Ο καλός καφές και το μεγάλο μυστικό που μας κρύβουν… Ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι για την ποιότητα του αγαπημένου σας ροφήματος
Ο καφές, αυτό το δημοφιλές και αναζωογονητικό ρόφημα, δεν είναι απλώς ένα μέσο για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του. Πληθώρα επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη της μέτριας κατανάλωσής του για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα. Αντιλαμβανόμενος την σημασία του καλού καφέ, ο γνωστός Βρετανός γαστρεντερολόγος Dr. Karan Rajan αφιέρωσε ένα επεισόδιο του podcast του «Dr Karan Explores» σε αυτό το αγαπημένο ρόφημα, φιλοξενώντας τον James Hoffmann, έναν αναγνωρισμένο ειδικό και αυθεντία στον κόσμο του καφέ.
Η ερώτηση που έθεσε ο γιατρός ήταν άμεση και ουσιαστική, απευθυνόμενος στον Hoffmann… «Αν βρισκόσασταν στο σούπερ μάρκετ και αναζητούσατε έναν καφέ καλής ποιότητας, ποια στοιχεία θα προσέχατε στην συσκευασία;»
Η απάντηση του James Hoffmann ήταν κατηγορηματική και χωρίς περιστροφές: «Ελέγξτε την ημερομηνία καβουρδίσματος (“roast date”)». Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτή η ένδειξη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποκαλύπτει πότε ακριβώς καβουρδίστηκαν οι κόκκοι του καφέ και αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο δείκτη φρεσκάδας, η οποία άμεσα συνδέεται με την ποιότητα του τελικού ροφήματος. Ο Hoffmann επεσήμανε ότι οι περισσότερες εμπορικές συσκευασίες καφέ συχνά παραλείπουν την ημερομηνία καβουρδίσματος και αναγράφουν μόνο μια «ημερομηνία λήξης» ή μια ένδειξη «ανάλωσης κατά προτίμηση», οι οποίες όμως δεν παρέχουν καμία ουσιαστική πληροφορία για την φρεσκάδα του προϊόντος. Επομένως, αν μια συσκευασία φέρει την ένδειξη «roasted on» ακολουθούμενη από μια ημερομηνία, είναι πολύ πιθανό να έχετε στα χέρια σας έναν καφέ ανώτερης ποιότητας.
Ο ειδικός προχώρησε μάλιστα σε μια επιπλέον συμβουλή για τους λάτρεις του καφέ: να προτιμούν ολόκληρους κόκκους και να αλέθουν τον καφέ στο σπίτι λίγο πριν την παρασκευή. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται στο μέγιστο βαθμό το πλούσιο άρωμα και η γεύση του καφέ, ενώ παράλληλα ο καταναλωτής έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην ποιότητα του ροφήματος που απολαμβάνει. Η εταιρεία Abyss Coffee Roasters, που δραστηριοποιείται στον χώρο του specialty καφέ, επιβεβαιώνει πλήρως αυτή την άποψη, τονίζοντας ότι η ημερομηνία καβουρδίσματος είναι ένα απολύτως απαραίτητο στοιχείο για κάθε πακέτο καφέ υψηλής ποιότητας και η απουσία της θα έπρεπε να δημιουργεί υποψίες στον αγοραστή.
Όπως γράφει το cibum.gr, όσον αφορά την ιδανική φρεσκάδα του καφέ, ο.. James Hoffmann εξηγεί ότι η φρεσκάδα παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά ίσως όχι πάντα με τον τρόπο που πολλοί πιστεύουν. Ο ίδιος προτείνει την κατανάλωση του καφέ εντός 6-8 εβδομάδων από την ημερομηνία καβουρδίσματος. Για τους σκουρόχρωμα καβουρδισμένους καφέδες, το ιδανικό χρονικό περιθώριο συρρικνώνεται στις 4-6 εβδομάδες.
Απίστευτο: Τι προκαλεί ο ντεκαφεϊνέ καφές στον οργανισμό μας;
Συνεπώς, ενώ οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ενδέχεται να αποφεύγουν την αναγραφή της ημερομηνίας καβουρδίσματος για να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα πώλησης των προϊόντων τους, για τον καταναλωτή που αναζητά ποιότητα και επιθυμεί να απολαμβάνει ένα υγιεινό και αρωματικό φλιτζάνι καφέ, η ημερομηνία καβουρδίσματος αποτελεί το «κλειδί» για μια επιτυχημένη αγορά.
Κανάλι ετοιμάζει ριάλιτι με μετανάστες και θα δίνει ως μεγάλο έπαθλο την πολυπόθητη αμερικανική υπηκοότητα…
Ο Μυστικισμός στην Αρχαία Ελλάδα: Οι πρώτες τελετές και τα μυστήρια μέσω της ενόρασης και…
Σοκ στην Κρήτη: «Ιπτάμενη» ψησταριά παραλίγο να σκοτώσει άνθρωπο που έκανε ανέμελος τη βόλτα του…
Έρευνα σοκ: Ποιά γνωστά αναψυκτικά συνδέονται με τη λευχαιμία; Η ύποπτη ουσία που έχει προκαλέσει…
Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που γάζωσαν με καλάσνικοφ στα Άνω Λιόσια.... Πως συνδέεται με τη…
Ποιό είναι το χωριό που δεν τολμάει κανείς να κλέψει; Με μηδέν εγκληματικότητα η λέξη…