Η ανάπτυξη των παιδιών πραγματοποιείται την ώρα του ύπνου. Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξητική ορμόνη, που είναι η νούμερο 1 υπεύθυνη για την ανάπτυξη των παιδιών. Φτάνει στο αποκορύφωμά της σε συγκεκριμένες ώρες: στις 10 μ.μ., στις 12 π.μ. Και έπειτα στις 2 π.μ, μόνο εφόσον το παιδί κοιμάται.
Διαφορετικά, αν ξενυχτήσει και κοιμηθεί μετά τα μεσάνυχτα, η αυξητική ορμόνη ελαττώνεται αφού ελαττώνεται και ο ύπνος του. Και έτσι το παιδί μπορεί να μην «μεγαλώσει» τόσο. Επιπλέον, παρά την άποψη πολλών γονέων ότι το παιδί αναπτύσσεται περισσότερο όταν μπει στην εφηβεία, η αλήθεια είναι ότι πολύ πριν περάσει το κατώφλι της, αρχίζει να μεγαλώνει ραγδαία. Γι’ αυτό και η αυξητική ορμόνη είναι τόσο σημαντική.
Αρκετοί γονείς έχουν την ψευδαίσθηση ότι όσο πιο αργά πέσουν τα παιδιά για ύπνο, τόσο περισσότερο θα κουραστούν και τόσο πιο γρήγορα θα παραδοθούν στον Μορφέα. Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι είναι ένας από τους μύθους που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα χωρίς ιδιαίτερη βάση. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο αργά ξαπλώνουν τα παιδιά, τόσο πιο δύσκολα θα νυστάξουν, πιθανώς λόγω υπερέντασης και θ’ αρχίσουν να χασμουριούνται, σημάδι ότι πρέπει να επιτέλους να κοιμηθούν.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά που ξαπλώνουν μέχρι τις 9 το βράδυ καταλήγουν να κοιμούνται σχεδόν 80 λεπτά περισσότερα από τα πιτσιρίκια που είναι νυχτοπούλια ενώ, όπως αποδείχθηκε, οι πιθανότητες να κάνουν πιο ήρεμο ύπνο και να μην ξυπνήσουν μέσα στα χαράματα- ξυπνώντας και εμάς- αυξάνονται σημαντικά. Νομίζουμε ότι κανένας γονιός δεν μπορεί να το παραβλέψει αυτό.
Τα παιδιά που από μικρή ηλικία τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου φαίνεται ότι «δουλεύουν» για το μέλλον, αφού, όπως έχει αποδειχθεί είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ όταν ενηλικιωθούν με δεδομένο ότι δύο παράγοντες καθυστερούν σημαντικά την ανάπτυξη της ασθένειας: η ξεκούραση και η άσκηση (του μυαλού αλλά και του σώματος).
Εκτός αυτού, πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι όσα παιδιά ξαπλώνουν μέχρι τις 9 το βράδυ έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στο μέλλον. Κι αυτό γιατί, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό και την όρεξη, με άμεσες και δυσάρεστες επιπτώσεις στο βάρος των παιδιών. Κάτι που δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας.
Μπορεί τα παιδιά να έχουν αστείρευτη ενέργεια αλλά όταν κοιμούνται αργά το βράδυ, αυτόματα μειώνονται οι ώρες ξεκούρασης τους. Αυτό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητά τους στο σχολείο. Κάτι που ισχύει και στους ενήλικες, αφού όταν δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά, η απόδοσή μας στη δουλειά πέφτει. Δεν λειτουργούν με καθαρό μυαλό, η προσοχή τους αποσπάται πιο εύκολα. Ενώ δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να αφομοιώσουν όσα ακούν και μαθαίνουν στο σχολείο.
Μετά, φυσικά, η κούραση κερδίζει, η γκρίνια κάνει την εμφάνισή της και όλοι οι γονείς γνωρίζουμε την δύσκολη συνέχεια.
Και φυσικά, επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε την πλευρά του γονέα, όσο πιο νωρίς κοιμούνται τα παιδιά, τόσο περισσότερη ώρα έχουμε για να κάνουμε τις δουλειές μας, να ξεκουραστούμε και –γιατί όχι- να χαλαρώσουμε. Εξάλλου, όλα είναι αλληλένδετα και ο καλός ύπνος των παιδιών θα φέρει περισσότερη γαλήνη και περισσότερη ηρεμία στην οικογένεια.
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…
Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…