Κουραμπιέδες όπως παλιά: Η μυστική συνταγή της γιαγιάς που θα σας ενθουσιάσει

Published by
Συντακτική Ομάδα

Οι κουραμπιέδες, ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της για να γίνουν αφράτοι και εύθρυπτοι.

Τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες

Για να γίνουν αφράτοι, πρέπει να χτυπηθεί για αρκετή ώρα το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή. Έτσι γίνονται τόσο αφράτοι, που λιώνουν στο στόμα με την βουτυράτη γεύση τους.

Αρχικά το βούτυρο και τα αυγά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε στην αρχή για 1-2’ το βούτυρο μόνο του να αφρατέψει. Μετά βάζουμε την ζάχαρη.

Το καλό χτύπημα του βουτύρου και της άχνης (ή της ψιλής κρυσταλλικής ζάχαρης) θα δώσει μια κρέμα φουσκωτή και κατάλευκη. Γύρω στα 10’ στο σύνολο είναι αρκετά για να αφρατέψει το μείγμα. Αυτό το μυστικό θα τους κάνει πολύ αφράτους.

Η σόδα θα μαζέψει και θα ενώσει το πλέγμα της ζύμης, με αποτέλεσμα να γίνουν πολλοί αφράτοι κι εύθρυπτοι.

Το κοσκινισμένο αλεύρι δεν θέλει πολύ ώρα ζύμωμα μέσα στην ζύμη. Μόλις μπει το αλεύρι με τα χέρια ζυμώνουμε απαλά, σαν να κολλάμε την ζύμη.

Προσοχή όχι πίεση και δυνατές κινήσεις.

Η ζύμη που θα σχηματιστεί πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη, μαλακή κι εύπλαστη.

Και το αλεύρι προστίθεται σταδιακά όχι όλο μαζί.

Πως θα παραμείνουν αφράτοι…

Για να παραμείνουν αφράτοι πρέπει να κρυώσουν τελείως αφού βγουν από τον φούρνο, μετά να αχνιστούν με άχνη ζάχαρη. Αν αχνιστούν καυτοί, τότε όλη η υγρασία του ατμού θα βγει στην επιφάνεια της ζάχαρης, η άχνη θα πάρει υγρασία, θα κιτρινίσει, θα νοτίσουν, θα μαλακώσουν εσωτερικά και θα είναι σαν βρεγμένοι εξωτερικά.

Για να γίνουν πολύ αφράτοι, τότε στο ψήσιμο θέλουν μαεστρία. Πρέπει ο φούρνος να είναι σωστά προθερμασμένος και στην σωστή θερμοκρασία και πρέπει να σκάσει ελαφρά η επιφάνεια τους. Όταν σκάνε και κάνουν ρωγμή, σημαίνει ότι πέτυχε η τέλεια αφράτη υφή και θα θρυμματίζονται στο στόμα.

Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες θέλουν μπόλικο αμύγδαλο καβουρδισμένο

Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα και χοντροκομμένα, αλλιώς θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης. Τα μικρά ντόπια αμύγδαλα μπορούν να μπουν ολόκληρα.

Οι παραδοσιακοί πλάθονται στο χέρι, συνήθως σε μεγάλο σχήμα. Άλλωστε το χοντροκομμένο ή ολόκληρο αμύγδαλο στην ζύμη, θα σας δυσκολέψει αν κόψετε με το κουπ-πατ.

Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 20 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.

Αν έχει ζέστη στην κουζίνα, η ζύμη μπορεί να μπει για 5’ στο ψυγείο, να σφίξει λίγο και να σταθεροποιηθεί το βούτυρο, ώστε να πλάθονται εύκολα.

Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχά ταψιά. Εάν ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά, τότε στα μισά του ψησίματος ανεβοκατεβάστε και αλλάξτε θέση στα ταψιά, για να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.

Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο. Είναι βασικό μάλιστα να περνάει σωστά κι ανεμπόδιστα ο θερμός αέρας ανάμεσά τους.

Χρειάζονται καλό ψήσιμο μέχρι να σκάσουν στην επιφάνεια.

Ραντίστε τους με ανθόνερο, όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να “φυλακίσετε” μόνο το άρωμα του ανθόνερου.

Αφού κρυώσουν, τους αχνίζετε κανονικά.

Για να διατηρηθούν για βδομάδες, θα πρέπει επίσης να είναι καλά κλεισμένοι μακριά από υγρασία, σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Ενδιάμεσα μπορεί να μπει αντικολλητικό χαρτί για να μην τρίβονται μεταξύ τους.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Απίστευτη τραγωδία: Νεκρός 15χρονος από εισαγωγή αέρα υψηλής πίεσης στον πρωκτό του

Νεκρός 15χρονος από από εισαγωγή αέρα υψηλής πίεσης στον πρωκτό του μετά από βάναυση πράξη…

18 λεπτά ago

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι: Καταγγέλλουν το Λιμενικό ότι άνοιξε πυρ κατά αλιευτικού

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι: Καταγγέλλουν το Λιμενικό ότι άνοιξε πυρ κατά αλιευτικού και…

27 λεπτά ago

Θρίλερ στην Εφορία Βόλου: Άνδρας επιζών των Τεμπών απειλούσε να αυτοκτονήσει

Ένταση και αναστάτωση στην Εφορία Βόλου όταν 31χρονος, επιζών του δυστυχήματος των Τεμπών, σε κατάσταση…

44 λεπτά ago

Πράσινη καταιγίδα: Ο Παναθηναϊκός AKTOR διέλυσε το Ντουμπάι 103-82

Ένας απολαυστικός Παναθηναϊκός AKTOR έκανε μια εμφάνιση-ξέσπασμα, επικρατώντας της Ντουμπάι με το επιβλητικό 103-82 στο…

4 ώρες ago

Αγιορείτικο πρόσφορο με την παλαιότερη μοναστηριακή συνταγή

Το Αγιορείτικο πρόσφορο με προζύμι με την πνευματική δύναμη πίσω από την παράδοση και η…

4 ώρες ago

Η Μόσχα απειλεί την Ελλάδα για τη συμπαραγωγή drones με την Ουκρανία

Σκληρή αντίδραση και απειλές από τη Μόσχα για τη συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας στην παραγωγή…

5 ώρες ago