Ποιά γνωστή οικογένεια φέρνει την εντομοφαγία στην Ελλάδα;… Η οικογένεια Σαράντη, γνωστή για τη διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα), συνεχίζει να θέτει υψηλούς στόχους, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της πέρα από τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως η φέτα και το χαλούμι. Η νέα γενιά της οικογένειας των αναζητήσεων σε αναδυόμενους τομείς, όπως τα novel foods (νέα τρόφιμα), με έμφαση στην καινοτομία και τη βιοτεχνολογία.
Η δημιουργία της νέας εταιρείας της οικογένειας, με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, έχει ως κύριο αντικείμενο τη βιοτεχνολογία στη γεωργία και την παραγωγή προϊόντων από αγροτικά ζώα, τόσο βρώσιμους όσο και μη βρώσιμους. Ο Στέλιος Σαράντης, γιος του Τάκη Σαράντη, ηγείται της εταιρείας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, με την υποστήριξη συγγενών του σε πολλές θέσεις.
Ένα νέο πεδίο ενδιαφέροντος είναι η βιομηχανική εκτροφή εντόμων, που παρόλο που βρίσκεται σε πρώτο στάδιο στην Ελλάδα, παρουσιάζει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην Ευρώπη, έντομα όπως η μαύρη μύγα των απορριμμάτων και το μεγάλο σκαθάρι των αλεύρων είναι ήδη για την παραγωγή ζωοτροφών, ενώ από το 2017 η Κομισιόν έχει εγκρίνει τη χρήση εντομοπρωτεϊνών στις ιχθυοκαλλιέργειες και από το 2021 για τα πουλερικά και τους χοίρους.
Ωστόσο, στην Ελλάδα, η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου, όπως οι απαιτήσεις εγκαταστάσεων και οι απαραίτητοι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη του τομέα. Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις για τη θεσμοθέτηση του πλαισίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Η εκτροφή εντόμων αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως η σόγια, ελάχιστος χώρος, λιγότερο νερό και παράγει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. Επιπλέον, τα υπολείμματα της εκτροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Πλατφόρμα Εντόμων για Τροφή και Ζωοτροφή (IPIFF) , οι επενδύσεις στον τομέα ξεπερνούν ήδη τα 1,5 δις. ευρώ, ενώ αναμένονται 30.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.
Παρότι τα έντομα προωθούνται ως «νέο τρόφιμο» με υψηλή διατροφική αξία, δεν έχουν κερδίσει ακόμη το κοινό. Έρευνες δείχνουν ότι χώρες όπως η Ελβετία, το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν μεγαλύτερη αποδοχή σε τρόφιμα με βάση τα έντομα, ενώ οι λεπτομέρειες σε Ουγγαρία και Ρουμανία είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Στην Ελλάδα, το κοινό παραμένει διστακτικό, με τη γενιά Ζ να απορρίψει την ιδέα σε ποσοστό άνω του 70%.
Παρότι οι πολιτισμικές προκαταλήψεις αποτελούν εμπόδιο, η παγκόσμια αγορά βρώσιμων εντόμων προβλέπεται να φτάσει τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2033. Ειδικότερα, τα τρόφιμα με βάση τις εντομοαποκρίσεις βρίσκουν ανταπόκριση στους αθλητές, καθώς προσφέρουν πλούσια διατροφική αξία και βιταμίνες.
Σοκ: Τρώμε έντομα καθημερινά και δεν το ξέρουμε
Η οικογένεια Σαράντη φαίνεται αποφασισμένη να ηγηθεί της καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων, βλέποντας το μέλλον όχι μόνο στην παράδοση αλλά και στις πρωτοποριακές λύσεις. Παρά τις προκλήσεις, οι επενδύσεις σε novel foods και βιοτεχνολογία ανοίγουν νέους δρόμους για την ελληνική αγορά, συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την οικονομική ανάπτυξη.
Σάλος με γνωστή παρουσιάστρια: «14 χρόνια μικρότερος μου»... Η αποκάλυψη για σύντροφό της που δίχασε…
Αγιά Σοφιά Τι κρύβεται στα έγκατα του Ναού; Δαιδαλώδες δίκτυο από σήραγγες, τάφοι και μυστικά…
Προειδοποίηση σοκ: Εμφανίστηκαν ίχνη τσουνάμι στο Αιγαίο... Τι λένε οι ειδικοί για επικείμενο μεγάλο σεισμό;…
Ο Φίλιππος Μιχόπουλος σε κρυφή σχέση με εντυπωσιακή παρουσιάστρια μετά το διαζύγιο από την Αθηνά…
Ελληνίδα τραγουδίστρια εμφανίστηκε με φουστίτσα που δεν έκρυβε τίποτα και προκάλεσε «σεισμούς» και σάλο Ελληνίδα…
Βόμβα στη ελληνική showbiz: Χώρισε ξαφνικά αγαπημένος σεφ του MasterChef με «καυτό» μοντέλο «Βόμβα» στη…