ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπασμπούσα: Το Αιγυπτιακό Ραβανί

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Μέσης Ανατολής

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η Μπασμπούσα είναι το πιο διαδεδομένο όνομα για αυτό το γλυκό στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η ονομασία του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Στη Λεβαντίνη περιοχή αναφέρεται συχνά ως «hareesa». Αν και στη Βόρεια Αφρική η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα.

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Μέσης Ανατολής και μπορεί να βρεθεί σε πολλά ζαχαροπλαστεία. Η δημοτικότητά του ιδιαίτερα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του. Καθώς συνηθίζεται να προσφέρεται μετά το βραδινό γεύμα που διακόπτει τη νηστεία.

Υλικά:
Για το κέικ:

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γιαούρτι
½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ολόκληρα αμύγδαλα για διακόσμηση

Για το σιρόπι:

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
επίσης 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο ή ροδόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το ανθόνερο ή το ροδόνερο, αν χρησιμοποιούμε, και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Έπειτα προετοιμάζουμε το μείγμα: Σε ένα μπολκατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το ινδοκάρυδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ψήσιμο: Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (διαστάσεων περίπου 25×25 εκ.). Ισιώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους. Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
Έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά. Μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπιασμα: Μόλις βγει από το φούρνο, περιχύνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό γλυκό και το αφήνουμε να το αφήσουμε.

Σερβίρισμα: Αφήνουμε τη μπασμπούσα να κρυώσει και στη συνέχεια κόβουμε στα χαραγμένα κομμάτια.
Απολαύστε την με ένα ζεστό τσάι ή αρωματικό καφέ! ☕✨

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κάθε νοικοκυριό: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα Leasing με επιδότηση έως 18.000€

Μια νέα, φιλόδοξη εποχή για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2026. Η…

1 ώρα ago

Άμεση επιχείρηση του Λιμενικού μετέφερε εσπευσμένα βρέφος και 24χρονη από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα

Με άμεση κινητοποίηση και μερίμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΛ.ΑΚΤ.),…

1 ώρα ago

Μητρόπολη Αθηνών: Συγκλονιστικός αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο – Οι μελωδίες που έγραψαν ιστορία

Σε μία ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης, η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Διονύση Σαββόπουλο το μεσημέρι του Σαββάτου,…

3 ώρες ago

Ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες αθλητές 2025-2026: Οδηγίες για την ηλεκτρονική εγγραφή στα ΑΕΙ

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση…

3 ώρες ago

Αλαφούζος: Το νέο γήπεδο, ο Μπενίτεθ και ο Μπαλντίνι – Το σχέδιο αναγέννησης του Παναθηναϊκού

Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί αλλαγή επιπέδου και στρατηγικής για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο ιδιοκτήτης…

4 ώρες ago

Νεαρές καλλονές χορεύουν προκλητικά πάνω σε αυτοκίνητο και βάζουν «φωτιά» στο Λουχάνσκ

Νεαρές καλλονές χορεύουν προκλητικά πάνω σε αυτοκίνητο και βάζουν φωτιά στο εμπόλεμο Λουχάνσκ που ανήκει…

5 ώρες ago