Το κοκορέτσι, ένα παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα, αποτελεί αγαπημένο μεζέ. Ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τις εορταστικές περιόδους και κυρίως το Πάσχα. Πρόκειται για εντόσθια, συνήθως αρνιού, περασμένα σε σούβλα και ψημένα στα κάρβουνα.
Η ιστορία του κοκορετσιού ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, όπου αναφέρεται ως “πλεκτή” στα ομηρικά έπη. Η συνταγή του παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, με την ίδια τεχνική να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στη βυζαντινή εποχή, το κοκορέτσι ήταν γνωστό ως “χορδαί” ή “χορδία”.
Η πρώτη θεωρία υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη ρουμανική λέξη “κουκουρέτσου”, που σημαίνει αδράχτι, λόγω του σχήματός του.
Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι προέρχεται από την αλβανική λέξη “kokorets”, που σημαίνει μείγμα.
Η παρασκευή του κοκορετσιού απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική και χρόνο. Η συκωταριά και τα γλυκάδια περνιούνται εναλλάξ στη σούβλα και τυλίγονται με την μπόλια (έντερα). Το τύλιγμα πρέπει να γίνει μια μέρα πριν το ψήσιμο, ώστε να σταθεί το κοκορέτσι για αρκετές ώρες. Το ψήσιμο γίνεται σε κάρβουνα ή, εναλλακτικά, στον φούρνο.
Το κοκορέτσι δεν είναι μόνο ένα ελληνικό έδεσμα, αλλά είναι επίσης δημοφιλές σε άλλες βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Σοκ στα Άνω Πατήσια: Άτομο έπεσε στις γραμμές του Ηλεκτρικού... Προσωρινή διακοπή στα δρομολόγια Συναγερμός…
Ένας 41χρονος αλλοδαπός ναυτικός βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε φορτηγό πλοίο με ελληνική σημαία,…
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε στην ΕΡΤ σήμερα (23/07) ότι θα αποδοθούν ευθύνες…
Η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει το Final Four της EuroLeague για τη σεζόν…
Ο Γουένιεν Γκέιμπριελ δεν θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού τη νέα σεζόν.…
Αν ξυπνάτε συχνά μεταξύ 3 και 5 το πρωί και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε, αυτό μπορεί…