Η μελιτζάνα, ένα λαχανικό με ιστορία που ξεκινά από την Ανατολή, έχει κατακτήσει τις κουζίνες της Μεσογείου και όχι μόνο. Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια παραλλαγή της αγιορείτικης κουζίνας, ιδανική για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Υλικά:
8 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
8-10 φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
10 φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
λίγα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. σούπας μέλι
250 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
λίγο κύμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες.
Τις κόβουμε κατά μήκος, χωρίς να τις χωρίσουμε εντελώς, και τις ανοίγουμε.
Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 2 ώρες.
Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Τις τοποθετούμε σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Προσθέτουμε νερό, ντομάτες, μπαχαρικά και μέλι.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, δυόσμο και βασιλικό.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Χορηγούμενο