ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάθημα ανθρωπιάς, πολιτισμού και διπλωματίας από τον Δένδια στον Τσαβούσογλου: Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας!

Το «ευχαριστώ» και η θερμή αγκαλιά του Τούρκου ΥΠΕΞ

ΑΟ Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων, λίγο μετά τις 9 το πρωί, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να επισκεφτούν τις πληγείσες από τον φονικό σεισμό περιοχές στην Τουρκία. Εκεί, λοιπόν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρέδωσε ιδιαίτερα μαθήματα πολιτισμού, ανθρωπιάς και διπλωματίας  στον Τούρκο ομόλογό του.

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Αντιόχεια, όπου μετέβη σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό.

Αμφότεροι υποστήριξαν πως σε τέτοιες δύσκολες στιγμές φαίνονται οι σχέσεις καλής γειτονίας. Και παράλληλα επεσήμαναν ότι δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η δήλωση Τσαβούσογλου

«Η σημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές Αρχές. Για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Εκφράζοντας τις προσωπικές ευχαριστίες του στον Νίκο Δένδια για τη σημερινή επίσκεψη.

«Παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, χάρηκαν όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Και το 1999 σε έναν μήνα και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από σεισμούς. Πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά πήγαμε εμείς», είπε ο Τσαβούσογλου υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Νίκο Δένδια, τον φίλο μου, την Ελληνική κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες διασώστες

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού», είπε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε πως «δεν χρειάζονται τέτοιες καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την αλληλεγγύη του για όλα τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν να βοηθήσουν. «Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε Αυστριακούς και Ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων».

Back to top button