Κλιματιστικό: Τα λάθη που κάνουμε όλοι και βλάπτουν την υγεία και την τσέπη μας… Οι μύθοι και οι αλήθειες για τη σωστή χρήση
Το καλοκαίρι, ο κλιματισμός γίνεται ο καλύτερός μας φίλος για να αντέξουμε τη ζέστη. Ωστόσο, κυκλοφορούν ακόμα πολλές παρεξηγήσεις γύρω από τη σωστή του χρήση, οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για την υγεία όσο και για την τσέπη μας.
Ας δούμε τους πιο κοινούς μύθους και την αλήθεια πίσω από αυτούς.
Πολλοί πιστεύουν ότι το κλιματιστικό όχι μόνο ψύχει, αλλά και ανανεώνει τον αέρα. Λάθος! Τα περισσότερα κλιματιστικά απλώς ανακυκλώνουν τον υπάρχοντα αέρα, ρυθμίζοντας θερμοκρασία και υγρασία. Ο τακτικός αερισμός είναι απαραίτητος για την ποιότητα του αέρα. Κάντε το νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Ο διαμπερής αερισμός (ανοίγοντας παράθυρα σε αντίθετες πλευρές) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για γρήγορη ανανέωση του αέρα.
Δεν ισχύει ότι η ρύθμιση στους 16°C θα κρυώσει το δωμάτιο πιο γρήγορα. Το κλιματιστικό απλά θα δουλέψει περισσότερο για να φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία, καταναλώνοντας άσκοπα ενέργεια. Για βέλτιστη απόδοση και οικονομία, διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-26°C και χρησιμοποιήστε υψηλότερη ταχύτητα ανεμιστήρα. Αποφύγετε να το κλείνετε εντελώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η επανεκκίνηση απαιτεί μεγαλύτερη ενέργεια.
Η αντίληψη ότι τα κλιματιστικά προκαλούν κρυολόγημα ή αναπνευστικά προβλήματα είναι ανακριβής, εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά. Το κλειδί είναι να αποφεύγετε τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας (πάνω από 8-10°C) μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, και να μην εκτίθεστε άμεσα στη ροή του αέρα. Σύγχρονα κλιματιστικά, με λειτουργίες όπως το AI Air ή Soft Air, ρυθμίζουν τη ροή για να μην είναι ενοχλητική.
Επιπλέον, τα φίλτρα των κλιματιστικών καθαρίζουν τον αέρα από σκόνη, αλλεργιογόνα και μικροοργανισμούς. Ωστόσο, αν δεν καθαρίζονται τακτικά, μπορούν να γίνουν εστίες μικροβίων, προκαλώντας ακόμα και συμπτώματα άσθματος.
Κλιματιστικό: Πως θα καθαρίσετε τα φίλτρα εύκολα και γρήγορα
Τα κλιματιστικά χρειάζονται οπωσδήποτε καθαρισμό! Τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται ή να αντικαθίστανται συχνά, ενώ η εσωτερική μονάδα απαιτεί ετήσιο χημικό καθαρισμό, ιδανικά πριν το καλοκαίρι. Αν χρησιμοποιείται και για θέρμανση, ένας επιπλέον έλεγχος το φθινόπωρο είναι χρήσιμος. Ακόμα και αν κάποια μοντέλα έχουν λειτουργίες αυτοκαθαρισμού (όπως το Freeze), αυτές απλώς συντηρούν την καθαριότητα μεταξύ των κανονικών συντηρήσεων. Μην ξεχνάτε και την εξωτερική μονάδα: η συσσώρευση σκόνης στα πτερύγια μειώνει την απόδοση και αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος.
Το εντυπωσιακό κόλπο με τα χανζαπλάστ στο κλιματιστικό
Αντίθετα με την αντίληψη κάποιων ιδιοκτητών, η υπερβολική ζέστη είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα κατοικίδια (ειδικά για σκύλους και γάτες). Ο δροσερός αέρας του κλιματιστικού προσφέρει πραγματική ανακούφιση, σε αντίθεση με τον απλό ανεμιστήρα. Απλώς ακολουθήστε τις ίδιες αρχές όπως και για τους ανθρώπους: αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και την άμεση έκθεση στο ρεύμα του αέρα. Η τακτική συντήρηση είναι εξίσου σημαντική για την υγεία των κατοικίδιων.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή για τη φρικώδη υπόθεση της…
Ανείπωτη τραγωδία ή άγριο θρίλερ στην Ξάνθη; Νεκροί οι δύο 16χρονοι που αγνοούνταν από εχθές…
Ο Ολυμπιακός εξετάζει σοβαρά την περίπτωση του Πρέσιους Ατσίουα. Ο οποίος είναι πλέον ελεύθερος από…
Την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Προκοπίου του…
Λίγες ώρες μετά την ξαφνική αποπομπή του από υπουργός Μεταφορών, ο Ρομάν Σταροβόιτ βρέθηκε νεκρός,…
Η Τραμπζονσπόρ φαίνεται να απομακρύνεται από την απόκτηση του Σλοβένου χαφ του Παναθηναϊκού, Άνταμ Τσέριν.…