Χορηγούμενο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ντολμαδάκια γιαλαντζί κρητικά- Θα σας ξετρελάνουν!

Χορηγούμενο

Παρά το τουρκικό όνομά τους (σημαίνει «ψεύτικο», γιατί δεν περιέχουν κρέας), τα ντολμαδάκια είναι αγαπημένο φαγητό όλης της Ελλάδας και της εγγύς Ανατολής.
Ένα παραδοσιακό πιάτο που μας θυμίζει τα ωραία κυριακάτικα τραπέζια της γιαγιάς.

Υλικά:

  • 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
  • 350 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση

  • Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό.
  • Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Στύβουμε μέσα στο ρύζι το ένα λεμόνι κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
  • Τρίβουμε τα ξερά κρεμμύδια στη γέμιση.
  • Τρίβουμε τη ντομάτα στη γέμιση.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους καθώς και τα μυρωδικά. Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό.
  • Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά της γέμισης.
  • Ψιλοκόβουμε την καρδιά από ένα μαρούλι ή τρίβουμε ένα κολοκύθι στη γέμιση.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.

Για το τύλιγμα

  • Πιάνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι ζουμερή γέμιση και το τυλίγουμε σφιχτά.
  • Όμοια τυλίγουμε και τα υπόλοιπα.
  • Σε μια κατσαρόλα 26 εκατ. βάζουμε στη βάση 3 με 4 αμπελόφυλλα.
  • Βάζουμε σειρά-σειρά σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
  • Στήνουμε και την επόμενη σειρά από πάνω τοποθετώντας τα το ένα κοντά στο άλλο.
  • Είναι βασικό η κατσαρόλα να είναι φαρδιά για μην κάνεις πολλές σειρές.
  • Ακουμπάμε ένα πιάτο πάνω στο φαγητό.
  • Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι.
  • Προσθέτουμε νερό, ίσα που να σκεπαστούν.
  • Βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.

Δείτε το βίντεο:

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button