Λαζαράκια: Παραδοσιακά πασχαλινά ψωμάκια

Μια αγαπημένη Πασχαλινή συνταγή

Published by
Συντακτική Ομάδα

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα και αφράτα λαζαράκια για το Πάσχα. Ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής του σεφ Γιώργου Τσούλη.

Υλικά

Για τη ζύμη:

200 ml χλιαρό νερό
80 γρ. ζάχαρη
14 γρ. ξερή μαγιά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 ml ηλιέλαιο
1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
Για τη γέμιση:
100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
50 γρ. ξανθές σταφίδες
Γαρύφαλλο σε καρφάκια για τα μάτια

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Αρχικά σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
Έπειτα σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.

Δίνουμε σχήμα στα λαζαράκια:
Πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Επιπλέον χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 50 γρ. και πλάθουμε μπαλάκια.
Από το κάθε μπαλάκι ζύμης κρατάμε τα 40γρ για το σώμα και τα 10 γραμμάρια για τα χεράκια.
Κατόπιν ανοίγουμε τα 40 γρ. ζύμης σε οβάλ σχήμα, βάζουμε 2 κ.γ. γέμιση και κλείνουμε καλά.
Ωστόσο με τα 10 γρ ζύμης φτιάχνουμε τα χεράκια και τα τοποθετούμε χιαστί.
Επίσης βάζουμε 2 καρφάκια γαρύφαλλο για μάτια.
Μετά τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ταψί με λαδόκολλα.
Επαναλαμβάνουμε για την υπόλοιπη ζύμη.

Ψήνουμε τα λαζαράκια:
Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση λίγη κανέλα και γαρύφαλλο.
Αν θέλετε, μπορείτε να γλασάρετε τα λαζαράκια με μέλι ή ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Ατρόμητος: Ιστορική πώληση του Καλοσκάμη στην ΑΕΚ

Ο Ατρόμητος ανακοίνωσε επίσημα την πώληση του Δημήτρη Καλοσκάμη στην ΑΕΚ. Χαρακτηρίζοντας τη μεταγραφή ως…

29 λεπτά ago

Μωραΐτης: Ανανέωση με Παναθηναϊκό μέχρι το 2028

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του με τον Δημήτρη Μωραΐτη μέχρι το 2028.…

1 ώρα ago

ΚΑΕ Ολυμπιακός: Οδηγίες για την αλλαγή θέσης στα διαρκείας

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε πρόσφατα λεπτομέρειες για τη διαδικασία αλλαγής θέσης. Στο Στάδιο Ειρήνης και…

2 ώρες ago

Μικροπλαστικά στο πιάτο μας: 9 τρόφιμα που πρέπει να προσέξετε

Τα μικροπλαστικά, οι αόρατοι ρύποι, έχουν πλέον εισβάλει και στη διατροφή μας. Σύμφωνα με την…

3 ώρες ago

Ουναΐ: Μείωση τιμής από τη Μαρσέιγ

Σημαντικές εξελίξεις προκύπτουν γύρω από το μέλλον του Αζεντίν Ουναΐ. Καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα από…

3 ώρες ago

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Μάχη με τις φλόγες εν μέσω ισχυρών ανέμων

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης στον Ασπρόπυργο, καθώς εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε έναν οικοπεδικό χώρο…

3 ώρες ago