ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπασμπούσα: Το Αιγυπτιακό Ραβανί

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Μέσης Ανατολής

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η Μπασμπούσα είναι το πιο διαδεδομένο όνομα για αυτό το γλυκό στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η ονομασία του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Στη Λεβαντίνη περιοχή αναφέρεται συχνά ως «hareesa». Αν και στη Βόρεια Αφρική η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα.

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Μέσης Ανατολής και μπορεί να βρεθεί σε πολλά ζαχαροπλαστεία. Η δημοτικότητά του ιδιαίτερα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του. Καθώς συνηθίζεται να προσφέρεται μετά το βραδινό γεύμα που διακόπτει τη νηστεία.

Υλικά:
Για το κέικ:

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γιαούρτι
½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ολόκληρα αμύγδαλα για διακόσμηση

Για το σιρόπι:

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
επίσης 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο ή ροδόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το ανθόνερο ή το ροδόνερο, αν χρησιμοποιούμε, και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Έπειτα προετοιμάζουμε το μείγμα: Σε ένα μπολκατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το ινδοκάρυδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ψήσιμο: Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (διαστάσεων περίπου 25×25 εκ.). Ισιώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους. Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
Έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά. Μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπιασμα: Μόλις βγει από το φούρνο, περιχύνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό γλυκό και το αφήνουμε να το αφήσουμε.

Σερβίρισμα: Αφήνουμε τη μπασμπούσα να κρυώσει και στη συνέχεια κόβουμε στα χαραγμένα κομμάτια.
Απολαύστε την με ένα ζεστό τσάι ή αρωματικό καφέ! ☕✨

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Αστυνομικός αυτοκτόνησε

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Τρικάλων η είδηση του θανάτου ενός αστυνομικού. Ο…

56 λεπτά ago

Σάλος με τα σοκολατένια αυγά JUMBO: Πρόστιμο για παραπλάνηση

Η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κατάστημα της αλυσίδας JUMBO στον Κολωνό. Έπειτα…

1 ώρα ago

Εξαφάνιση 30χρονης Σωτηρίας: Το ερωτικό θρίλερ και τα πρώτα της λόγια στους αστυνομικούς

Το ερωτικό θρίλερ πίσω από την εξαφάνιση 30χρονης Σωτηρίας στον Άλιμο και τα πρώτα της…

2 ώρες ago

Άφωνοι οι επιστήμονες: Η έρημος άρχισε να πρασινίζει

Άφωνοι οι επιστήμονες: Η έρημος άρχισε να πρασινίζει Η εντυπωσιακή αλλαγή και οι κίνδυνοι από…

3 ώρες ago

Ποια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται κοντά στην ιστορική εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας;

Σε τροχιά εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας βρίσκεται η Δανία. Χάρη στην υψηλή…

4 ώρες ago

“Πόλεμος” ξανά μεταξύ Κούγια και Βαλλιανάτου – Άγριες αιχμές και αντιπαραθέσεις

Σε νομικές ενέργειες προχώρησε ο Χρίστος Κούγιας, καταθέτοντας μήνυση εις βάρος του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, με…

4 ώρες ago