ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νηστίσιμο κριθαρότο με μύδια και κρόκο Κοζάνης

Published by
Συντακτική Ομάδα

Αυτή η συνταγή για κριθαρότο με φρέσκα μύδια και αρωματικό κρόκο Κοζάνης είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι! Ένα πιάτο γεμάτο γεύση, άρωμα και θαλασσινή φινέτσα που αξίζει να δοκιμάσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

 

Υλικά για τα μύδια:

2 κιλά φρέσκα μύδια με κέλυφος

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

50 ml λευκό ξηρό κρασί

👉 Tip: Για περισσότερα σχετικά με το σωστό άνοιγμα και καθάρισμα των μυδιών, διάβασε τον οδηγό «Μύδια: Όλα τα μυστικά»!

Υλικά για το κριθαρότο:

500 γρ. κριθαράκι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 ml λευκό κρασί

1300 ml ζωμός κοτόπουλου

1 γρ. κρόκος Κοζάνης

1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού

Ξύσμα λεμονιού

70 γρ. φρέσκο βούτυρο

2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τα μύδια
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μύδια και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και καλύπτουμε με καπάκι μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Μόλις είναι έτοιμα, τα καθαρίζουμε, κρατώντας 12 με το κέλυφος για το γαρνίρισμα. Σουρώνουμε τον ζωμό που έβγαλαν.

Για το κριθαρότο
Μουλιάζουμε τον κρόκο Κοζάνης σε λίγο χλιαρό νερό. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το κριθαράκι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε 250 ml από τον ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, προσθέτοντας σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό και τον ζωμό από τα μύδια, πάντα ανακατεύοντας.

Όταν το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τον μουλιασμένο κρόκο. Μόλις απορροφηθούν όλα τα υγρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια, το λεμόνι (χυμό και ξύσμα), το βούτυρο, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι μόνο αν χρειάζεται, καθώς ο ζωμός από τα μύδια είναι ήδη αλμυρός.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, γαρνίροντας με τα μύδια με κέλυφος που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με φρέσκο σχοινόπρασο και μαϊντανό.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Βασίλης Καρράς: Ο βουβός Γολγοθάς της οικογένειάς του μετά τον θάνατό του

Βασίλης Καρράς: Ο βουβός Γολγοθάς της οικογένειάς του μετά τον θάνατό του και το άγνωστο…

2 ώρες ago

«Μαύρο» Πάσχα για τη Νόρα Βαλσάμη

«Μαύρο» Πάσχα για τη Νόρα Βαλσάμη... Σε δραματική κατάσταση και αγνώριστη η άλλοτε πανέμορφη ηθοποιός…

2 ώρες ago

Έριξε «βόμβα» η Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Έχω κοιμηθεί με τον…»

Έριξε «βόμβα» η Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Έχω κοιμηθεί με τον...» Πιπεράτες αποκαλύψεις από την εντυπωσιακή influencer…

3 ώρες ago

Ο Απόστολος Λύτρας παντρεύεται ξανά

Ο Απόστολος Λύτρας παντρεύεται ξανά... Η πρόταση γάμου στη νέα του σύντροφο και το μονόπετρο…

4 ώρες ago

Εικόνες θλίψης στους τάφους της οικογένειας Ωνάση

Εικόνες θλίψης και εγκατάλειψης στους τάφους της οικογένειας Ωνάση με την Αθηνά Ωνάση να τους…

4 ώρες ago

Συνεχόμενοι σεισμοί μετά τα μεσάνυχτα στην Αττική – Τι λένε σεισμολόγοι;

Συνεχόμενοι σεισμοί μετά τα μεσάνυχτα στην Αττική προκαλούν ανησυχία... Τι λένε οι σεισμολόγοι; Σεισμική ακολουθία…

5 ώρες ago