Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς αναμένονται το 2025, ξεπερνώντας τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση της τάξης του 5,6%. Η οποία θα προκύψει κυρίως από τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας και την επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές αποδοχές και οι μισθοί ανά εργαζόμενο θα καταγράψουν αύξηση 5,6% το 2025, έναντι 5,9% το 2024, με μια μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση του ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας.
Στο επιχειρηματικό περιβάλλον, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 υπογράφηκαν 184 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες καλύπτουν περισσότερους από 126.000 εργαζόμενους. Από αυτές, οι 67 περιλάμβαναν αυξήσεις στους μισθούς, ενώ οι υπόλοιπες δεν προέβλεπαν σχετικές προσαρμογές.
Στον τομέα, η μέση αύξηση των δημοσίων δαπανών για μισθούς ανήλθε στο 6,2% κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024, βάσει ταμειακών στοιχείων. Ωστόσο, το 2025 η αύξηση των μισθών δεν κινείται με πιο συγκρατημένο ρυθμό.
Ταυτόχρονα, η παραγωγικότητα της εργασίας που προβλέπεται να ενισχυθεί, γεγονός που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένει συγκρατημένες αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη το 2025. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές της (Δεκέμβριος 2024), η αύξηση των μισθών εκτιμάται στο 3,2%. Ενώ η κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις μειώνεται στο 32%.
Επίσης εάν εξαιρεθούν οι εφάπαξ πληρωμές, όπως μπόνους και αποζημιώσεις, η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 3,8% για όσους καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Συγκριτικά, το 2024 η μέση αύξηση μισθών μέσω διαπραγματεύσεων ήταν 4,7%. Ενώ το ποσοστό των εργαζομένων με ενεργή συλλογική σύμβαση ανήλθε στο 47,4%.
Επίσης στην Ελλάδα, οι μισθοί το 2025 αυξηθούν περισσότερο από τον όρο της Ευρωζώνης, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας και των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας. Οι συλλογικές συμβάσεις εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μισθών. Αν και ο βαθμός κάλυψης των εργαζομένων βαίνει μειούμενος.
Επιπλέον η ενίσχυση των μισθών σε συνδυασμό με τη βελτίωση των παραγώγων αυξάνει την οικονομία στην οικονομία. Ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και περιορίζοντας τις δυνατότητες του πληθωρισμού.
Η Κατερίνα Καινούργιου, χωρίς καθόλου μακιγιάζ, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της... Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε και…
Ακυρώνεται η αλλαγή της ώρας; Πως και πόσο επηρεάζει την υγεία μας; Πότε γυρίζουμε τα…
Βίντεο σοκ με γονείς να προσπαθούν να πνίξουν την κόρη τους λόγω... «τιμής»! Το άτυχο…
Εκλογές στη Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς από την αφάνεια Καγκελάριος... Ο «πόλεμος» με τη Μέρκελ…
Άλις Βάιντελ: Ο θυελλώδης έρωτας με τη σύζυγό της και οι καταθέσεις στην Ελβετία... Ποιά…
Χυδαία επίθεση από τον Ψαριανό κατά της Μαρίας Καρυστιανού... Απίστευτοι χαρακτηρισμοί και πρωτοφανείς εκφράσεις για…