Μαρία Καρυστιανού: Ποιά είναι πραγματικά η «μάνα των Τεμπών»; Η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχει καταστεί σύμβολο του αγώνα για δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, μιλάει για πρώτη φορά ανοιχτά για την προσωπική της ζωή, καθώς και για την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη. Η Καρυστιανού, που ήρθε στην Ελλάδα από την Αγγλία, είναι γνωστή για τη δυναμική της παρουσίας και τη ρητορική της ικανότητας, η οποία βοήθησε να αποκτήσει φωνή και να διεκδικήσει δικαιοσύνη για τους χαμένους και τις οικογενειές τους.
Στο γραφείο του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την υπόθεση των Τεμπών, υπάρχει ένα κουτί με μη ταυτοποιημένα οστά. Τα συγκεκριμένα ευρήματα συλλέχθηκαν από τον χώρο του δυστυχήματος, όπου συνέβη η σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων. Το γεγονός ότι αυτά τα υπολείμματα παραμένουν χωρίς ταυτοποίηση προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο πόνο στις οικογένειες των θυμάτων.
Τι προκάλεσε την τραγωδία στα Τέμπη; «Δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση στα τρένα»!
Η Μαρία Καρυστιανού, ως πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο γύρω από το τραγικό αυτό συμβάν, ακόμα και έναν χρόνο μετά. Μια από τις πιο πρόσφατες δράσεις της ήταν η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των συγγενών των θυμάτων, κυρίως λόγω της ύπαρξης σχετικού εισιτηρίου. Παρά τις εντάσεις που προέκυψαν, η διοργάνωσή του ήταν απαραίτητη για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Καρυστιανού έχει αποδείξει ότι δεν είναι απλώς μια μητέρα που εκφράζει τη θλίψη και τον θυμό της δημοσίως. Έχει αναχθεί ως μια ισχυρή φωνή που απαιτεί δικαιοσύνη, συνδυάζοντας το συναίσθημα με τη λογική και την επιχειρηματολογία. Η ικανότητά της να μιλάει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ξεχωρίζει, τόσο στις δημόσιες ομιλίες της όσο και στις προσωπικές της συνομιλίες.
Παρά τη συντριπτική της θέση ως μητέρα που έχασε το παιδί της στην τραγωδία, η κα Καρυστιανού δεν γλίτωσε από την πολιτική κριτική και τις επιθέσεις, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να μένει στο απυρόβλητο, ειδικά όταν οι ισχυρισμοί της για τους θεσμούς δεν στηρίζονται πάντα σε αποδείξεις. Η απάντησή της, ωστόσο, παραμένει σαφής και ακλόνητη, καθώς συνεχίζει να διεκδικεί δικαιοσύνη για τα θύματα.
Η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο οδήγησε στο γεγονός που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή και αντιδράσεις. Ωστόσο, παρά τις αντιπαραθέσεις, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι ο αγώνας της Καρυστιανού για δικαιοσύνη δεν πτοείται από τις δυσκολίες και τις κριτικές. Ο δρόμος της δικαίωσης παραμένει μακρύς, αλλά η αποφασιστικότητα της ίδιας και των υποστηρικτών της παραμένει αμείωτη. «Φυσικά, δεν κάναµε τη συναυλία για να γιορτάσουµε, αλλά για να υποστηρίξουµε και να τιµήσουµε τη µνήµη», λέει.
«Είχαµε σκεφτεί να οργανώσουµε µια πορεία, αλλά επιλέξαµε τη συναυλία για να φωνάξουµε µέσα από τη µουσική. Και ασφαλώς θα µας βοηθήσει η συναυλία αυτή για να υποστηρίξουµε οικονοµικά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο». ∆εν αποφεύγει να απαντήσει για το αν εκφράζει όλους τους συγγενείς των θυµάτων ή µέρος αυτών. Εξηγεί ότι ο σύλλογος δεν είναι απαραίτητο να έχει ως µέλη του όλους τους συγγενείς προκειµένου να επιτελέσει τον σκοπό του.
«Οχι, δεν έχω εµπιστοσύνη στη ∆ικαιοσύνη», απαντάει ανεπιφύλακτα στη σχετική ερώτηση. Προφανώς εννοεί ότι δεν έχει «τυφλή εµπιστοσύνη», ότι και η ∆ικαιοσύνη ελέγχεται. Η Μαρία Καρυστιανού εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Παρόλο που κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι τα επιχειρήματά της δεν είναι πάντα τεκμηριωμένα, υπάρχουν κάποιες πλευρές τους που φαίνονται αρκετά αξιόπιστες. Ένα από τα πιο έντονα επιχειρήματα της είναι ότι ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είπε τη θέση του ως βουλευτής για να αποφύγει τη δίκη. Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν ευσταθεί από νομική άποψη.
Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κώστας Καραμανλής, όπως και κάθε άλλος υπουργός, δεν απολαμβάνει πλέον βουλευτική ασυλία. Τα αδικήματα που διαπράττονται κατά τη διάρκεια της θητείας ενός υπουργού υπόκεινται στην κοινή παραγραφή και μπορούν να εκδικαστούν έως και 15 χρόνια μετά, ανεξάρτητα με το εάν ο κατηγορούμενος είναι μέλος της Βουλής ή όχι. Οι υποθέσεις εξετάζονται από το Ειδικό Δικαστήριο και όχι από τα κανονικά δικαστήρια.
Η διαδικασία για την παραπομπή ενός υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά στη Βουλή, εάν τουλάχιστον 30 βουλευτές καταθέσουν αίτημα και αποδείξουν ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην πράξη του υπουργού και στο αδίκημα. Στην περίπτωση του Καραμανλή, η αντιπολίτευση φάνηκε να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μια τέτοια σχέση ανάμεσα στις ενέργειές του και το δυστύχημα.
Όσον αφορά την επίμαχη σύμβαση 717 του ΟΣΕ, ο Καραμανλής επιτάχυνε την υλοποίησή της όταν την παρέλαβε σε σταθερότητα. Ενώ αντιμετώπισε κριτική από την αντιπολίτευση επειδή δεν προχώρησε ακόμη γρηγορότερα, επίσης δέχθηκε πίεση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διαχείριση της κατάστασης.
Η Μαρία Καρυστιανού υποστηρίζει ότι όταν υπάρχουν σαφείς και γραπτές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο δυστυχήματος, η διοίκηση του ΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του Καραμανλή, έπρεπε να είχαν λάβει άμεσα μέτρα. Πιστεύει πως η κατάσταση των σιδηροδρόμων συνδέεται άμεσα με το δυστύχημα, ακόμη κι αν η ευθύνη μοιράζεται σε πολλά πρόσωπα και χρονικές περιόδους. Επισημαίνει επίσης ότι, πέρα από τα συστημικά προβλήματα, το ανθρώπινο λάθος έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Τέμπη – «Βόμβα» από τη Μαρία Καρυστιανού: Πάνω από 57 οι νεκροί!
Η Καρυστιανού προέρχεται από πολιτικά δεξιό περιβάλλον. Παρόλο που λέει πως δεν ψήφισε ποτέ αριστερό κόμμα, αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική, σταματώντας να ψηφίζει από την ηλικία των 25 ετών. Ο πατέρας της ήταν νομικός και διευθυντής σε υποθηκοφυλακείο, ενώ η μητέρα της, με σπουδές στα οικονομικά, εργαζόταν επίσης στο ίδιο ίδρυμα ως διοικητικός υπάλληλος. Η ίδια σπούδα ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην παιδαγωγική τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είχα σκοπό να µείνω στην Αγγλία, αλλά δεν το ήθελαν τα δυο παιδιά µου κι έτσι επέστρεψα». Ασχολήθηκε παράλληλα µε την εναλλακτική ιατρική, όµως δεν την ασκεί. Μπορεί να παρέχει σχετικές συµβουλές, αλλά στο ιατρείο της ασκεί την παραδοσιακή ιατρική. «Παίρνω δύναµη από το λειτούργηµα της ιατρικής, που φυσικά εξακολουθώ να ασκώ, αλλά κάθε µέρα παρακολουθώ τις εξελίξεις για το δυστύχηµα. Με κρατάει όρθια η µεγάλη επιθυµία µου να αισθανθώ πως έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι µου για να δικαιώσω το παιδί µου».
Τέμπη – Μαρία Καρυστιανού: Τα τελευταία λόγıα της κόρης της πρıν την τραγωδία
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” και μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη είτε στην έντυπη μορφή είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας.
Το άγνωστο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι κρυμμένο και προκαλεί δέος σε όλον τον…
Ποιά είναι η γυναίκα πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας; Η εντυπωσιακή καλλονή που φέρει…
H Ειρήνη Μουρτζούκου επιτέθηκε σε δημοσιογράφο on camera έξω από το Α.Τ. Χαλανδρίου κατά την…
Πέθανε ο Δημήτρης Χαΐτογλου αφήνοντας ένα μεγάλο κενό και μια βαριά παρακαταθήκη! Ποιός ήταν ο…
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 10 ετών παιδί πέθανε ξαφνικά σε εμπορικό κέντρο Κατέρρευσε ενώ έκανε βόλτα…
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με τα νεκρά μωρά στην Αμαλιάδα καθώς συνελήφθη, στα…