Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Ο άγνωστος συμβολισμός, η παράδοση και η αγιορείτικη συνταγή που θα σας ενθουσιάσει
Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα παραδοσιακό πιάτο που τιμά την ιστορία και τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας: τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Αυτή η λαχταριστή συνταγή, με τις ποικίλες παραλλαγές της, αποτελεί μια γιορτή γεύσεων και αρωμάτων που ενώνει τις οικογένειες γύρω από το τραπέζι.
Δείτε επίσης – 25η Μαρτίου: Τι συμβολίζει η φορεσιά των Ευζώνων;
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του πιάτου είναι η μοναστηριακή συνταγή του αγιορείτη μοναχού πατέρα Νικήτα, η οποία ξεχωρίζει για την απλότητα και την αυθεντικότητά της. Χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά, αυτή η συνταγή προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσετε.
1 κιλό παστός μπακαλιάρος
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ματσάκι σέλινο
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο
5 πατάτες
3 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές άνηθος
Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία μπακαλιάρου:
Κόψτε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, αφαιρέστε τα πτερύγια και την ουρά, και ξαλμυρίστε τον για 24 ώρες.
Μαγείρεμα μπακαλιάρου:
Σε ένα ταψί, στρώστε το σέλινο και τοποθετήστε πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Ρίξτε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και νερό.
Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Πριν δέσει η σάλτσα, αφαιρέστε 2½ φλιτζάνια ζωμό για τη σκορδαλιά.
Παρασκευή σκορδαλιάς:
Βράστε και πολτοποιήστε τις πατάτες.
Λιώστε το σκόρδο σε γουδί.
Ανακατέψτε τον πουρέ πατάτας με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ξίδι, άνηθο και τον ζωμό ψαριού, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Συνδυασμός:
Αφού κατεβάσετε το ταψί από τη φωτιά, περιχύστε το ψάρι με τη σκορδαλιά και ανακινήστε το ταψί για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Δείτε επίσης – Τι έκανε ο Κανάρης πριν πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα;
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα του Αγίου Όρους, είναι ένα φαγητό που συνδέεται άρρηκτα με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Σε μια περιοχή όπου η νηστεία τηρείται ευλαβικά, ο παστός μπακαλιάρος αποτελούσε ιδανική λύση, καθώς διατηρούνταν εύκολα και μεταφερόταν χωρίς δυσκολία.
Οι μοναχοί, με ιδιαίτερη φροντίδα, ξαλμυρίζουν τον μπακαλιάρο για πολλές ώρες και τον τηγανίζουν σε αγνό ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως αλεύρι και νερό. Το αποτέλεσμα είναι ένα γευστικό πιάτο που αναδεικνύει την απλότητα και την αυθεντικότητα της αγιορείτικης κουζίνας.
Η πλούσια σκορδαλιά, που συνοδεύει τον μπακαλιάρο, προσθέτει μια ξεχωριστή γευστική πινελιά. Φτιαγμένη είτε με ψωμί είτε με καρύδι, η σκορδαλιά αναδεικνύει το άρωμα και τη γεύση του ψαριού, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό.
Αυτό το πιάτο δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά ένα σύμβολο χαράς για τον Ευαγγελισμό και την Εθνική Εορτή. Στις μονές του Αγίου Όρους, η παράδοση αυτή τηρείται με σεβασμό, προσφέροντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
Αυτή η συνταγή αποτελεί επίσης μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με την απλότητα, προσφέροντας ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, βίωσε μια αναπάντεχη περιπέτεια κατά την επιστροφή του…
Ποιός ήταν πραγματικά ο Παπαφλέσσας; Ο γυναικάς αρχιμανδρίτης και απατεώνας που έγινε Ήρωας Γνωστός ως…
25 Μαρτίου: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και το μεγάλο Θαύμα... Η αρχή της σωτηρίας του…
Κωνσταντίνος Καρέτσας: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη ζωή του 17χρονου ποδοσφαιριστή της Εθνικής…
Καραϊσκάκης: «Ρώτησα τον πούτζον μου και είπε να μη σε προσκυνńσω»... Η απάντηση στον Μαχμούτ…
Ο Αλέξης Κούγιας πλήρωνε ιατροδικαστές για τη δίκη Πισπιρίγκου; «Βόμβα» από δικηγόρο από το γραφείο…