Κάθε Μεγάλο Σάββατο, καθώς η νύχτα δίνει τη θέση της στην αυγή της Κυριακής του Πάσχα, οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς. Που προσμένουν με συγκίνηση το άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Η στιγμή που το «Δεύτε λάβετε φως» δονούν τον ιερό χώρο και το Άγιο Φως μεταλαμπαδεύεται από κερί σε κερί είναι βαθιά συμβολική.
Η φλόγα που ζωγραφίζει τις λαμπάδες γίνεται ο απτός δείκτης της νίκης της ζωής απέναντι στη φθορά του θανάτου. Επιστρέφοντας στις οικίες τους, οι πιστοί επιτελούν μια ξεχωριστή πράξη. Σχηματίζουν τον Σταυρό με τη φλόγα της λαμπάδας στο ανώφλι της πόρτας τους. Ποια είναι όμως η σημασία αυτής της παράδοσης;
Επίσης η συνήθεια αυτή ανιχνεύεται στα πρώτα βήματα του χριστιανισμού και αποτελεί ένα έθιμο που διατηρείται ευλαβικά μέχρι τις μέρες μας. Ο Σταυρός που χαράσσεται στο ανώφλι λειτουργεί ως ένα διακριτικό σύμβολο της παρουσίας. Και της προστασίας του Αναστημένου Χριστού για το σπίτι και τα μέλη της οικογένειας. Είναι μια πνευματική σφραγίδα, μια επίκληση ευλογίας για τον χώρο όπου εκτυλίσσεται η καθημερινή ζωή.
Ωστόσο, ο Σταυρός δεν είναι απλώς ένα σχήμα. Είναι μια ορατή υπενθύμιση της πίστης και της ακλόνητης πεποίθησης του πιστού ότι το Φως της Ανάστασης θα φωτίσει κάθε πτυχή της ύπαρξής του. Το ανώφλι της πόρτας, ως το σημείο εισόδου και εξόδου, σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος κάθε ημέρας. Καθώς με την κίνηση σχηματισμού του Σταυρού, οι πιστοί καλούν την Θεία Ευλογία να επισκιάσει όσους διαβαίνουν το κατώφλι. Προστατεύοντάς τους από κάθε κακό.
Επιπλέον σε πολλά οικογενειακά περιβάλλοντα, η τέλεση αυτού του εθίμου συνοδεύεται από μια σιωπηλή προσευχή ή τον ψιθυριστό χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη» κατά τη διάρκεια της χάραξης του Σταυρού. Συχνά, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναλαμβάνει να κάνει πρώτος τον Σταυρό. Και στη συνέχεια ακολουθούν τα παιδιά, μυούμενα έτσι από νεαρή ηλικία στην αξία της πίστης και της διατήρησης των παραδόσεων.
Ακόμη, η Ανάσταση αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της χριστιανικής διδασκαλίας. Με τον Σταυρό που σχηματίζεται από τη φλόγα της αναστάσιμης λαμπάδας, οι πιστοί διακηρύσσουν την ελπίδα τους για ένα μέλλον πιο φωτεινό, γεμάτο πίστη, αγάπη, ειρήνη. Και την αδιάλειπτη παρουσία του Θεού στη ζωή τους. Είναι μια πράξη που συνδέει το εφήμερο με το αιώνιο, την καθημερινότητα με το ιερό.
Πάει και το Πάσχα Ποιές είναι οι υπόλοιπες αργίες του 2025; Πότε επιστρέφουν οι μαθητές…
Πόσο κρατάνε βρασμένα αυγά και αρνί εντός και εκτός ψυγείου; Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή…
Απίστευτες ευχές από τον Ντόναλντ Τραμπ στον «τρελό» Μπάιντεν και στους «ηλίθιους» ακροαριστερούς για το…
Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος…
Στην πασχαλινή του εγκύκλιο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχουν πλέον…
Κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, από τις 14 έως τις 30 Απριλίου, κάνει…