ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας; Τα υπέρ και τα κατά

Η διατροφική τους αξία και τι προσφέρει το κάθε είδος στον οργανισμό μας

Published by
Συντακτική Ομάδα

Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας; Τα υπέρ και τα κατά, η διατροφική τους αξία και τι προσφέρει το κάθε είδος στον οργανισμό μας

Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας; Τα υπέρ και τα κατά… Η επιλογή μεταξύ μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος εξαρτάται συχνά από τις διατροφικές μας ανάγκες και προτιμήσεις. Κάθε είδος κρέας έχει τα δικά του μοναδικά θρεπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία επηρεάζονται από την κοπή του κρέατος αλλά και από τον τρόπο μαγειρέματος. Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει μία απόλυτη απάντηση, αφού και τα δύο είδη μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποια είναι τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του χοιρινού;

Το χοιρινό κρέας, όταν είναι άπαχο και μαγειρεμένο, προσφέρει περίπου 27 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική πηγή αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού. Παράλληλα, περιέχει περίπου 0,9 mg σιδήρου, το οποίο όμως είναι λιγότερο από αυτό που περιέχει το μοσχαρίσιο κρέας. Όσον αφορά τα λιπαρά, το άπαχο χοιρινό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα… 2 γραμμάρια είναι κορεσμένα, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούνται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Τι προσφέρει το μοσχαρίσιο κρέας;

Το μοσχαρίσιο κρέας, επίσης άπαχο και μαγειρεμένο, έχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης, περίπου 26 γραμμάρια ανά μερίδα. Ωστόσο, υπερτερεί σε περιεκτικότητα σιδήρου, καθώς παρέχει 2,1 mg ανά μερίδα, ποσότητα που το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη πρόσληψη σιδήρου, όπως οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση ή τα άτομα με αναιμία. Το μοσχάρι περιέχει επίσης περίπου 6 γραμμάρια ολικών λιπαρών… Αλλά τα κορεσμένα λιπαρά είναι ελαφρώς περισσότερα από το χοιρινό (2,5 γραμμάρια).

Γιατί πρέπει να τρώμε τα μικρά ψάρια ολόκληρα, με τα κόκκαλα;

Ο ρόλος του τρόπου μαγειρέματος

Ο τρόπος παρασκευής του κρέατος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική του αξία. Το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο, χωρίς προσθήκη λιπαρών, είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα με βαριές σάλτσες, που αυξάνουν τη θερμιδική και λιπαρή επιβάρυνση.

Απίστευτο: Πως έφτιαξαν κεφτεδάκια με κρέας από μαμούθ;

Συμπέρασμα

Η επιλογή μεταξύ μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέας εξαρτάται από τους στόχους και τους στόχους σας. Αν χρειάζεστε περισσότερο σίδηρο, το μοσχάρι είναι καλύτερη επιλογή. Από την άλλη, το χοιρινό παρέχει λίγο περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Σημαντικότερο είναι να διαλέγετε άπαχα κομμάτια και να δίνετε προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος… Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία σας.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Χαμός στη Νέα Ερυθραία: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη ο αδερφός πασίγνωστης παρουσιάστριας

Χαμός στη Νέα Ερυθραία: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη ο αδερφός γνωστής παρουσιάστριας... Επιτέθηκε και σε…

32 λεπτά ago

Διεκόπη η αίτηση ασύλου του μετανάστη που προσέβαλε τους Εύζωνες

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του την Κυριακή (17/8) ότι…

1 ώρα ago

Πάτρα: Η ομολογία του 19χρονου και το σακίδιο του 27χρονου – Στα χέρια της δικαιοσύνης οι δύο εμπρηστές

Σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση της φωτιάς στην Πάτρα, καθώς οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός…

2 ώρες ago

Ακυρώθηκε το δεύτερο φιλικό του Παναθηναϊκού στο Σίδνεϊ – Ο λόγος που «κόπηκε»

Ο Παναθηναϊκός και η Παρτιζάν αποφάσισαν από κοινού να μην αγωνιστούν τη δεύτερη ημέρα του…

2 ώρες ago

Φωτιά στη Μάνη: Μάχη με τις φλόγες σε Λάγια

Μια πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Λάγια Ανατολικής Μάνης κινητοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία την…

2 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με χλωρίνη 46χρονης σε 38χρονο

Σοβαρό περιστατικό βίας σημειώθηκε τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα…

2 ώρες ago