ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μπασμπούσα: Το Αιγυπτιακό Ραβανί

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Μέσης Ανατολής

Η Μπασμπούσα είναι το πιο διαδεδομένο όνομα για αυτό το γλυκό στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η ονομασία του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Στη Λεβαντίνη περιοχή αναφέρεται συχνά ως «hareesa». Αν και στη Βόρεια Αφρική η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα.

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Μέσης Ανατολής και μπορεί να βρεθεί σε πολλά ζαχαροπλαστεία. Η δημοτικότητά του ιδιαίτερα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του. Καθώς συνηθίζεται να προσφέρεται μετά το βραδινό γεύμα που διακόπτει τη νηστεία.

Υλικά:
Για το κέικ:

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γιαούρτι
½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ολόκληρα αμύγδαλα για διακόσμηση

Για το σιρόπι:

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
επίσης 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο ή ροδόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το ανθόνερο ή το ροδόνερο, αν χρησιμοποιούμε, και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Έπειτα προετοιμάζουμε το μείγμα: Σε ένα μπολκατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το ινδοκάρυδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ψήσιμο: Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (διαστάσεων περίπου 25×25 εκ.). Ισιώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους. Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
Έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά. Μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπιασμα: Μόλις βγει από το φούρνο, περιχύνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό γλυκό και το αφήνουμε να το αφήσουμε.

Σερβίρισμα: Αφήνουμε τη μπασμπούσα να κρυώσει και στη συνέχεια κόβουμε στα χαραγμένα κομμάτια.
Απολαύστε την με ένα ζεστό τσάι ή αρωματικό καφέ! ☕✨


Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Back to top button
Close

Adblock Detected

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι κανείς δεν θέλει ενοχλητικές διαφημίσεις. Ωστόσο, το Panictimes.gr βασίζεται αποκλειστικά στις διαφημίσεις για να παραμένει δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους.

Με το AdBlock ενεργοποιημένο, μας στερείς τη μοναδική πηγή εσόδων που μας επιτρέπει να δημιουργούμε ποιοτικό περιεχόμενο καθημερινά.

Σε παρακαλούμε: ✅ Απενεργοποίησε το AdBlock για το Panictimes.gr ✅ Ή whitelist μας στις ρυθμίσεις του AdBlock.

Ακόμα και 10 δευτερόλεπτα με ορατές διαφημίσεις βοηθούν πολύ! 🙏

Ευχαριστούμε που μας στηρίζεις!