Υλικά
Για τις νηστίσιμες καριόκες
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
2 κ.σ. κακάο
1/4 κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. κονιάκ
250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
150 γρ. φρυγανιά
Για την επικάλυψη
500 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά (ζάχαρη, νερό, κακάο, κανέλα) και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν το κακάο και η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για 5 λεπτά.
Για τις καριόκες:
Προσθέτουμε στο ζεστό σιρόπι τα υπόλοιπα υλικά (κονιάκ, καρύδι, φρυγανιά) και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να μοιάζει με πλαστελίνη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ.
Εναλλακτικά, πλάθουμε τη ζύμη σε ρολό (όπως στο μωσαϊκό), το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει.
Μόλις παγώσει, κόβουμε το ρολό σε λεπτές φέτες.
Για την επικάλυψη:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε χλιαρή για να καλύψουμε τις καριόκες με μια λεπτή στρώση σοκολάτας.
Βουτάμε κάθε καριόκα στη λιωμένη κουβερτούρα και τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν πλήρως.
Όταν κρυώσουν, τις τυλίγουμε σε χαρτάκια και τις διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Μυστικά:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο σιρόπι από άλλο γλυκό, συνδυασμένο με σιρόπι από γλυκά του κουταλιού, για να δώσετε επιπλέον γεύση στις καριόκες.
Επίσης, αντί γιαυγανιά, μπορείτε να προσθέσετε σπασμένα με λομακάρονα ή άλλα μπισκότα της προτίμησής σας στο μείγμα.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) ανακοίνωσε αποχή των μελών του για τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.…
Ένα σοβαρό περιστατικό βίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, 2 Σεπτεμβρίου 2025, στο Κορωπί, όταν…
Σε μία σημαντική εξαγγελία προχώρησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ανακοινώνοντας ότι…
Χιλιάδες δικαιούχοι έχουν μια νέα ευκαιρία για δωρεάν διακοπές, καθώς ο ΟΠΕΚΑ ξεκινά την αναδιανομή…
Η 4η Σεπτεμβρίου αποτελεί ημέρα αφιερωμένη σε σημαντικές μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμώντας τη μνήμη…
Η εκπομπή «Grande 4» έφερε στο φως μια ενδιαφέρουσα πληροφορία σχετικά με τις μεταγραφικές κινήσεις…