ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λοίμωξη – Βήχας: Πόσο διαρκεί και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

O επίμονος βήχας μετά από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού θεωρείται ένα φυσιολογικό επακόλουθο και συχνό κατάλοιπο της long covid. Ειδικότερα, όμως, τη φετινή χειμερινή περίοδο φαίνεται πως το φαινόμενο αυτό επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μια μεγαλύτερη πληθώρα μολύνσεων. Η παρατήρηση αυτή δεν είναι μόνο ελληνική. Καθώς προσφάτως σύμφωνα με το Canadian Medical Association Journal, το σύμπτωμα του βήχα που επιμένει για βδομάδες μετά την αρχική μόλυνση ταλαιπωρεί και ασθενείς στον Καναδά. Ως αποτέλεσμα της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

«Θεωρείται σημαντικό να καθησυχάσουμε τους ασθενείς σχετικά με την μικρή διάρκεια του βήχα. Αλλά και ότι θα υποχωρήσει μόνος του, αποφεύγοντας έτσι την περιττή λήψη αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων. Τα περισσότερα συμπτώματα μεταλοιμώδους βήχα θα βελτιωθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή». Δήλωσε ο Δρ Kevin Liang, οικογενειακός γιατρός και κλινικός εκπαιδευτής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για τον επίμονο βήχα

Επομένως, αυτό που συνιστούν οι ειδικοί είναι υπομονή, με στενή παρακολούθηση των συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί που υπογράφουν το άρθρο επισημαίνουν ότι:

Ο μεταλοιμώδης βήχας είναι συχνός και επηρεάζει περίπου το 11% έως 25% των ενηλίκων μετά από μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να διαρκέσει έως και 8 εβδομάδες.
Η διάγνωση απαιτεί προγενέστερη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και αποκλεισμό άλλων μεταλοιμώξεων που μιμούνται τον μεταλοιμώδη βήχα, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ελέγξτε τα επικίνδυνα σημάδια και τη διάρκεια του βήχα. Συμπτώματα όπως η δυσκολία κατάποσης, η υπερβολική δύσπνοια και ο βήχας με αίμα ενδεχομένως να απαιτούν διερεύνηση. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό υποτροπιάζουσας πνευμονίας ή εκτεταμένο ιστορικό καπνίσματος. Ενώ ο βήχας που διαρκεί περισσότερο από 8 εβδομάδες χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση.
Δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν κάποιο φάρμακο που να λειτουργεί για να σταματήσει τον παρατεταμένο βήχα. Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν μικρό όφελος από τα εισπνεόμενα ή φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Αυτά τα φάρμακα, εκτός από το κόστος, προκαλούν επίσης παρενέργειες.

Η συμβολή των ειδικών είναι κρίσιμη. Οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να κανονίσουν ένα ραντεβού επανεξέτασης, για περαιτέρω διερεύνηση.  Εάν ο βήχας τους δεν έχει υποχωρήσει εντός 8 εβδομάδων ή εάν εμφανιστούν νέα συμπτώματα.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Σεισμός τώρα στην Κω

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…

3 ώρες ago

28χρονος προσπάθησε να περάσει 320 αράχνες μέσω του αεροδρομίου – Που τις είχε κρυμμένες

Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…

3 ώρες ago

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Δέσποινας Μοιραράκη για την περιπέτεια της υγείας της – Τι συνέβη;

Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…

4 ώρες ago

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την επόμενη εβδομάδα – Τριήμερο για τους μαθητές

Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…

5 ώρες ago

Άγριο ξύλο μεταξύ μαθητών δημοτικού σχολείου

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…

5 ώρες ago

Γάλα σύκου: Ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης

Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…

9 ώρες ago