ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οσομπούκο: Το μυστικό του κολλαγόνου και γιατί είναι ακατάλληλο για γρήγορο μαγείρεμα

Πώς να μαγειρέψετε σωστά το οσομπούκο

Published by
Συντακτική Ομάδα

Το οσομπούκο είναι μια δημοφιλής ιταλική κοπή του μοσχαρίσιου κοτσιού (της γάμπας). Η οποία περιλαμβάνει τον μυ του ποντικιού, το κόκαλο και το μεδούλι. Η γαστρονομική του αξία κρύβεται στο κολλαγόνο του κρέατος, που με το σωστό μαγείρεμα μετατρέπεται σε πλούσια ζελατίνη.

Το Μυστικό: Αργό και Χαμηλό Μαγείρεμα

Όταν η θερμοκρασία του κρέατος φτάσει τους 68∘C και παραμείνει μεταξύ 68∘C και 95∘C, το κολλαγόνο υγροποιείται. Αυτό έχει δύο βασικά αποτελέσματα:

Η σάλτσα αποκτά πυκνή, συνεκτική υφή και βαθιά γεύση.

Επιπλέον οι μυϊκές ίνες απελευθερώνονται, με αποτέλεσμα το κρέας να μαλακώνει και να γίνεται τρυφερό.

Ωστόσο λόγω αυτής της διαδικασίας, το οσομπούκο είναι ασύμβατο με γρήγορες τεχνικές (τηγάνι, σχάρα). Καθώς χρειάζεται χρόνο για να μαλακώσει.

Οι Καλύτερες Τεχνικές

Οι δόκιμες μέθοδοι μαγειρέματος είναι:

Αργό Μαγείρεμα σε Κατσαρόλα: Η κλασική ιταλική μέθοδος σε ζωμό, κρασί και λαχανικά (μιρεπουά), για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.

Φούρνος/Γάστρα ή Κρεατόσουπα: Αποτελεί ιδανικό κομμάτι, ειδικά αν τσιγαριστεί πρώτα για έξτρα γεύση.

Η Ιδανική Πλαισίωση

Οι συνταγές για οσομπούκο είναι συνήθως πληθωρικές και περιλαμβάνουν:

Βάση: Κρεμμύδι, σέλερι, καρότο (μιρεπουά).

Υγρά: Σκόρδο, κόκκινο κρασί (σβήσιμο), ντομάτα (πελτές ή τριμμένη).

Μπαχαρικά: Κανέλα, μπαχάρι, δάφνη.

Επίσης η κλασική ιταλική συνταγή σερβίρεται με γκρεμολάτα (ξύσμα λεμονιού, μαϊντανός, ωμό σκόρδο). Η οποία κοντράρει τη βαριά σάλτσα, προσδίδοντας φρεσκάδα. Επιπλέον, το οσομπούκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για ραγού μπολονέζ, όπου το κρέας ψιλοκόβεται σε ίνες και το μεδούλι δίνει πλούτο στη σάλτσα.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Σοφία Βόσσου: Οι απίστευτες αποκαλύψεις για το σεξ και τον γάμο της που προκάλεσαν σάλο

Σοφία Βόσσου: Οι απίστευτες αποκαλύψεις για το σεξ και τον γάμο της που προκάλεσαν σάλο…

6 λεπτά ago

Τέλος εποχής: Κλείνει ιστορικό κανάλι και πέφτει «μαύρο» μέχρι τέλος του 2025

Τέλος εποχής: Κλείνει το ιστορικό κανάλι MTV και πέφτει μαύρο μέχρι τέλος του 2025 και…

27 λεπτά ago

Ο διάσημος ηθοποιός αποκάλυψε πως πήγε με πάνω από 47000 γυναίκες

Διάσημος ηθοποιός αποκάλυψε πως πήγε με πάνω από 47000 γυναίκες... Ο εθισμός στο σεξ και…

51 λεπτά ago

Σοφία Βεργκάρα: Οι φωτογραφίες χωρίς ρούχα που διέρρευσαν και έριξαν το ίντερνετ

Σοφία Βεργκάρα: Οι φωτογραφίες της χωρίς τα ρούχα της που διέρρευσαν και έριξαν το ίντερνετ…

1 ώρα ago

26η Οκτωβρίου: Τα έθιμα του Αγίου Δημητρίου – Από το κουρμπάνι μέχρι το κρασί

Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της Θεσσαλονίκης, ήταν και παραμένει πάνδημος, λαμπρός…

3 ώρες ago

Εγκρίσεις ΥΠΕΣ: Οι 36 νέες προσλήψεις που έρχονται σε Αττική, Χίο και Ρέθυμνο

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε 36 νέες προσλήψεις σε επτά Δήμους της χώρας, μέσω αποφάσεων της…

4 ώρες ago