Lido: Ο Γιώργος Πιπερίδης και το επτασφράγιστο μυστικό πίσω από το θρυλικό τσουρέκι της Αθήνας, που ξεκίνησε από την Πόλη
Βαθιά θλίψη και συγκίνηση έχει προκαλέσει στην Αθήνα, και ιδίως στο Παγκράτι, η είδηση του θανάτου του Γιώργου Πιπερίδη, της δεύτερης γενιάς που έφερε το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Lido» στην κορυφή των προτιμήσεων των Αθηναίων. Ο Γιώργος Πιπερίδης ήταν ο άνθρωπος που για περισσότερο από μισό αιώνα συνέδεσε το όνομά του με την παράδοση των αυθεντικών πολίτικων γλυκών, με ναυαρχίδα το διάσημο τσουρέκι που συγκέντρωνε ουρές.
Στην οδό Χρεμωνίδου, όπου βρίσκεται το εμβληματικό κατάστημα, η πόρτα παρέμεινε κλειστή, φέροντας ένα λιτό αλλά βαρύ μήνυμα: «Κλειστό λόγω πένθους». Αυτή η σιωπή αποτελεί το δικό του αντίο στη γειτονιά που «γλύκανε» με τις συνταγές του.
Το «Lido» ιδρύθηκε αρχικά από την πρώτη γενιά της οικογένειας και γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς για όλη την πρωτεύουσα. Κάθε Πάσχα, αλλά και όλο τον χρόνο, οι ουρές των πελατών έφταναν μέχρι τη συμβολή με την οδό Δαμάρεως, όλοι περιμένοντας υπομονετικά για να προμηθευτούν το φημισμένο τσουρέκι, γνωστό για την πλούσια γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμά του, βασισμένο σε πολίτικη, παραδοσιακή συνταγή.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι και οι πελάτες του Παγκρατίου αποχαιρετούν τον Γιώργο Πιπερίδη με λόγια συγκίνησης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην ποιότητα και την παράδοση.
Ο Γιώργος Πιπερίδης παρέδωσε τη σκυτάλη στον Πέτρο Πιπερίδη, την τρίτη γενιά, ο οποίος συνεχίζει μέχρι σήμερα να λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητα και την κληρονομιά του. Η φήμη και η αγάπη για τα γλυκά του «Lido», όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Γιώργο Πιπερίδη, ο οποίος έφυγε, αφήνοντας πίσω του μια γλυκιά γεύση στις αναμνήσεις γενεών Αθηναίων.
Στη γωνιά της οδού Χρεμωνίδου στο Παγκράτι, ένα μικροσκοπικό ζαχαροπλαστείο, το «Lido», δεν είναι απλώς ένα κατάστημα, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της γαστρονομικής κληρονομιάς των Κωνσταντινουπολιτών. Η μοναδική, vintage πρόσοψή του με τα γαλάζια κουφώματα και τα φούξια γράμματα αψηφά την αισθητική των σύγχρονων ζαχαροπλαστείων, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα.
Η ιστορία του «Lido» ξεκινά με τον Πέτρο Πιπερίδη (τον παππού), ο οποίος έφτασε στην Αθήνα μαζί με το μεγάλο κύμα προσφύγων μετά τα Σεπτεμβριανά. Ενώ διατηρούσε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Κωνσταντινούπολη, στην Ελλάδα εργάστηκε πρώτα σε άλλα καταστήματα για να «καταλάβει τις εδώ γεύσεις και συνήθειες». Την 1η Σεπτεμβρίου 1967 άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο στο Παγκράτι, μια περιοχή που είχε ήδη «ζωή» σε αντίθεση με τις αλάνες του Βύρωνα. Το όνομα «Lido» επιλέχθηκε τελικά από τη σύζυγό του, αντί του «Λούλα» που ήθελε ο ίδιος.
