ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καφές που συνδέεται με αύξηση της “κακής” χοληστερίνης

Published by
Συντακτική Ομάδα

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως και, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία μας. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Παράλληλα, η καφεΐνη δρα ευεργετικά στη συγκέντρωση και την πνευματική εγρήγορση, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για νευρολογικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και για διαβήτη τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του ήπατος.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ο καφές μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Ερευνητές από τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Dr. David Iggman, μελέτησαν πώς η μέθοδος παρασκευής του καφέ επηρεάζει τα λιπίδια. Δίνοντας έμφαση στις ενώσεις καφεστόλη και καχουόλη – ουσίες που σχετίζονται με αύξηση της LDL, της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης.

«Καλή» χοληστερίνη

Ο καφές που βράζεται ή δεν περνάει από φίλτρο – όπως ο ελληνικός ή αυτός από πρέσα – περιέχει σε υψηλές συγκεντρώσεις τις παραπάνω ουσίες. Αυτές ανήκουν στα διτερπένια, φυσικά λιπαρά που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Και ταυτόχρονα ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα της HDL, της «καλής» χοληστερίνης.

Αντίθετα, ο φιλτραρισμένος καφές – δηλαδή εκείνος που περνά μέσα από χάρτινο φίλτρο – συγκρατεί τις επιβλαβείς αυτές ουσίες, καθιστώντας τον πιο ασφαλή για όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη ή φροντίζουν προληπτικά την καρδιολογική τους υγεία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 14 διαφορετικές μηχανές καφέ σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Αναλύοντας δείγματα από κάθε ρόφημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές ανάλογα με τον τύπο της μηχανής. Οι λεγόμενες «μηχανές υγρής εκχύλισης». Οι οποίες αναμιγνύουν ένα έτοιμο υγρό συμπύκνωμα καφέ με ζεστό νερό, παρήγαγαν ποτά με πολύ χαμηλά επίπεδα διτερπενίων. Παρόμοια με εκείνα του καφέ φίλτρου.

Αντιθέτως, καφέδες που παρασκευάζονται με χρήση μεταλλικού φίλτρου ή χωρίς καθόλου φίλτρο τείνουν να περιέχουν περισσότερες ουσίες που αυξάνουν τη χοληστερίνη.

Παρότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσο μεγάλη είναι η επίδραση των συγκεκριμένων καφέδων στα επίπεδα λιπιδίων, οι ειδικοί συνιστούν. Ιδίως για τα άτομα με αυξημένη χοληστερίνη ή καρδιολογικό ιστορικό, να προτιμούν καφέδες που έχουν περάσει από χάρτινο φίλτρο.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Στο «σφυρί» το ιστορικό σπίτι του Κώστα Σημίτη στο Κορακοχώρι

Στο «σφυρί» το ιστορικό σπίτι του Κώστα Σημίτη στο Κορακοχώρι για πάνω από τρία εκατομμύρια…

6 ώρες ago

Επίκειται Κόλαση στη Συρία: Εγκαταλείψτε άμεσα τη χώρα προειδοποιούν ΗΠΑ και Γαλλία

Επίκειται Κόλαση τις επόμενες ώρες στη Συρία: Εγκαταλείψτε άμεσα τη χώρα προειδοποιούν ΗΠΑ και Γαλλία…

7 ώρες ago

Απίστευτη γκάφα από τον Ερτντογάν: Τίμησε τον Αττίλα με φωτογραφία της ΕΟΚΑ αντί του τουρκικού στρατού

Απίστευτη γκάφα από τον Ερτντογάν που τίμησε τον Αττίλα με φωτογραφία της ΕΟΚΑ αντί του…

9 ώρες ago

«Ατζέντα 2030»: Το μέλλον και η ψηφιακή φυλακή που μας ετοιμάζουν

«Ατζέντα 2030»: Το μέλλον και η ψηφιακή φυλακή που μας ετοιμάζουν στο όνομα της Κλιματικής…

10 ώρες ago

UEFA: Οι κληρώσεις και οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων

UEFA: Οι κληρώσεις και οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων... Ξεκινάει η μάχη σε Champions League,…

10 ώρες ago

Πως μπορείτε να εξαφανίσετε την κυτταρίτιδα με φυσικό τρόπο;

Πως μπορείτε να εξαφανίσετε την κυτταρίτιδα άμεσα και με φυσικό τρόπο; Τα τρόφιμα και η…

11 ώρες ago