ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι ετοιμάζει αιφνιδιαστική επίθεση και κατάληψη της ρωσόφωνης Υπερδνειστερίας! Πως θα αντιδράσει ο Πούτιν;

 Μ.Αιφνιδιαστική επίθεση και κατάληψη της ρωσόφωνης Υπερδνειστερίας (Τρανσνίστρια) αναμένεται να εξαπολύσει η Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο στο Telegram το ρωσικό ΥΠΑΜ και αναμετέδωσε το Ria Novosti.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο εγγύς μέλλον το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια ένοπλη πρόκληση κατά της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίντεστρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του εθνικιστικού σχηματισμού του Αζόφ».

Οι πληροφορίες για την κίνηση των Ουκρανών ήταν διάχυτες τις τελευταίες ημέρες σε λογαριασμούς στο Twitter όπου εμφανίζονταν φωτογραφίες ουκρανικών σχηματισμών να πλησιάζουν τα σύνορα με την Υπερδνειστερία και να λαμβάνουν θέσεις μάχης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η Υπερδνειστερία δεν είναι αναγνωρισμένη Δημοκρατία και συνεπώς η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της δεν θεωρείται εισβολή.

Αρκεί μόνο μία συμφωνία μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας προς κατάληψη του εδάφους της περιοχής και απόδοσης στην συνέχεια στο Μολδαβικό Κράτος.

Συγκεκριμένα ουκρανικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο που υπάρχει το μικρότερο πλάτος της Υπερδνειστερίας μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας στο Πλατόνοβο.

Βόρεια του Πλατόνοβου, υπάρχει μία λωρίδα γης μόλις δεκαπέντε χιλιομέτρων που χωρίζει την Ουκρανία με την Μολδαβία.

Ο στόχος του Ζελένσκι

Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα που εγκαταστάθηκε το 1991 στην περιοχή αποτελείται μόνο από 1.800 άνδρες. Και είναι απλωμένο σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα βορειοδυτικά μέχρι τα βορειοανατολικά καθώς η Υπερδνειστερία είναι μία λωρίδα γης μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός στόχος της ουκρανικής επίθεσης δεν είναι μόνο το να προκαλέσουν μία βαριά ήττα και ένα γεωπολιτικό χτύπημα σε μία κρίσιμη στιγμή στην Ρωσία. Αλλά και να καταλάβουν την τεράστια ρωσική αποθήκη όπλων και πυρομαχικών της Κομπάσνα. Η οποία λέγεται ότι έχει μέσα αρκετό πολεμικό υλικό για να στηρίξει τον ουκρανικό Στρατό για ένα έτος επιχειρήσεων!

Η αποθήκη κατασκευάστηκε από τους Σοβιετικούς στην δεκαετία του ’60 προκειμένου να υποστηρίξει σοβιετική επίθεση στην Δυτική Ευρώπη και στα Βαλκάνια κατά Ελλάδας και Τουρκίας από δύο σοβιετικές στρατιές που είχαν συνολική ισχύ 500.000 προσωπικού.

Αυτό για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποθήκης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Ουκρανία θα καταγάγει μία εύκολη νίκη. Αφού η Υπερδνειστερία μόνο από αέρος μπορεί να εφοδιαστεί από τους Ρώσους.

Να θυμίσουμε ότι η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία αυτονομήθηκε επίσημα το 1994. Μετά από ένα αιματηρό πόλεμο δύο ετών με τις νεοσύστατες τότε μολδαβικές δυνάμεις.

Το μείζον πρόβλημα για την Ρωσία είναι ότι έχει απολέσει την βόρεια όχθη του ποταμού Δνείπερου. Και από το σημείο που βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να εκτελέσουν χερσαία επιχείρηση κατά της Οδησσού. Ούτε, βέβαια, κάποια αποβατική επιχείρηση δεδομένου ότι οι ουκρανικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι θα καταστρέψουν τα ρωσικά πλοία πριν πλησιάσουν στις ακτές.

