Ο τρόπος για να μην σας προκαλούν τα φασόλια αέρια και φούσκωμα και το σωστό μαγείρεμα για να μπορείτε να τα απολαμβάνετε χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες
Τα φασόλια αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό, γεμάτο πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους συχνά συνοδεύεται από ανεπιθύμητο φούσκωμα και αέρια, λόγω των φυσικών σακχάρων, γνωστών ως ολιγοσακχαρίτων, που περιέχουν.
Ο τρόπος για να μην σας προκαλούν τα φασόλια αέρια και φούσκωμα
Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να εντάξετε τα φασόλια στη διατροφή σας, χωρίς τις ενοχλητικές παρενέργειες.
1. Η Σημασία του Σωστού Μουλιάσματος
Το μούλιασμα των φασολιών πριν το μαγείρεμα είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα για να μειώσετε τα αέρια. Η διαδικασία αυτή βοηθά στη διάσπαση των δύσπεπτων σακχάρων.
Ολονύκτιο μούλιασμα: Βάλτε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ, καλύψτε τα με άφθονο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για 8-12 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα. Πριν το μαγείρεμα, πετάξτε το νερό μουλιάσματος και ξεπλύνετε σχολαστικά τα φασόλια.
Γρήγορο μούλιασμα: Αν ο χρόνος πιέζει, βράστε τα φασόλια για 2-3 λεπτά, αφαιρέστε τα από τη φωτιά και αφήστε τα σκεπασμένα για 1 ώρα πριν τα ξεπλύνετε.
2. Το Κλειδί είναι το Κατάλληλο Μαγείρεμα
Το σωστό και επαρκές μαγείρεμα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς διασπά περαιτέρω τις δύσπεπτες ενώσεις, κάνοντας τα φασόλια πιο εύπεπτα.
Χρησιμοποιήστε πάντα φρέσκο νερό για το μαγείρεμα (όχι αυτό του μουλιάσματος).
Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ανά λίτρο νερού κατά το μαγείρεμα. Αυτό βοηθά στην περαιτέρω μείωση των αερίων.
Μαγειρέψτε τα φασόλια μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά. Τα ατελώς μαγειρεμένα φασόλια είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δυσφορία.
3. Βότανα και Μπαχαρικά που Συμβάλλουν στην Πέψη
Ορισμένα μπαχαρικά και βότανα όχι μόνο προσδίδουν γεύση, αλλά έχουν και πεπτικές ιδιότητες που μειώνουν τα αέρια.
Δοκιμάστε να προσθέσετε δάφνη, μάραθο, τζίντζερ, κύμινο ή θυμάρι κατά το μαγείρεμα. Αυτά τα συστατικά μπορούν να κάνουν τα φασόλια πιο φιλικά στο πεπτικό σας σύστημα.
4. Σταδιακή Ένταξη στη Διατροφή
Εάν δεν συνηθίζετε να τρώτε φασόλια, είναι προτιμότερο να τα εντάξετε σταδιακά στη διατροφή σας. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες, όπως μισή κούπα, και αυξήστε την πρόσληψη με την πάροδο του χρόνου, δίνοντας στο πεπτικό σας σύστημα την ευκαιρία να προσαρμοστεί.
Ποιό είχαμε ως εθνικό φαγητό στην Ελλάδα πριν τη φασολάδα;
5. Η Λύση των Κονσερβοποιημένων Φασολιών
Τα κονσερβοποιημένα φασόλια έχουν ήδη υποστεί κάποια επεξεργασία που μειώνει τις δύσπεπτες ουσίες. Είναι μια βολική επιλογή, αλλά θυμηθείτε να τα ξεπλύνετε καλά πριν τη χρήση για να απομακρύνετε τυχόν περίσσεια σακχάρων.
6. Έξυπνοι Συνδυασμοί Τροφών
Ορισμένοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να επιδεινώσουν το φούσκωμα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να καταναλώνετε φασόλια μαζί με πολύ λιπαρές τροφές (π.χ., τηγανητά) ή άλλα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα (όπως το λάχανο ή το μπρόκολο).
7. Η Βοήθεια από Προβιοτικά και Ένζυμα
Για όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, τα ένζυμα (όπως το Beano) μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των ολιγοσακχαριτών, μειώνοντας αποτελεσματικά τα αέρια. Επιπλέον, τα προβιοτικά ενισχύουν την υγεία του εντέρου, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική πέψη.
Ξεχάσατε ή δεν προλάβατε να μουλιάσετε τα όσπρια; Δείτε πώς θα τα μαγειρέψετε άμεσα
Συμπέρασμα
Το φούσκωμα που σχετίζεται με την κατανάλωση φασολιών δεν είναι μονόδρομος! Με την εφαρμογή αυτών των απλών αλλά αποτελεσματικών τεχνικών –σωστό μούλιασμα, σχολαστικό μαγείρεμα, χρήση πεπτικών μπαχαρικών, σταδιακή εισαγωγή στη διατροφή, και έξυπνους συνδυασμούς– μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη αυτών των θρεπτικών οσπρίων χωρίς δυσφορία. Ποια από αυτές τις συμβουλές θα δοκιμάσετε πρώτη;
Χορηγούμενο