ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λιβίσι: Το «στοιχειωμένο» ελληνικό χωριό του Αγίου Ιακώβου του Τσαλίκη που τρέμουν οι Τούρκοι

Η πλούσια ιστορία και η κατάρα του τόπου

Published by
Συντακτική Ομάδα

Λιβίσι: Το «στοιχειωμένο» ελληνικό χωριό του Αγίου Ιακώβου του Τσαλίκη που τρέμουν οι Τούρκοι – Η πλούσια ιστορία και η κατάρα του τόπου

Στη νοτιοδυτική Τουρκία, λίγα χιλιόμετρα από τη σύγχρονη πόλη Fethiye, στέκει ένα απόκοσμο μνημείο της ιστορίας: το εγκαταλελειμμένο χωριό Λιβίσι, γνωστό στους Τούρκους ως Kayaköy. Αυτός ο άλλοτε ακμάζων ελληνικός οικισμός μετατράπηκε σε χωριό-φάντασμα μετά την αναγκαστική αποχώρηση των Ελλήνων κατοίκων του, σηματοδοτώντας ένα τραγικό κεφάλαιο στη γεωπολιτική ιστορία της περιοχής.

Λιβίσι: Το «στοιχειωμένο» ελληνικό χωριό που τρέμουν οι Τούρκοι – Η Πλούσια Ζωή και η Καταστροφή

Το Λιβίσι υπήρξε ένα ζωντανό κέντρο ελληνικού πολιτισμού μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Με πληθυσμό που άγγιζε τους 6.500 κατοίκους, διέθετε σχολεία, εκκλησίες και μια πλούσια επαγγελματική ζωή. Οι κάτοικοί του, κυρίως τεχνίτες και αγρότες, συνυπήρχαν αρμονικά με τους μουσουλμάνους γείτονές τους. Ωστόσο, η άνοδος των Νεότουρκων και η κλιμάκωση των εθνοκαθαρτικών τους πολιτικών άρχισαν να διαταράσσουν αυτή την ισορροπία, οδηγώντας σε εκτοπισμούς και διώξεις.

Στο ιστορικό χωριό Λιβίσι της Λυκίας, πατρίδα του Αγίου Ιακώβου του Τσαλίκη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος τέλεσε Τρισάγιο, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο. Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε έξω από τον ναό της Παναγίας Πυργιώτισσας, στη μνήμη των περίπου 3.000 κατοίκων του χωριού που μαρτύρησαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τρισάγιο στο Λιβίσι, το χωριό του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη

Δείτε επίσης – Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης: Τα λόγια του για τη Θεία Κοινωνία και την εξομολόγηση

Η οριστική μεταμόρφωση του Λιβισίου σε χωριό-φάντασμα επήλθε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την εφαρμογή της… Συνθήκης της Λωζάνης το 1923. Η Συνθήκη επέβαλε την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, αναγκάζοντας τους τελευταίους.. Έλληνες του Λιβισίου να εγκαταλείψουν την πατρώα γη και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Η Αποτυχημένη Επανεγκατάσταση και η «Κατάρα»

Μετά την αποχώρηση των Ελλήνων, μουσουλμάνοι από τη Μακεδονία και τη Θράκη εγκαταστάθηκαν στο Λιβίσι. Όμως, η νέα τους αρχή δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η περιορισμένη έκταση καλλιεργήσιμης γης και η δυσκολία βιοπορισμού οδήγησαν στην οριστική εγκατάλειψη του οικισμού. Έτσι, το άλλοτε ζωντανό χωριό βυθίστηκε στην απομόνωση, δίνοντας τροφή σε τοπικούς θρύλους περί «κατάρας». Ιστορίες για δηλητηριασμένα πηγάδια και φαντάσματα που περιφέρονται στα ερείπια άρχισαν να κυκλοφορούν, προσθέτοντας μια μυστηριώδη αύρα στον τόπο.

Η οριστική καταστροφή ήρθε το 1957, όταν ένας ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει… Αφήνοντας πίσω του έναν σιωπηλό μάρτυρα των παθών και της πλούσιας ιστορίας που γνώρισε η περιοχή.

Δείτε επίσης – Που βρίσκεται και πως είναι σήμερα η στοιχειωμένη βίλα όπου στην κατοχή ήταν η έδρα της Γκεστάπο;

Τουριστική Αξιοποίηση και Αντιδράσεις

Παρά τη θλίψη και την ερήμωση, το Λιβίσι δεν παρέμεινε στην αφάνεια. Με τα χρόνια, αναδείχθηκε σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας μάλιστα δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που αναζητούν την ιστορική του αξία και τη μοναδική του ατμόσφαιρα. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, το τουρκικό κράτος επιχείρησε να μετατρέψει το χωριό σε ένα διεθνές τουριστικό θέρετρο… Με σχέδια για την ανέγερση ξενοδοχείων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Δείτε επίσης – Η αρχαία ελληνική επιγραφή που βρέθηκε στο Ισραήλ και η κατάρα

Αυτή η προσπάθεια συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τοπικές και διεθνείς προσωπικότητες. Οι ανησυχίες εστιάζονται στην πιθανή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής ταυτότητας του τόπου, καθώς η ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών υποδομών θα αλλοίωνε ανεπανόρθωτα τον χαρακτήρα του χωριού. Σήμερα, το Λιβίσι παραμένει μια «ειδικά προστατευμένη περιοχή», αλλά ο αγώνας για τη διατήρηση της αυθεντικότητάς του απέναντι στις πιέσεις της τουριστικής εκμετάλλευσης συνεχίζεται. Το Λιβίσι στέκει ως μια υπενθύμιση του παρελθόντος, μια σιωπηλή μαρτυρία των ανθρώπινων μετακινήσεων και των πολιτιστικών αλλαγών, περιμένοντας να δει αν η ιστορία του θα σεβαστεί ή θα θυσιαστεί στον βωμό της ανάπτυξης.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Θρίλερ με καταδίωξη και πυροβολισμούς στη Λιοσίων

Θρίλερ με καταδίωξη και πυροβολισμούς στη Λιοσίων... Οδηγός με κλεμμένο αυτοκίνητο προσπάθησε να εμβολίσει αστυνομικούς…

34 λεπτά ago

Χαμός στις Φυλακές Κορυδαλλού: Η Ειρήνη Μουρτζούκου δέχτηκε επίθεση από συγκρατούμενές της

Χαμός στις Φυλακές Κορυδαλλού Η Ειρήνη Μουρτζούκου δέχτηκε επίθεση από συγκρατούμενές της Η Ειρήνη Μουρτζούκου,…

46 λεπτά ago

Παναθηναϊκός: Ο Τολιόπουλος το «κλειδί» – Τα πλεονεκτήματα του κορυφαίου Έλληνα σουτέρ

Ο κορυφαίος Έλληνας σουτέρ της λίγκας συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ακρίβεια και την ικανότητά…

2 ώρες ago

Ηλεία: Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατακαίει δάσος στον Πύργο – Μάχη με τις φλόγες

Μια καταστροφική πυρκαγιά συνεχίζει το έργο της στα Αστεραίικα Ηλείας. Όπου ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι…

2 ώρες ago

Το μεταγραφικό στοίχημα των «μεγάλων»: Τι έκαναν και τι έρχεται

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος αναλύει το μεταγραφικό παζάρι και τις ευρωπαϊκές προοπτικές των ελληνικών ομάδων. Ενόψει…

3 ώρες ago

Έρχεται καύσωνας: Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε εγκύκλιο με έκτακτα μέτρα για την προστασία των…

3 ώρες ago