ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καφές που συνδέεται με αύξηση της “κακής” χοληστερίνης

Published by
Συντακτική Ομάδα

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως και, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία μας. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Παράλληλα, η καφεΐνη δρα ευεργετικά στη συγκέντρωση και την πνευματική εγρήγορση, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για νευρολογικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και για διαβήτη τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του ήπατος.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ο καφές μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Ερευνητές από τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Dr. David Iggman, μελέτησαν πώς η μέθοδος παρασκευής του καφέ επηρεάζει τα λιπίδια. Δίνοντας έμφαση στις ενώσεις καφεστόλη και καχουόλη – ουσίες που σχετίζονται με αύξηση της LDL, της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης.

«Καλή» χοληστερίνη

Ο καφές που βράζεται ή δεν περνάει από φίλτρο – όπως ο ελληνικός ή αυτός από πρέσα – περιέχει σε υψηλές συγκεντρώσεις τις παραπάνω ουσίες. Αυτές ανήκουν στα διτερπένια, φυσικά λιπαρά που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Και ταυτόχρονα ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα της HDL, της «καλής» χοληστερίνης.

Αντίθετα, ο φιλτραρισμένος καφές – δηλαδή εκείνος που περνά μέσα από χάρτινο φίλτρο – συγκρατεί τις επιβλαβείς αυτές ουσίες, καθιστώντας τον πιο ασφαλή για όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη ή φροντίζουν προληπτικά την καρδιολογική τους υγεία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 14 διαφορετικές μηχανές καφέ σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Αναλύοντας δείγματα από κάθε ρόφημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές ανάλογα με τον τύπο της μηχανής. Οι λεγόμενες «μηχανές υγρής εκχύλισης». Οι οποίες αναμιγνύουν ένα έτοιμο υγρό συμπύκνωμα καφέ με ζεστό νερό, παρήγαγαν ποτά με πολύ χαμηλά επίπεδα διτερπενίων. Παρόμοια με εκείνα του καφέ φίλτρου.

Αντιθέτως, καφέδες που παρασκευάζονται με χρήση μεταλλικού φίλτρου ή χωρίς καθόλου φίλτρο τείνουν να περιέχουν περισσότερες ουσίες που αυξάνουν τη χοληστερίνη.

Παρότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσο μεγάλη είναι η επίδραση των συγκεκριμένων καφέδων στα επίπεδα λιπιδίων, οι ειδικοί συνιστούν. Ιδίως για τα άτομα με αυξημένη χοληστερίνη ή καρδιολογικό ιστορικό, να προτιμούν καφέδες που έχουν περάσει από χάρτινο φίλτρο.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Πεθερός έσφαξε τη νύφη του μπροστά στην 5 ετών εγγονή του

Πεθερός έσφαξε τη νύφη του μπροστά στην 5 ετών εγγονή του γιατί ήταν έτοιμη να…

25 λεπτά ago

Η Τζώρτζια Σιακαβάρα εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Η Τζώρτζια Σιακαβάρα εσπευσμένα στο νοσοκομείο... Το πρόβλημα υγείας και το ξαφνικό χειρουργείο Η Τζώρτζια…

39 λεπτά ago

Γιαννακόπουλος: Η επένδυση που έφερε το Final Four στην Ελλάδα και οι “ερυθρόλευκες” αντιδράσεις

Το ελληνικό μπάσκετ ζει ξανά μεγάλες στιγμές. Η Εθνική ομάδα βρίσκεται σε τροχιά μεταλλίων μετά…

60 λεπτά ago

Άνοδος της θερμοκρασίας και φθινοπωρινά σημάδια: Έρχονται βροχές και καταιγίδες σε βορρά και δύση

Ο καιρός την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2025 θα έχει φθινοπωρινά χαρακτηριστικά, αλλά με τη θερμοκρασία…

1 ώρα ago

Το στοίχημα του Ρουί Βιτόρια: Αλλαγές στην επίθεση και το «πρόσωπο» του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν με προκλήσεις, και ο προπονητής Ρουί Βιτόρια έχει ήδη στα…

2 ώρες ago

Χυλοπίτες με πρόβατο, χαρουπόμελο και πρόβειο γιαούρτι: Ένα πιάτο που ξυπνάει μνήμες

Οι παραδοσιακές χυλοπίτες αποκτούν μια νέα, συναρπαστική διάσταση. Συνδυασμένες με την πλούσια γεύση του πρόβατου…

2 ώρες ago