ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ!»: ‘Βόμβα’ από τον Τζον Μπόλτον!

Άρθρο – κόλαφος του Gatestone Institute

Τα κύρια σημεία της έρευνας του Gatestone Institute δια χειρός Uzay Bulut

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο έχει 56 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη έγκλειστοι. Εάν κλείσει, το HDP θα είναι το όγδοο φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία που θα αποβληθεί από τη νομοθετική διαδικασία.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον συνιστά ανεπιφύλακτα ότι εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή το κόμμα του AKP διαφθείρουν την εκλογική διαδικασία στις επερχόμενες εκλογές μετά από άλλες κακόβουλες ενέργειες, η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). .

Από το 2015, μέλη και ακτιβιστές του HDP υπόκεινται συνεχώς σε κράτηση και συλλήψεις… Δημοκρατικά εκλεγμένοι Κούρδοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικά συμβούλιο και μέλη του προσωπικού του HDP και του αδελφού του κόμματος DBP (Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών), έχουν έχει επίσης ανασταλεί, απολυθεί ή συνελήφθη για φερόμενα αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από διαχειριστές που διορίστηκαν από την κυβέρνηση.

«Κλειδί για τη στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων, τον καταδίκασε το 2022.

Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η έκθεση, που ενημερώθηκε τον Απρίλιο του 2021, δείχνει ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν συνολικά 30.524 κρατούμενοι στα κράτη μέλη του ΟΗΕ που καταδικάστηκαν για τρομοκρατία. Από αυτούς, οι 29.827 ήταν στις τουρκικές φυλακές.

«Η ασαφής διατύπωση των ποινικών διατάξεων για την ασφάλεια του κράτους και την τρομοκρατία και η υπερβολικά ευρεία ερμηνεία τους από τους Τούρκους δικαστές και εισαγγελείς καθιστούν όλους τους επικριτές, ιδιαίτερα τους δικηγόρους, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δημοσιογράφους και τους αντίπαλους πολιτικούς, πιθανό θύμα δικαστικής παρενόχλησης. Η ασαφής περιγραφή βάσει του τουρκικού Ποινικού Κώδικα χρησιμοποιείται ενεργά από την τουρκική κυβέρνηση για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την καταδίκη αντιπάλων». — Έκθεση Πρωτοβουλίας Συλληφθέντων Δικηγόρων, 2021.

Στην Τουρκία «το κράτος δικαίου έχει ουσιαστικά καταστραφεί». — Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 12 Δεκεμβρίου 2022.

«Η απαγόρευση του HDP θα στερήσει περαιτέρω το δικαίωμα των εκατομμυρίων Κούρδων στην Τουρκία που απαιτούν ίσα αστικά, πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα για την κοινότητά τους… Ο Ερντογάν έχει ήδη στερήσει από εκατομμύρια ψηφοφόρους του HDP τη δημοκρατικά εκλεγμένη εκπροσώπηση που δικαιούνται στο εσωτερικό και Το διεθνές δίκαιο… Η απομάκρυνση των Κούρδων από την πολιτική αυτή την κρίσιμη στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει σύγκρουση, καθώς θα στερηθούν ειρηνικές οδούς μέσω των οποίων θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους». — Meghan Bodette, Διευθύντρια Έρευνας του Κουρδικού Ινστιτούτου Ειρήνης, Ιανουάριος 2023.

Με το κλείσιμο του HDP, οι κρατικές αρχές του Ερντογάν δείχνουν ότι είναι και πάλι πρόθυμες και ικανές να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Μια εκλογή που απαγορεύει τη συμμετοχή του HDP θα είναι παράνομη και θα είναι μια θανατική καταδίκη για όσα ψίχουλα έχουν απομείνει από τη λεγόμενη τουρκική «δημοκρατία».

Back to top button