Ο παστός μπακαλιάρος είναι εκ των ων ουκ άνευ της γιορτής της 25ης Μαρτίου. Τηγανίζεται με κουρκούτι και σερβίρεται σε σκορδαλιά, με μικρές παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή καταγωγής του καθενός. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μία συνταγή για κροκέτες μπακαλιάρου που θα γίνουν ανάρπαστες και τα παιδιά θα τις λατρέψουν!…
Όμως, οι λαοί που ειδικεύονται στις παρασκευές με παστό μπακαλιάρο. Περισσότερο από τους Έλληνες, είναι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι.
Τα παιδιά θα τις λατρέψουν διότι έχουν πιο ήπια γεύση σε σχέση με τον τηγανιτό μπακαλιάρο με κουρκούτι και δεν έχουν κόκκαλα. Κι εσείς θα τις λατρέψετε διότι, αφενός μπορείτε να καταψύξετε τις μισές για να τις χρησιμοποιήσετε όποτε θα τις χρειαστείτε. Αφετέρου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να παρασκευάσετε κροκέτες με ζαμπόν, κοτόπουλο ή κρέας που σας έχει μείνει και δεν ξέρετε τι να το κάνετε.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για περίπου 40 κροκέτες μπακαλιάρου
100 γρ. βούτυρο φρέσκο ανάλατο
100 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 λίτρο γάλα πλήρες
1 κρεμμύδι
200 γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο, χωρίς κόκκαλα
Μοσχοκάρυδο
Ελάχιστο λάδι
Για το πανάρισμα:
2 αυγά
Τριμμένη φρυγανιά
Για το τηγάνι:
Άφθονο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Αρχικά σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα μαδάμε με τα χέρια με προσοχή. Ώστε να μην μας ξεφύγει κάποιο κοκαλάκι. Αφήνουμε στην άκρη.
Κατόπιν σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι τριμμένο. Μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα, προσθέτουμε τον μαδημένο μπακαλιάρο και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα αφήνουμε να ψηθεί 2-3 λεπτά και το βούτυρο. Μόλις λειώσει ρίχνουμε και το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε έως να ψηθεί.
Επίσης μόλις το αλεύρι ψηθεί -θα εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια του μείγματος- προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις. Ανακατεύουμε διαρκώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια μπεσαμέλ σφιχτή, που θα θυμίζει ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από το τηγάνι.
Μετά απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη μέχρι να κρυώσει.
Ωστόσο πριν σερβίρουμε, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και σε ένα άλλο βάζουμε τη φρυγανιά.
Στη συνέχεια με τα χέρια μας δίνουμε σχήμα στις κροκέτες -παραδοσιακά έχουν το σχήμα που δίνουμε στα σουτζουκάκια-, τις εμβαπτίζουμε στο αβγό, τις περνάμε από τη φρυγανιά. Τέλος τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Δείτε το βίντεο:
Χορηγούμενο