Το κοκορέτσι, ένα παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα, αποτελεί αγαπημένο μεζέ. Ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τις εορταστικές περιόδους και κυρίως το Πάσχα. Πρόκειται για εντόσθια, συνήθως αρνιού, περασμένα σε σούβλα και ψημένα στα κάρβουνα.
Η ιστορία του κοκορετσιού ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, όπου αναφέρεται ως “πλεκτή” στα ομηρικά έπη. Η συνταγή του παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, με την ίδια τεχνική να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στη βυζαντινή εποχή, το κοκορέτσι ήταν γνωστό ως “χορδαί” ή “χορδία”.
Η πρώτη θεωρία υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη ρουμανική λέξη “κουκουρέτσου”, που σημαίνει αδράχτι, λόγω του σχήματός του.
Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι προέρχεται από την αλβανική λέξη “kokorets”, που σημαίνει μείγμα.
Η παρασκευή του κοκορετσιού απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική και χρόνο. Η συκωταριά και τα γλυκάδια περνιούνται εναλλάξ στη σούβλα και τυλίγονται με την μπόλια (έντερα). Το τύλιγμα πρέπει να γίνει μια μέρα πριν το ψήσιμο, ώστε να σταθεί το κοκορέτσι για αρκετές ώρες. Το ψήσιμο γίνεται σε κάρβουνα ή, εναλλακτικά, στον φούρνο.
Το κοκορέτσι δεν είναι μόνο ένα ελληνικό έδεσμα, αλλά είναι επίσης δημοφιλές σε άλλες βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις αυξήσεις…
Σε μια εξέλιξη που προκαλεί αίσθηση, οι αρχές συνέλαβαν χθες το απόγευμα, στην οδό Χαριλάου…
Με τις οκτώ κορυφαίες εθνικές ομάδες να ετοιμάζονται για τη φάση των προημιτελικών του EuroBasket…
Η πόλη της Καλαμάτας βυθίστηκε στο πένθος μετά από ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα που συνέβη…
Ο πρόσφατος σεισμός υπενθύμισε σε όλους μας πόσο απρόβλεπτη είναι η φύση. Είναι μια καλή…
Σε έναν αγωνιστικό μαραθώνιο γεμάτο προκλήσεις, ο Παναθηναϊκός δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ενώ η…