Τα ντολμαδάκια είναι ένα αγαπημένο φαγητό που απαιτεί υπομονή και προσοχή. Για όσους θέλουν να πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα, ο σεφ Φάνης Μαϊκαντής μοιράζεται τα μυστικά του για το ψήσιμο στη γάστρα.
Τα 5 βήματα για τέλεια ντολμαδάκια στη γάστρα:
Προετοιμασία της γάστρας: Αρχικά στρώστε τον πάτο της γάστρας με τα σκισμένα αμπελόφυλλα και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά.
Τοποθέτηση: Τακτοποιήστε τα ντολμαδάκια στη γάστρα.
Υγρά: Προσθέστε ζωμό λαχανικών ώστε να καλύψει το ύψος των ντολμαδάκια λίγο πάνω από τη μέση.
Ψήσιμο: Περιχύστε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προσθέστε μερικές φέτες λεμονιού (αν θέλετε), σκεπάστε με επιπλέον αμπελόφυλλα και κλείστε τη γάστρα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
Σερβίρισμα: Για μια ιδιαίτερη σάλτσα, πολτοποιήστε στο μπλέντερ μερικά αμπελόφυλλα από το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι, σουρώστε και περιχύστε τα ντολμαδάκια.
Συμβουλές και λάθη που πρέπει να αποφύγετε:
Αμπελόφυλλα: Ζεματίστε τα σε ξεχωριστή κατσαρόλα. Τα σκισμένα φύλλα χρησιμοποιούνται μόνο για το στρώσιμο του σκεύους, όχι για τύλιγμα.
Γέμιση: Ωστόσο μία κουταλιά της σούπας γέμιση είναι αρκετή για ένα φύλλο σε μέγεθος παλάμης. Τυλίξτε μέτρια σφιχτά για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει.
Λεμόνι: Αν βάλετε ροδέλες λεμονιού, βράστε τις πρώτα 2-3 φορές, αλλιώς μπορεί να πικρίσει η σάλτσα.
Μαγείρεμα: Επίσης αποφύγετε τη δυνατή φωτιά. Το αργό βράσιμο είναι απαραίτητο για να ψηθεί σωστά το ρύζι και να “δέσει” η σάλτσα.
Προσοχή: Χρησιμοποιήστε ένα πιάτο για βάρος πάνω από τα ντολμαδάκια κατά το μαγείρεμα για να μην ανοίξουν.
Ο σεφ προτείνει και μια εναλλακτική ιδέα: βραστό κριθαράκι περιχυμένο με τη σάλτσα των αμπελόφυλλων και τριμμένο αρσενικό Νάξου.
Χορηγούμενο