4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
200 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
6 ντομάτες, σε κυβάκια
2 φλιτζάνια ξινόχοντρο τραχανά
10 φύλλα βασιλικού
200 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
200 γρ. χοντρό αλάτι
Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες στη μέση και τις στρώνουμε σε ταψάκι. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι από πάνω και τις αφήνουμε για περίπου 15΄-20΄. Τινάζουμε το αλάτι και ξεπλένουμε με νερό. Τις στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο. Και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10΄. Επιπλέον ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4΄-5΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον βασιλικό και στρώνουμε το μείγμα επάνω στην κάθε μελιτζάνα. Στη συνέχεια προσθέτουμε χοντροτριμμένη την ξινομυζήθρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20΄. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή χλιαρές.
Σύμφωνα με το Euroleague Time στο X, ο Παναθηναϊκός φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία…
Η εξάρτηση των εφήβων από το διαδίκτυο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Επηρεάζοντας τη συμπεριφορά, την υγεία…
Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου Κρήτης η περίπτωση μιας 35χρονης γυναίκας. Η…
Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες και σύγχρονα θαύματα που ανατριχιάζουν Όταν η Αθήνα,…
Ψυχρολουσία: Ο Τραμπ ετοιμάζεται για έναν «παρατεταμένο» πόλεμο με την Κίνα; Ο πλανήτης πιο κοντά…
Νίκος Γαλανός: Η τελευταία συγκλονιστική εμφάνιση στη Γη της Ελιάς με τη μοναδική ερμηνεία του…