Ο περσικός μπακλαβάς ξεχωρίζει από κάθε άλλο που έχετε γευτεί. Η γέμισή του αποτελείται από αμύγδαλα, ενώ το άρωμα του αναδεικνύεται με ροδόνερο και μοσχολέμονο.
Υλικά
Για ένα ταψί περίπου 40×27 εκ.
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
50 ml ροδόνερο
2 κ.σ. χυμός μοσχολέμονου (λάιμ) ή 3 κ.σ. χυμός λεμονιού (αντικατάσταση)
Για τη ζύμη
50 ml φρέσκο γάλα
100 ml ηλιέλαιο
1 κ.σ. από το σιρόπι
50 ml νερό
1 κ.σ. ροδόνερο
1 αυγό
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
Για τη γέμιση
900 γρ. λευκά αμύγδαλα (αλεσμένα σε σκόνη)
400 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. κοφτές κακουλέ (σε σκόνη)
1 κ.σ. ροδόνερο
Για το ψήσιμο
80 ml ηλιέλαιο (για το ταψί και το λάδωμα των φύλλων)
Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης (χοντροαλεσμένα)
2 κ.σ. αποξηραμένα ροδοπέταλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμασία του σιροπιού
Αρχικά σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου και το ροδόνερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ωστόσο για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μια σταγόνα στο νύχι μας – αν σταθεί χωρίς να τρέξει, το σιρόπι έχει τη σωστή υφή.
Παρασκευή της ζύμης
Πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, αναμειγνύουμε τη γάλα, το ηλιέλαιο, το σιρόπι, το νερό, το ροδόνερο και το αυγό. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Επίσης προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη, σχηματίζουμε μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη. Κατόπιν τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
Ετοιμασία της γέμισης
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το κακούλε και το ροδόνερο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά το ταψί.
Στη συνέχεια σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με πλάστη τη μία μπάλα ζύμης σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά, φροντίζοντας να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί.
Κατόπιν τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τα πυθμένα και τα τοιχώματα, και το λαδώνουμε.
Μετά απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
Επιπλέον ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο ζύμης και το τοποθετούμε από πάνω. Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα διακοσμητικό τελείωμα.
Ωστόσο πιέζουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να αφαιρέσουμε τυχόν κενά και κόβουμε σε σχήμα μπακλαβά μέχρι κάτω.
Έπειτα αλείφουμε γενναιόδωρα με ηλιέλαιο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Επίσης μόλις βγει από το φούρνο, περιχύνουμε τον ζεστό μπακλαβά με το κρύο σιρόπι.
Ακόμη πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης και αποξηραμένα ροδοπέταλα, αν χρησιμοποιούμε.
Τέλος σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη για να διατηρηθεί μαλακό το φύλλο.
Καλή απόλαυση! 😋
Χορηγούμενο