ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νηστίσιμο κριθαρότο με μύδια και κρόκο Κοζάνης

Published by
Συντακτική Ομάδα

Αυτή η συνταγή για κριθαρότο με φρέσκα μύδια και αρωματικό κρόκο Κοζάνης είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι! Ένα πιάτο γεμάτο γεύση, άρωμα και θαλασσινή φινέτσα που αξίζει να δοκιμάσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

 

Υλικά για τα μύδια:

2 κιλά φρέσκα μύδια με κέλυφος

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

50 ml λευκό ξηρό κρασί

👉 Tip: Για περισσότερα σχετικά με το σωστό άνοιγμα και καθάρισμα των μυδιών, διάβασε τον οδηγό «Μύδια: Όλα τα μυστικά»!

Υλικά για το κριθαρότο:

500 γρ. κριθαράκι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 ml λευκό κρασί

1300 ml ζωμός κοτόπουλου

1 γρ. κρόκος Κοζάνης

1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού

Ξύσμα λεμονιού

70 γρ. φρέσκο βούτυρο

2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τα μύδια
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μύδια και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και καλύπτουμε με καπάκι μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Μόλις είναι έτοιμα, τα καθαρίζουμε, κρατώντας 12 με το κέλυφος για το γαρνίρισμα. Σουρώνουμε τον ζωμό που έβγαλαν.

Για το κριθαρότο
Μουλιάζουμε τον κρόκο Κοζάνης σε λίγο χλιαρό νερό. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το κριθαράκι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε 250 ml από τον ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, προσθέτοντας σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό και τον ζωμό από τα μύδια, πάντα ανακατεύοντας.

Όταν το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τον μουλιασμένο κρόκο. Μόλις απορροφηθούν όλα τα υγρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια, το λεμόνι (χυμό και ξύσμα), το βούτυρο, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι μόνο αν χρειάζεται, καθώς ο ζωμός από τα μύδια είναι ήδη αλμυρός.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, γαρνίροντας με τα μύδια με κέλυφος που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με φρέσκο σχοινόπρασο και μαϊντανό.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του Παναθηναϊκού για την Euroleague: Πότε και πώς θα τα προμηθευτείς

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τη θέση τους στα…

5 λεπτά ago

14 Αυγούστου: Η ιστορία της νηστείας και ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου, μια από τις πιο σημαντικές γιορτές της Ορθοδοξίας, έχει…

12 λεπτά ago

Θαύμα στην Πάτρα εν μέσω καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά

Θαύμα στην Πάτρα εν μέσω καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά... Πως έμεινε άθικτη από τις…

41 λεπτά ago

ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Οι Ρώσοι βύθισαν πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα που μετέφερε όπλα για την Ουκρανία

ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Οι Ρώσοι βύθισαν πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα που μετέφερε όπλα για την Ουκρανία…

1 ώρα ago

Κίνδυνος απάτης: Οι τράπεζες προειδοποιούν για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας

Οι τραπεζικές κάρτες, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του '50, έχουν γίνει πλέον απαραίτητο εργαλείο στην…

8 ώρες ago

Το «καυτό» σχόλιο του Κέντρικ Ναν για την πέμπτη μεταγραφή της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ BC ανακοίνωσε επίσημα το μεσημέρι της Τετάρτης (13/08) την πέμπτη της μεταγραφή για…

8 ώρες ago