Το κοκορέτσι, ένα παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα, αποτελεί αγαπημένο μεζέ. Ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τις εορταστικές περιόδους και κυρίως το Πάσχα. Πρόκειται για εντόσθια, συνήθως αρνιού, περασμένα σε σούβλα και ψημένα στα κάρβουνα.
Η ιστορία του κοκορετσιού ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, όπου αναφέρεται ως “πλεκτή” στα ομηρικά έπη. Η συνταγή του παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, με την ίδια τεχνική να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στη βυζαντινή εποχή, το κοκορέτσι ήταν γνωστό ως “χορδαί” ή “χορδία”.
Η πρώτη θεωρία υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη ρουμανική λέξη “κουκουρέτσου”, που σημαίνει αδράχτι, λόγω του σχήματός του.
Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι προέρχεται από την αλβανική λέξη “kokorets”, που σημαίνει μείγμα.
Η παρασκευή του κοκορετσιού απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική και χρόνο. Η συκωταριά και τα γλυκάδια περνιούνται εναλλάξ στη σούβλα και τυλίγονται με την μπόλια (έντερα). Το τύλιγμα πρέπει να γίνει μια μέρα πριν το ψήσιμο, ώστε να σταθεί το κοκορέτσι για αρκετές ώρες. Το ψήσιμο γίνεται σε κάρβουνα ή, εναλλακτικά, στον φούρνο.
Το κοκορέτσι δεν είναι μόνο ένα ελληνικό έδεσμα, αλλά είναι επίσης δημοφιλές σε άλλες βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Η Ρωσία θέτει σε λειτουργία πυραύλους αέρος με πυρηνική κεφαλή και προκαλεί πανικό σε όλη…
Ποιό είναι το κόλπο για να κάνετε τα μαξιλάρια σας σαν καινούργια; Διώξτε λεκέδες και…
Χαφτάρ και Πούτιν τελειώνουν το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και την κυβέρνηση του τουρκόφιλου Αμντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα...…
Ζώδια που πιάνουν οι κατάρες τους και επηρεάζουν το Σύμπαν... Η εξήγηση της Αστρολογίας πίσω…
Νέος σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη Το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαΐου 2025, μια νέα σεισμική…
Γιατί η Γερμανία αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Ρωσία; Δραματικές εξελίξεις για πρώτη φορά…