Το Μαρτάκι, το παραδοσιακό βραχιολάκι που φοριέται τον Μάρτιο, είναι ένα έθιμο που συνδυάζει προστασία, τύχη και τον ερχομό της άνοιξης.
Πρόκειται για ένα απλό βραχιόλι, συνήθως φτιαγμένο από στριμμένες κόκκινες και άσπρες κλωστές, που φοριέται στον καρπό του χεριού. Συχνά, διακοσμείται με χάντρες, ματάκια ή άλλα μικρά σχέδια.
Το Μαρτάκι φοριέται την 1η Μαρτίου και παραμένει στον καρπό μέχρι το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια, το αφήνουμε σε μια τριανταφυλλιά, για να το πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Προστασία: Σύμφωνα με την παράδοση, το Μαρτάκι προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, ο οποίος θεωρείται επικίνδυνος, καθώς και από το κακό μάτι.
Τύχη: Επίσης φέρνει καλή τύχη και υγεία σε όποιον το φοράει.
Άνοιξη: Συμβολίζει την άφιξη της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.
Το έθιμο του Μαρτάκι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Εκεί, οι μύστες φορούσαν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Κόκκινο: Συμβολίζει την αγάπη, τη δύναμη και την προστασία.
Άσπρο: Συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα και την ειρήνη.
Επίσης το έθιμο του Μαρτάκι δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά το συναντάμε και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία. Καθώς Βόρεια Μακεδονία, με διάφορες παραλλαγές.
Συνοψίζοντας, το Μαρτάκι είναι ένα όμορφο και διαχρονικό έθιμο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και μας θυμίζει την αξία της παράδοσης και της φύσης.
Ένας 68χρονος προπονητής ταεκβοντό οδηγήθηκε στη φυλακή, αφού το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε…
Ο Μάρτιος, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, πήρε το όνομά του από τον θεό του…
Η «δίαιτα σαρκοφάγων», που περιορίζει την κατανάλωση τροφίμων αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα, έχει αποκτήσει δημοτικότητα.…
Τα παιδιά του Αλέξη Κούγια, μέσω ανάρτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαίωσαν ότι η…
Συναγερμός σήμανε στη Μασσαλία το πρωί της Δευτέρας, μετά από αναφορές για έκρηξη κοντά στο…
Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, χρειάστηκε να επιστρατεύσει αρκετή υπομονή. Καθώς περίμενε περίπου μιάμιση ώρα…