ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καφές που συνδέεται με αύξηση της “κακής” χοληστερίνης

Published by
Συντακτική Ομάδα

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως και, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία μας. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Παράλληλα, η καφεΐνη δρα ευεργετικά στη συγκέντρωση και την πνευματική εγρήγορση, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για νευρολογικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και για διαβήτη τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του ήπατος.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ο καφές μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Ερευνητές από τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Dr. David Iggman, μελέτησαν πώς η μέθοδος παρασκευής του καφέ επηρεάζει τα λιπίδια. Δίνοντας έμφαση στις ενώσεις καφεστόλη και καχουόλη – ουσίες που σχετίζονται με αύξηση της LDL, της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης.

«Καλή» χοληστερίνη

Ο καφές που βράζεται ή δεν περνάει από φίλτρο – όπως ο ελληνικός ή αυτός από πρέσα – περιέχει σε υψηλές συγκεντρώσεις τις παραπάνω ουσίες. Αυτές ανήκουν στα διτερπένια, φυσικά λιπαρά που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Και ταυτόχρονα ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα της HDL, της «καλής» χοληστερίνης.

Αντίθετα, ο φιλτραρισμένος καφές – δηλαδή εκείνος που περνά μέσα από χάρτινο φίλτρο – συγκρατεί τις επιβλαβείς αυτές ουσίες, καθιστώντας τον πιο ασφαλή για όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη ή φροντίζουν προληπτικά την καρδιολογική τους υγεία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 14 διαφορετικές μηχανές καφέ σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Αναλύοντας δείγματα από κάθε ρόφημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές ανάλογα με τον τύπο της μηχανής. Οι λεγόμενες «μηχανές υγρής εκχύλισης». Οι οποίες αναμιγνύουν ένα έτοιμο υγρό συμπύκνωμα καφέ με ζεστό νερό, παρήγαγαν ποτά με πολύ χαμηλά επίπεδα διτερπενίων. Παρόμοια με εκείνα του καφέ φίλτρου.

Αντιθέτως, καφέδες που παρασκευάζονται με χρήση μεταλλικού φίλτρου ή χωρίς καθόλου φίλτρο τείνουν να περιέχουν περισσότερες ουσίες που αυξάνουν τη χοληστερίνη.

Παρότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσο μεγάλη είναι η επίδραση των συγκεκριμένων καφέδων στα επίπεδα λιπιδίων, οι ειδικοί συνιστούν. Ιδίως για τα άτομα με αυξημένη χοληστερίνη ή καρδιολογικό ιστορικό, να προτιμούν καφέδες που έχουν περάσει από χάρτινο φίλτρο.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Τι είναι το FOBB που «χτυπάει» όλους τους ανθρώπους μετά τα 40;

Τι είναι το FOBB που χτυπάει όλους τους ανθρώπους μετά τα 40; Συμπτώματα για να…

14 λεπτά ago

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία Λάλα: Εμπλέκεται και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος;

Νέα στοιχεία «δείχνουν» ότι κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα στην Αράχωβα είχε καθημερινή…

29 λεπτά ago

Ο Αλέξης Τσίπρας «κατέρρευσε» στην κηδεία του Αλέκου Φλαμπουράρη

Με βαθιά συγκίνηση ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον Αλέκο Φλαμπουράρη στην πολιτική του κηδεία και…

56 λεπτά ago

«Σεισμός» στον ΣΚΑΪ: Η νέα θέση που αναλαμβάνει ο Γιάννης Αλαφούζος και οι μεγάλες αλλαγές στο κανάλι

Ο Γιάννης Αλαφούζος αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στον ΣΚΑΪ, ενώ ο Κωνσταντίνος Ζούλας παραμένει με κρίσιμες…

1 ώρα ago

Τρομακτικό Bullying: 9χρονος ακρωτηριάστηκε στην τουαλέτα σχολείου από συμμαθητές του

Ένα εννιάχρονο παιδί από τη Βραζιλία ακρωτηριάστηκε σε δύο δάχτυλα μετά από άγρια επίθεση που…

2 ώρες ago

Μόνιμες θέσεις εργασίας: 24 ΚΕΠ προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η νέα προκήρυξη 4ΓΒ/2025 του ΑΣΕΠ, η οποία προβλέπει την πλήρωση συνολικά…

3 ώρες ago