η τοποθεσία αυτή ξεχωρίζει για τη μεγάλη συγκέντρωση λίθινων εργαλείων και την εμφάνιση νέων μεθόδων επεξεργασίας πέτρας σε σύγκριση με παλαιότερες περιόδους.
Marathousa 2: Χρονολογείται πριν από 450.000 χρόνια και αποτελεί την πλέον εντυπωσιακή αποκάλυψη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν εκεί στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αρχαίοι ανθρώπινοι συγγενείς σκότωναν και πιθανώς έτρωγαν ιπποπόταμους, καθώς τμήμα ενός σκελετού ιπποπόταμου έφερε σημάδια από πέτρινα εργαλεία.
Marathousa 1: Μια κοντινή τοποθεσία, η Marathousa 1, παρουσιάζει ενδείξεις σφαγής ελεφάντων.
Οι τοποθεσίες αυτές έχουν τεράστια σημασία για την κατανόηση της τεχνολογικής εξέλιξης της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, μιας εποχής που εκτείνεται από 3,3 εκατομμύρια έως 300.000 χρόνια πριν. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, τα ευρήματα αυτά φωτίζουν τις μεθόδους κυνηγιού, την κατασκευή εργαλείων και τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.
Η μελέτη αυτών των προϊστορικών τόπων αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εξάπλωση των ανθρωπίνων στην Ευρώπη και την προσαρμογή τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς και για την αλληλεπίδρασή τους με τη μεγαπανίδα της εποχής.
Απίστευτο: Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει μέχρι σήμερα στη Γη;
Το ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη, που θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψή μας για την προϊστορική Ελλάδα, μένει να φανεί στο μέλλον…
Ο Γιώργος Λιάγκας με κρίση πανικού στον αέρα της εκπομπής - Σε κατάσταση αμόκ ο…
Αδιανόητο: Ο Φειδίας Παναγιώτου πήρε συνέντευξη από τον Τατάρ και προσπάθησε να τον... «ξεπλύνει» για…
Ηρώ Καριοφύλλη: Θλίψη και δάκρυα στην κηδεία της δημοσιογράφου Όσοι έδωσαν το παρόν στις Σέρρες…
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία: Δασική φωτιά τώρα στον Μαραθώνα με τις φλόγες να…
Ο κορονοϊός επανεμφανίζεται, με μια νέα παραλλαγή να προκαλεί ανησυχία εν μέσω καλοκαιριού. Ωστόσο, ο…
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Παρουσιάζοντας παράλληλα τον απολογισμό…