Σήμερα, τη σκυτάλη κρατά ο Πέτρος Πιπερίδης (ο εγγονός), η τρίτη γενιά. Αν και σπούδασε οικονομικά, επέστρεψε από την Αγγλία για να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Το θρυλικό τσουρέκι – που κυκλοφορεί πλέον στο αναγνωρίσιμο μπλε-χρυσό κουτί – παραμένει το σήμα κατατεθέν του καταστήματος.
Το μυστικό της μοναδικής γεύσης του έγκειται στην ποιότητα των υλικών: χρησιμοποιείται μαχλέπι που έρχεται ολόκληρο σε σπόρους από το Τοκάτ της Τουρκίας και τρίβεται επιτόπου, ενώ η μαστίχα προέρχεται από τον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών της Χίου. Αυτά τα υλικά δίνουν ένα τσουρέκι αφράτο, μαστιχωτό, με ίνες, μυρωδάτο και τόσο-όσο γλυκό.
Γιατί οι σχίνοι δακρύζουν μόνο στη Νότια Χίο και γίνεται η μαστίχα;
«Ο παππούς μου έλεγε πως στα ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης, όταν ήθελε ο μάστορας να ζυμώσει, έβγαζε έξω όλους τους βοηθούς για να μη δουν τις ακριβείς δοσολογίες, η συνταγή του ήταν επτασφράγιστο μυστικό», λέει ο Πέτρος Πιπερίδης, εξηγώντας γιατί διατηρούν αναλλοίωτες όλες τις συνταγές.
Εκτός από το κλασικό τσουρέκι, έχουν προστεθεί εκδοχές με γέμιση κάστανο και σοκολάτα, καθώς και το «πολύ ενισχυμένο». Επίσης, τα τελευταία χρόνια προσφέρουν και το τσουρέκι λαδιού (τη vegan εκδοχή τους). Μεγάλη επιτυχία έχουν και τα κιφέλ («πολίτικα κρουασάν») και τα γιαγλίδικα (γλυκάλμυρα κουλουράκια).
Όλα τα ζυμώματα και τα ψησίματα γίνονται στον μικρό χώρο του καταστήματος. Ο Πέτρος Πιπερίδης εξηγεί γιατί δεν άνοιξαν ποτέ υποκαταστήματα: «Δεν το θέλαμε, τον έχουμε καλομάθει τον κόσμο». Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν ότι οι πελάτες λαμβάνουν το τσουρέκι τους ζεστό ή φρεσκοψημένο λίγων ωρών.
Η σχέση με τους πελάτες είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας: «Υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται το μαγαζί από την πρώτη του μέρα… Πολλοί συγκινούνται με το γεγονός ότι ψώνιζαν εδώ ανύπαντροι και τώρα έρχονται με τα εγγόνια τους». Αυτή η διαγενεακή σχέση, σε συνδυασμό με την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, καθιστά το «Lido» ένα μοναδικό σημείο συνάντησης γεύσης και μνήμης.
Στον αέρα η συμφωνία ειρήνευσης ; Το Ισραήλ ετοιμάζεται για νέο πόλεμο κατά της Χαμάς…
Διάσημη τραγουδίστρια απάτησε τον άντρα της με χορεύτριά της... Όλα όσα εξομολογήθηκε για τον τριών…
Ο Τραμπ έδωσε άδεια για στρατιωτική επέμβαση κατά των καρτέλ στη Βενεζουέλα και ο Πούτιν…
Βρέθηκε μυστική στρατιωτική βάση με πυρηνικό αντιδραστήρα κάτω από τους πάγους στη Γροιλανδία... Το κρυμμένο…
Εντυπωσιακή νίκη ο Παναθηναϊκός επί της Βιλερμπάν με 91-85 και ασυγκράτητους τους Ναν και Χολμς…
Συναγερμός στη Βουλή Λιποθύμησε η βουλευτής και εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης για το Εργασιακό Νομοσχέδιο,…