Κάθε φορά που ετοιμάζουμε αυτόν τον παραδοσιακό πασχαλινό μεζέ με κιμά και συκωταριά τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια και ψημένο πάνω σε κληματόβεργες, γίνεται κυριολεκτικά ανάρπαστος! Η πλούσια και ξεχωριστή γεύση του μένει αξέχαστη σε όσους τον δοκιμάσουν.
Υλικά
Για τον λαμπρομεζέ:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 συκωταριά από νεαρό αρνί
2 αυγά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αρνίσιες μπόλιες
καθώς και κληματόβεργες για το ταψί
Εκτέλεση
Ζεμάτισμα συκωταριάς: Αρχικά ρίχνουμε τη συκωταριά σε νερό που βράζει για περίπου 10 λεπτά. Αφού κρυώσει, την κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Προετοιμασία μπολίας: Έπειτα βυθίζουμε τις μπόλιες σε χλιαρό νερό ώστε να μαλακώσουν και να ανοίξουν, και τις απλώνουμε στον πάγκο.
Ετοιμασία μείγματος: Κατόπιν σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, την ψιλοκομμένη συκωταριά, τα αυγά, το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ωστόσο προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ με γάντζο.
Τύλιγμα: Κόβουμε τις μπόλιες σε 10–12 κομμάτια. Βάζουμε λίγη γέμιση στο καθένα και το διπλώνουμε σε πακετάκι.
Ψήσιμο: Επίσης στρώνουμε τις κληματόβεργες σε ένα ταψί και τοποθετούμε από πάνω τους λαμπρομεζέδες με την ένωση προς τα κάτω. Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40–45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν τραγανή επιφάνεια.
Σερβίρισμα: Συνοδεύουμε ιδανικά με δροσερό γιαούρτι.
Ένα πιάτο που ενώνει την παράδοση με τη νοστιμιά – ιδανικό για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο!
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Χορηγούμενο