Ο Cappuccino και η άγνωστη ιστορία του: Δεν πάει ο νους σας γιατί ονομάστηκε έτσι και από που ξεκίνησε
Ο Cappuccino είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα καφέ παγκοσμίως, ξεπερνώντας σε δημοτικότητα ακόμα και τον ίδιο τον espresso. Ενώ στην Ιταλία η κατανάλωσή του με τη γενναία δόση γάλακτος περιορίζεται αυστηρά στο πρωινό – καθιστώντας τον σχεδόν αδιανόητο μετά τις 10:00 π.μ. – στην Ελλάδα τον απολαμβάνουμε χωρίς τέτοιους περιορισμούς, ακόμα και παγωμένο.
Ωστόσο, πίσω από τον δημοφιλή «ιταλικό» αυτό καφέ κρύβεται μια ιστορία που διαλύει δύο γνωστούς αστικούς μύθους: την καταγωγή του και την ετυμολογία του ονόματός του.
Το μυστικό και η άγνωστη ιστορία πίσω από τη «σειρήνα» σύμβολο των Starbucks
Παρόλο που ο Cappuccino θεωρείται σύμβολο της ιταλικής κουλτούρας καφέ, η καταγωγή του δεν είναι ιταλική. Η λέξη «cappuccino» δεν καταγράφεται να περιγράφει ρόφημα καφέ στην Ιταλία πριν τον 20ό αιώνα.
Αντίθετα, στα καφέ της Αυστρίας, και ειδικά στη Βιέννη, υπάρχουν αναφορές ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα για τον Kapuziner. Αυτό το αρχικό ρόφημα αποτελούνταν από καφέ, κρέμα, μπαχαρικά και, μερικές φορές, κρόκο αυγού. Την εποχή εκείνη, το φρέσκο γάλα ήταν σπάνιο, ενώ η μηχανή espresso αποτελούσε ακόμα μακρινό όνειρο.
Ο Kapuziner διαδόθηκε στις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας που ανήκαν ακόμα στην Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία (πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Κατά τον Μεσοπόλεμο, ο καφές αυτός κατέκτησε την υπόλοιπη Ιταλία, το όνομά του ιταλοποιήθηκε σε «cappuccino», ενώ η επινόηση και διάδοση των μηχανών espresso μετέτρεψε τη σύνθεσή του.
Ο Θρίαμβος της Τεχνολογίας: Η γέννηση του σύγχρονου cappuccino (με espresso και πλούσιο αφρόγαλα) είναι, ουσιαστικά, αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης που μετεξέλιξε μια παλιά βιεννέζικη συνταγή σε ένα παγκόσμιο, αναγνωρίσιμο ρόφημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πόλεις της πρώην Αυστρο-Ουγγαρίας, όπως η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Μπρατισλάβα, αλλά και η ιταλική Τεργέστη, ο Kapuziner διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή μέχρι τη δεκαετία του ’50, πριν υποκύψει στην παγκόσμια επέλαση του ανανεωμένου Cappuccino.
Καφές Arabica ή Robusta; Οι τεράστιες διαφορές για να ξέρεις τι πίνεις και πως να επιλέγεις
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Cappuccino πήρε το όνομά του από το τάγμα των Καπουτσίνων Μοναχών (Capuchin Friars), των οποίων η λέξη «cappuccino» σημαίνει «μικρή κουκούλα» (από το λατινικό caputium).
Ο Μύθος vs. Η Αλήθεια:
Ο καλός καφές και το μεγάλο μυστικό που μας κρύβουν
Οι ρόμπες των Καπουτσίνων Μοναχών είχαν ένα χαρακτηριστικό ανοιχτό καφέ χρώμα (εμπνευσμένο από τα ρούχα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης). Αυτή η συγκεκριμένη απόχρωση έγινε τόσο αναγνωρίσιμη στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, ώστε η λέξη «capuchin» έφτασε να σημαίνει την ίδια την απόχρωση του καφέ χρώματος.
