Νηστίσιμες καριόκες – Εύκολη και φανταστική συνταγή

Διατηρώντας όμως όλη τη γεύση και τη μαγεία του κλασικού γλυκού

Published by
Συντακτική Ομάδα

Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε ποτέ νηστήσιμες καριόκες; Είναι μια εξαιρετικά εύκολη και γευστική συνταγή που δεν απαιτεί πολλά υλικά. Αλλά προσφέρει εξαιρετική γεύση και υφή. Χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά υλικά με νηστίσιμες εναλλακτικές. Όπως μαργαρίνη αντί για βούτυρο και κακά χωρίς ζωικά προϊόντα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γλυκό που είναι κατάλληλο για κάθε περίσταση. Οι νηστείες καριόκες είναι ιδανικές για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα ή για την περίοδο της νηστείας. Διατηρώντας όμως όλη τη γεύση και τη μαγεία του κλασικού γλυκού.

Υλικά
Για τις νηστίσιμες καριόκες

200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
2 κ.σ. κακάο
1/4 κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. κονιάκ
250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
150 γρ. φρυγανιά
Για την επικάλυψη
500 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά (ζάχαρη, νερό, κακάο, κανέλα) και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν το κακάο και η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για 5 λεπτά.

Για τις καριόκες:

Προσθέτουμε στο ζεστό σιρόπι τα υπόλοιπα υλικά (κονιάκ, καρύδι, φρυγανιά) και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να μοιάζει με πλαστελίνη.

Για τη μορφή των καριόκων, έχουμε δύο επιλογές:

Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ.
Εναλλακτικά, πλάθουμε τη ζύμη σε ρολό (όπως στο μωσαϊκό), το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει.
Μόλις παγώσει, κόβουμε το ρολό σε λεπτές φέτες.

Για την επικάλυψη:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε χλιαρή για να καλύψουμε τις καριόκες με μια λεπτή στρώση σοκολάτας.

Βουτάμε κάθε καριόκα στη λιωμένη κουβερτούρα και τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν πλήρως.

Όταν κρυώσουν, τις τυλίγουμε σε χαρτάκια και τις διατηρούμε σε δροσερό μέρος.

Μυστικά:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο σιρόπι από άλλο γλυκό, συνδυασμένο με σιρόπι από γλυκά του κουταλιού, για να δώσετε επιπλέον γεύση στις καριόκες.

Επίσης, αντί γιαυγανιά, μπορείτε να προσθέσετε σπασμένα με λομακάρονα ή άλλα μπισκότα της προτίμησής σας στο μείγμα.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Αποχή στις 16 Σεπτεμβρίου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) ανακοίνωσε αποχή των μελών του για τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.…

10 λεπτά ago

Πυροβόλησαν λεωφορείο στο Κορωπί με αεροβόλο όπλο

Ένα σοβαρό περιστατικό βίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, 2 Σεπτεμβρίου 2025, στο Κορωπί, όταν…

30 λεπτά ago

Ισοβιότητα για τους τρίτεκνους: Νέο νομοσχέδιο φέρνει μόνιμα προνόμια

Σε μία σημαντική εξαγγελία προχώρησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ανακοινώνοντας ότι…

40 λεπτά ago

ΟΠΕΚΑ: Έκτακτα voucher για δωρεάν διακοπές – Ποιοι δικαιούχοι μπορούν να τα λάβουν χωρίς νέα αίτηση

Χιλιάδες δικαιούχοι έχουν μια νέα ευκαιρία για δωρεάν διακοπές, καθώς ο ΟΠΕΚΑ ξεκινά την αναδιανομή…

1 ώρα ago

Το εορτολόγιο της 4ης Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν αύριο

Η 4η Σεπτεμβρίου αποτελεί ημέρα αφιερωμένη σε σημαντικές μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμώντας τη μνήμη…

1 ώρα ago

Το παρασκήνιο της μεταγραφής Ταμπόρδα και ο λόγος που… προτιμήθηκε από τον Ουναχί

Η εκπομπή «Grande 4» έφερε στο φως μια ενδιαφέρουσα πληροφορία σχετικά με τις μεταγραφικές κινήσεις…

2 ώρες ago