ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυπριακές κολοκυθόπιτες με κολοκύθα, καρότα και γλυκοπατάτες

Απολαύστε τες με τις γεύσεις του χειμώνα!

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η κολοκύθα είναι το χαρακτηριστικό λαχανικό της εποχής. Αγαπημένες για τις συνδέσεις του με παραμύθια, ζεστές σούπες, φαναράκια και χαλαρές βραδιές δίπλα στη φωτιά. Αν και η κοπή και το καθάρισμα μπορεί να μας δυσκολέψει, είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση και να απολαύσουμε μαζί με άλλα εποχιακά υλικά. Όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες. Σήμερα, θα ασχοληθούμε με την κολοκύθα butternut. Για να προετοιμάσουμε, χρειαζόμαστε ένα καλό μαχαίρι και έναν αποφλοιωτή λαχανικών με καλή λεπίδα για εύκολο ξεφλούδισμα.

Ξεκινάμε κόβοντας τις άκρες της κολοκύθας. Στη συνέχεια, με τον αποφλοιωτή ξεφλουδίζουμε τον «λαιμό» και το υπόλοιπο μέρος της. Κόβουμε τον λαιμό, ο οποίος δεν περιέχει σπόρια, σε φέτες και έπειτα σε κύβους. Το στρογγυλό σώμα, αφού το κόψουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια, το κόβουμε σε ημικύκλια και μετά σε κυβάκια. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλο, το φυλάξουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Οι γλυκοπατάτες καθαρίζονται και τηγανίζονται ή διαφημίσεις για πουρέ, σε σούπες ή σε συνδυασμούς με άλλες ρίζες του χειμώνα όπως η σελινόριζα και τα παντζάρια. Και τώρα, ας περάσουμε στη δημιουργία μιας νοστιμιάς!

Υλικά για τη ζύμη:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1-1½ ποτήρι νερό
2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Για τη γέμιση:

500 γρ. τριμμένη κολοκύθα
αλάτι
¾ φλιτζανιού πληγούρι
1 ματσάκι φρέσκο ​​δυόσμο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
2 κουτ. γλυκού κανέλα

Διαδικασία:

Αρχικά ανακατεύουμε την τριμμένη κολοκύθα με το αλάτι και το πληγούρι, και αφήνουμε στο ψυγείο για να φουσκώσει το πληγούρι.

Στη συνέχεια, για τη ζύμη, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και δημιουργούμε μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε το νερό, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.

Επίσης στη γέμιση προσθέτουμε την κανέλα, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε φύλλα. Κατόπιν κόβουμε κύκλους με ένα κουπ πατ ή ποτήρι και γεμίζουμε με την κολοκύθα. Κλείνουμε σε μισοφέγγαρα και πιέζουμε τις άκρες για να κλείσουμε καλά.

Έπειτα ψήνουμε στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε ζεστά.

Απολαύστε αυτή τη γευστική δημιουργία με τις γεύσεις του χειμώνα!

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Άγιος Παΐσιος: «4 χρόνια θα κρατήσει το χάος» – Η συγκλονιστική προφητεία που φαίνεται να επιβεβαιώνεται

Άγιος Παΐσιος: «4 χρόνια θα κρατήσει το χάος» - Η συγκλονιστική προφητεία που φαίνεται να…

3 ώρες ago

Βουλευτής βρέθηκε νεκρός μέσα στο Κοινοβούλιο

Ο νεαρός βουλευτής Έμελι Πελτόνεν βρέθηκε νεκρός μέσα στο Κοινοβούλιο σκορπώντας σοκ και θλίψη σε…

7 ώρες ago

Ανατροπές και εκπλήξεις στα μπουζούκια: Τα νέα σχήματα στις πίστες της Αθήνας

Έρχονται ανατροπές και εκπλήξεις στα μπουζούκια... Τα νέα σχήματα που θα δούμε στις νυχτερινές πίστες…

14 ώρες ago

Παναθηναϊκός – Σαμσουνσπόρ: Που και πότε θα δούμε τον αγώνα για τα play-off του Europa League

Παναθηναϊκός - Σαμσουνσπόρ: Που και πότε θα δούμε τον αγώνα για τα play-off του Europa…

14 ώρες ago

Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας: Η Φίνος Φιλμ μας ταξιδεύει μέσα από το φακό του ελληνικού κινηματογράφου

Σήμερα, 19 Αυγούστου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, και η Φίνος Φιλμ δεν θα μπορούσε…

15 ώρες ago

Συναγερμός στη Σαλαμίνα: Ψαράδες κρεμούν λαγοκέφαλους στα δέντρα ως προειδοποίηση

Μια ασυνήθιστη και ανησυχητική εικόνα υποδέχεται τους επισκέπτες στην παραλία ΝΑΤΟ της Σαλαμίνας. Όπου ψαράδες…

15 ώρες ago