Άρα η Υπερδνειστερία μπορεί να ενισχυθεί μόνο από αεραποβατική επιχείρηση από αέρος.

Πόσο εύκολο είναι αυτό;

Είναι πολύ δύσκολο, με δεδομένο ότι πρέπει να περάσουν μέσα από εχθρικό έδαφος, δηλαδή την Ουκρανία ή και την Μολδαβία.

Άλλωστε, εδώ αντιμετωπίζουν ένα στρατηγικό πρόβλημα. Αντίστοιχο με αυτό που θα αντιμετωπίσει σ περίοδο κρίσης με την Τουρκία, η Ελλάδα, με το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Το έδαφος που θα πρέπει να υπερασπιστούν οι Ρώσοι έχει μικρή έκταση. Και είναι πολύ μακριά από τις πιο κοντινές ρωσικές δυνάμεις. Βρίσκεται από το εχθρικό έδαφος σε απόσταση βολής ελαφρών όπλων. Και για να σταλθούν ενισχύσεις θα πρέπει να περάσουν μέσα από εχθρικά ελεγχόμενη περιοχή. Όπως θα συμβεί και στην αντίστοιχη περίπτωση και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης.

Πρακτικά η επίτευξη του αντικειμενικού στόχου των Ουκρανών ειδικά αν χρησιμοποιήσουν εμπειροπόλεμες δυνάμεις, όπως η Ταξιαρχία Αζοφ που επανασυστήθηκε, δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μία ή δύο το πολύ ημέρες.

Τις υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις μπορούν εύκολα αν τις καταβάλουν στις επόμενες ημέρες. Αλλά τον έλεγχο της αποθήκης θα τον έχουν σε 48 ώρες. Εκτός αν οι Ρώσοι έχουν κάποιο σύστημα καταστροφής της προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι θα προκαλείτο σεισμική δόνηση της τάξης των 3,5 Ρίχτερ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και την Μολδαβία σε ό,τι αφορά την καταστροφή του οικοσυστήματος αλλά προκειμένου να μην πέσει η αποθήκη στα χέρια των Ουκρανών αυτό είναι μία λογική κίνηση.

Οι κινήσεις της Μόσχας

Ήδη η Ρωσία έχει προειδοποιήσει την Μολδαβία η οποία θεωρείται ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο (η Μολδαβία θεωρείται πλέον «αποικία» των ΗΠΑ και της ΕΕ) και αντίστοιχα θεωρείται ήττα της ρωσικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής το ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει διαρκούντος του πολέμου την μετακίνηση του Κισινάου στο δυτικό στρατόπεδο.

Μέχρι τώρα, μονάδες ενός ρωσικού συντάγματος αλεξιπτωτιστών (VDV) έχουν μεταφερθεί στην Σεβαστούπολη μαζί με αεροσκάφη Il-76 ενώ άλλο ένα σύνταγμα περιμένει ως στρατηγική εφεδρεία στην περιοχή του Ροστόφ.

Για να υπάρχει μία ιδέα του μεγέθους της δύναμης αυτής ένα σύνταγμα την σημερινή εποχή αποτελείται από περίπου 1.500 άνδρες.

Αντίστοιχα οι Ουκρανοί έχουν παρατάξει μία δύναμη μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας περίπου 3.000 ανδρών. Ενώ νότια της Υπερδνειστεριας περιπολούν αμερικανικά uav που καταγράφουν την επικείμενη ενέργεια.

Πλην της Υπερδνειστερίας πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι πιθανότατα την άνοιξη θα υπάρξει κίνηση της Ουκρανίας και κατά της Λευκορωσίας. Με αντικειμενικό στόχο να κυκλωθεί η ρωσική στρατιά των περίπου 15.000 ανδρών που βρίσκονται στο λευκορωσικό έδαφος.

Back to top button