Λαζαράκια: Παραδοσιακά πασχαλινά ψωμάκια

Μια αγαπημένη Πασχαλινή συνταγή

Published by
Συντακτική Ομάδα

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα και αφράτα λαζαράκια για το Πάσχα. Ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής του σεφ Γιώργου Τσούλη.

Υλικά

Για τη ζύμη:

200 ml χλιαρό νερό
80 γρ. ζάχαρη
14 γρ. ξερή μαγιά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 ml ηλιέλαιο
1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
Για τη γέμιση:
100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
50 γρ. ξανθές σταφίδες
Γαρύφαλλο σε καρφάκια για τα μάτια

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Αρχικά σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
Έπειτα σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.

Δίνουμε σχήμα στα λαζαράκια:
Πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Επιπλέον χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 50 γρ. και πλάθουμε μπαλάκια.
Από το κάθε μπαλάκι ζύμης κρατάμε τα 40γρ για το σώμα και τα 10 γραμμάρια για τα χεράκια.
Κατόπιν ανοίγουμε τα 40 γρ. ζύμης σε οβάλ σχήμα, βάζουμε 2 κ.γ. γέμιση και κλείνουμε καλά.
Ωστόσο με τα 10 γρ ζύμης φτιάχνουμε τα χεράκια και τα τοποθετούμε χιαστί.
Επίσης βάζουμε 2 καρφάκια γαρύφαλλο για μάτια.
Μετά τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ταψί με λαδόκολλα.
Επαναλαμβάνουμε για την υπόλοιπη ζύμη.

Ψήνουμε τα λαζαράκια:
Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση λίγη κανέλα και γαρύφαλλο.
Αν θέλετε, μπορείτε να γλασάρετε τα λαζαράκια με μέλι ή ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά και πώς να την περιορίσετε

Όλοι αγαπάμε και σεβόμαστε τους ηλικιωμένους, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σωματικές αλλαγές που…

1 ώρα ago

Νίκος Οικονομόπουλος: Το μήνυμα για το περιστατικό στην Πινακοθήκη

Ο Νίκος Οικονομόπουλος τοποθετήθηκε δημόσια για το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη. Όπου…

2 ώρες ago

Αφρικανική σκόνη: Συμπτώματα, πρόληψη και οδηγίες για ευάλωτες ομάδες

Αυτή την εβδομάδα, ο καιρός θα θυμίζει περισσότερο άνοιξη, με θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές…

2 ώρες ago

Εκκλησία και οικογένεια: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη εποχή

Σε μια συζήτηση με θέμα "Γονείς, παιδιά, πάμε Εκκλησία;", που πραγματοποιήθηκε στο "Ενοριακό Αρχονταρίκι" του…

2 ώρες ago

Απίστευτο βίντεο: Γυναίκα κλωτσάει λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο, έχει προκαλέσει αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το…

3 ώρες ago

“Ελέησόν με Κύριε”: Τι πραγματικά ζητάμε με αυτή την προσευχή;

Η φράση "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με" ή η συντομευμένη μορφή "Κύριε ελέησον" είναι μια…

3 ώρες ago