ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ντολμαδάκια γιαλαντζί κρητικά- Θα σας ξετρελάνουν!

Published by
Συντακτική Ομάδα

Παρά το τουρκικό όνομά τους (σημαίνει «ψεύτικο», γιατί δεν περιέχουν κρέας), τα ντολμαδάκια είναι αγαπημένο φαγητό όλης της Ελλάδας και της εγγύς Ανατολής.
Ένα παραδοσιακό πιάτο που μας θυμίζει τα ωραία κυριακάτικα τραπέζια της γιαγιάς.

Υλικά:

  • 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
  • 350 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση

  • Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό.
  • Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Στύβουμε μέσα στο ρύζι το ένα λεμόνι κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
  • Τρίβουμε τα ξερά κρεμμύδια στη γέμιση.
  • Τρίβουμε τη ντομάτα στη γέμιση.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους καθώς και τα μυρωδικά. Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό.
  • Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά της γέμισης.
  • Ψιλοκόβουμε την καρδιά από ένα μαρούλι ή τρίβουμε ένα κολοκύθι στη γέμιση.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.

Για το τύλιγμα

  • Πιάνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι ζουμερή γέμιση και το τυλίγουμε σφιχτά.
  • Όμοια τυλίγουμε και τα υπόλοιπα.
  • Σε μια κατσαρόλα 26 εκατ. βάζουμε στη βάση 3 με 4 αμπελόφυλλα.
  • Βάζουμε σειρά-σειρά σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
  • Στήνουμε και την επόμενη σειρά από πάνω τοποθετώντας τα το ένα κοντά στο άλλο.
  • Είναι βασικό η κατσαρόλα να είναι φαρδιά για μην κάνεις πολλές σειρές.
  • Ακουμπάμε ένα πιάτο πάνω στο φαγητό.
  • Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι.
  • Προσθέτουμε νερό, ίσα που να σκεπαστούν.
  • Βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.

Δείτε το βίντεο:

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Έρχεται σφοδρή ρήξη ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν με πολεμική κρίση;

Έρχεται σφοδρή ρήξη ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν με πολεμική κρίση σε Ρωσία και Τουρκία;…

2 ώρες ago

Το μεγάλο μυστικό για τα μήλα που πολλοί δεν γνωρίζουν

Το μεγάλο μυστικό για τα μήλα που πολλοί δεν γνωρίζουν και τα εκπληκτικά οφέλη που…

5 ώρες ago

Νεκροθάφτης μας υπενθυμίζει τα χρέη μας και ρίχνει το TikTok

Νεκροθάφτης πάνω από έναν ανοιχτό τάφο μας υπενθυμίζει τα χρέη στη ζωή μας και ρίχνει…

5 ώρες ago

Ραγδαίες εξελίξεις στον Ρωσο – Ουκρανικό πόλεμο: Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη

Ραγδαίες εξελίξεις στον Ρωσο Ουκρανικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ να αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, τη…

6 ώρες ago

Το Τατόι και τα βασιλικά μυστικά που κρύβει το πρώην ανάκτορο

Το Τατόι και τα βασιλικά μυστικά με τους πολύτιμους θησαυρούς που κρύβει το πρώην ανάκτορο…

6 ώρες ago

Συναγερμός στο Ανόβερο: Αιματηρή συμπλοκή με πυροβολισμούς

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης στο Ανόβερο της Γερμανίας, μετά από σοβαρό επεισόδιο που…

8 ώρες ago