Όλα πιθανά στη Σαντορίνη Βράζει το ηφαίστειο Κολούμπος και οι συνεχείς σεισμοί τρομάζουν επιστήμονες και σεισμολόγους
Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στη Σαντορίνη, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επιστήμονες που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κολούμπου, το οποίο βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού. Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα υποδηλώνει πιθανές διεργασίες στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο, το οποίο παρομοιάζεται με «κατσαρόλα που βράζει έτοιμη να εκραγεί».
Η πιο πρόσφατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3 Ρίχτερ, σημειώθηκε με εστιακό βάθος 15,4 χιλιόμετρα και επίκεντρο 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας. Προηγήθηκαν μικρότερες δονήσεις:
Η συσσώρευση των δονήσεων έχει τραβήξει την προσοχή της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, η οποία επιβεβαίωσε πρόσφατα την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης, στο βόρειο τμήμα της καλδέρας της Σαντορίνης.
Οι επιστήμονες βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα ώστε να εκτιμήσουν την εξέλιξη της κατάστασης. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την αξιολόγηση των δεδομένων και την προετοιμασία πιθανών μέτρων πρόληψης.
Το Κολούμπος, το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Μεσογείου, είναι ένα από τα 39 ηφαίστεια που υπάρχουν στην Ελλάδα, με τα πέντε να είναι ενεργά. Τα ηφαίστεια της χώρας σχηματίζουν ένα τόξο που εκτείνεται από την Κόρινθο έως τη Νίσυρο και περιλαμβάνει τα ηφαίστεια:
Σουσάκι: Το «άγριο» ηφαίστειο που «βράζει» δίπλα στην Αθήνα
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στο νότιο Αιγαίο, καθώς ιστορικά υπήρξαν ηφαίστεια και σε άλλες περιοχές, όπως οι Μικροθήβες στη Μαγνησία, οι Βόρειες Σποράδες και η Αλμωπία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πρόσφατες δονήσεις μπορεί να σχετίζονται με την αυξημένη σεισμο-ηφαιστειακή δραστηριότητα, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, όπως αυτή που σχημάτισε τη σημερινή καλδέρα της Σαντορίνης περίπου το 1.630 π.Χ. Οι τελευταίες ηφαιστιακές εκρήξεις σημειώθηκαν μεταξύ 1939-1941 και το 1950, χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές.
Η Σαντορίνη διαθέτει τη μεγαλύτερη καλντέρα του κόσμου, με ύψος 300 μέτρων και διάμετρο 11 χιλιομέτρων, ένα χαρακτηριστικό που υποδηλώνει το έντονο ηφαιστειακό παρελθόν του νησιού.
Αποκάλυψη σοκ για το ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Δεν ξέραμε ότι υπήρχε…», λένε οι επιστήμονες!
Παρόλο που οι ειδικοί δεν αναμένουν άμεσα καταστροφικά φαινόμενα, η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζεται. Οι μικρές φρεατικές εκρήξεις, οι συμβάσεις σε μικρό βάθος, μπορούν να προκαλέσουν τοπικές διαταραχές, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν επικείμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη.
Οι αρχές και οι επιμονές βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών και των αρμόδιων φορέων.
Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Μεγάλης Πέμπτης, 17 Απριλίου 2025, μας μεταφέρει στα συγκλονιστικά γεγονότα που…
Απολαύστε την κλασική γεύση του αγαπημένου μωσαϊκού σε μια απολαυστική vegan εκδοχή. Υλικά: 200 γρ.…
Σοκαριστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως σχετικά με το φρικτό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα…
Σάλος στον Βόλο: Πωλούσε ερωτικά βίντεο με τη σύζυγό του για να μπορέσει να συμπληρώσει…
Συνελήφθη γνωστός παίκτης ριάλιτι και τραγουδιστής μετά από live χαστούκι σε συμπαίκτη του που προκάλεσε…
Οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά τον εαυτό τους, γνωρίζουν την αξία τους και θέτουν σταθερά…