Πώς ξεκινήσαμε «να διαβάζουμε το φλιτζάνι»; Ο ελληνικός καφές και η μεγάλη ιστορία του
Η προσθήκη κρέμας, αυγού ή γάλακτος στον σκούρο καφέ άνοιγε το χρώμα του, κάνοντάς τον να θυμίζει έντονα τις ρόμπες των καλόγερων. Έτσι, το νέο ρόφημα βαφτίστηκε Kapuziner, αναδεικνύοντας το χρώμα του ως το κλειδί της ονομασίας του.
Απίστευτο: Τι προκαλεί ο ντεκαφεϊνέ καφές στον οργανισμό μας;
Ένας καφές που γεννήθηκε στην Αυστρία και ονομάστηκε από την απόχρωση μιας καλογερίστικης ρόμπας, κατέκτησε τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία του καφέ είναι γεμάτη απρόσμενες διαδρομές και πολιτισμικές ζυμώσεις.
Μετά το ταξίδι μας στην Αυστρο-Ουγγρική καταγωγή του Καπουτσίνο, ας εξερευνήσουμε την προέλευση δύο ακόμα εξαιρετικά δημοφιλών ροφημάτων, του Latte Macchiato και του Mocha, τα οποία, αν και μοιράζονται κοινά συστατικά, έχουν πολύ διαφορετική ιστορία και φιλοσοφία.
Η λέξη Macchiato στα ιταλικά μεταφράζεται ως «σημαδεμένος» ή «λεκιασμένος». Η ονομασία αυτή αποδίδεται, αρχικά, στον Caffè Macchiato (ή Espresso Macchiato), ένα σφηνάκι espresso στο οποίο προστίθεται μια ελάχιστη ποσότητα αφρόγαλακτος για να «μαρκαριστεί» ο καφές, δηλαδή για να επισημανθεί η προσθήκη γάλακτος.
Ωστόσο, ο Latte Macchiato είναι ένα ρόφημα που έκανε την εμφάνισή του αργότερα, περίπου τη δεκαετία του 1880 στην Ιταλία, και αποτελεί ουσιαστικά την αντίστροφη εκδοχή του Caffè Macchiato:
Σήμερα, η τεχνική παρασκευής (προσθήκη espresso στο γάλα αντίστροφα) είναι αυτή που τον ξεχωρίζει από τον Caffè Latte, όπου το γάλα προστίθεται στον espresso.
Το όνομα Mocha έχει μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες στον κόσμο του καφέ, καθώς προέρχεται από μια γεωγραφική τοποθεσία και όχι από την εμφάνιση του ροφήματος:
Έτσι, το ρόφημα Caffè Mocha (ή Mocaccino) πήρε το όνομά του από το λιμάνι, αλλά έγινε γνωστό παγκοσμίως ως ο συνδυασμός espresso, γάλακτος και σοκολάτας, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη γεύση που κάποτε καθόριζε το εμπόριο καφέ.
Το άρωμα είναι το πιο προσωπικό και αόρατο αξεσουάρ μας. Λειτουργεί ως η πρώτη «υπογραφή»…
Στις 9 Νοεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη σημαντικών μορφών της πίστης, με κεντρικό…
Ο Παναθηναϊκός AKTOR έβγαλε την απαιτούμενη αντίδραση στο ελληνικό πρωτάθλημα, επικρατώντας εκτός έδρας του Περιστερίου…
Το έτος 536 μ.Χ. δεν είναι απλώς μια χρονολογία στην ιστορία—είναι, κατά πολλούς ιστορικούς, η…
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες σπιτικές σούπες είναι απίστευτα νόστιμες και αρωματικές, ενώ άλλες, παρόλο…
Σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό χώρο, γνωστός τενόρος της λυρικής σκηνής καταδικάστηκε σήμερα…