ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπασμπούσα: Το Αιγυπτιακό Ραβανί

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Μέσης Ανατολής

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η Μπασμπούσα είναι το πιο διαδεδομένο όνομα για αυτό το γλυκό στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η ονομασία του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Στη Λεβαντίνη περιοχή αναφέρεται συχνά ως «hareesa». Αν και στη Βόρεια Αφρική η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα.

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Μέσης Ανατολής και μπορεί να βρεθεί σε πολλά ζαχαροπλαστεία. Η δημοτικότητά του ιδιαίτερα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του. Καθώς συνηθίζεται να προσφέρεται μετά το βραδινό γεύμα που διακόπτει τη νηστεία.

Υλικά:
Για το κέικ:

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γιαούρτι
½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ολόκληρα αμύγδαλα για διακόσμηση

Για το σιρόπι:

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
επίσης 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο ή ροδόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το ανθόνερο ή το ροδόνερο, αν χρησιμοποιούμε, και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Έπειτα προετοιμάζουμε το μείγμα: Σε ένα μπολκατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το ινδοκάρυδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ψήσιμο: Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (διαστάσεων περίπου 25×25 εκ.). Ισιώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους. Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
Έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά. Μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπιασμα: Μόλις βγει από το φούρνο, περιχύνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό γλυκό και το αφήνουμε να το αφήσουμε.

Σερβίρισμα: Αφήνουμε τη μπασμπούσα να κρυώσει και στη συνέχεια κόβουμε στα χαραγμένα κομμάτια.
Απολαύστε την με ένα ζεστό τσάι ή αρωματικό καφέ! ☕✨

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

“Coral” σαρώνει την Ελλάδα: Παγετός, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Η κακοκαιρία «Coral» έφερε πολικές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας συνθήκες παγετού. Τα…

34 λεπτά ago

Συντάξεις Μαρτίου 2025: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

Οι επίσημες ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Μαρτίου 2025 ανακοινώθηκαν, με την πρώτη πληρωμή να πραγματοποιείται…

1 ώρα ago

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σήμερα, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, τιμάται η μνήμη διαφόρων…

1 ώρα ago

Τι συμβαίνει με τη Γωγώ Μαστροκώστα; Ο λόγος που «εξαφανίστηκε» ο Δέλλας και η αλήθεια για τη σχέση τους

Τι συμβαίνει με τη Γωγώ Μαστροκώστα; Ο λόγος που «εξαφανίστηκε» ο Δέλλας μετά την παραίτησή…

7 ώρες ago

Σαργασσοί: Η μυστηριώδης θάλασσα χωρίς ακτές – Από τον Κολόμβο στο Τρίγωνο των Βερμούδων

Σαργασσοί: Η μυστηριώδης θάλασσα χωρίς ακτές... Ένα βιολογικό θαύμα με πλωτό τροπικό δάσος που απειλείται…

7 ώρες ago

Ξέφυγε τελείως η κατάσταση στο Μενίδι: Κάπνιζε κάνναβη μέσα σε λεωφορείο και επιτέθηκε σε ηλικιωμένη

Το ένα περιστατικό μετά το άλλο δείχνουν, πως έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση στο Μενίδι...…

7 ώρες ago