Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ένα βελούδινο και γευστικό παγωτό, χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού.
Υλικά:
650 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης λιπαρά, 35% – 36%), πολύ κρύα
250 γρ. ζαχαρούχο γάλα
70 γρ. κρέμα καραμέλας γάλακτος (άλειμμα) ή Dulce de Leche (μπορείτε να βρείτε έτοιμο στο σούπερ μάρκετ, δίπλα στα ζαχαρούχα γάλατα)
2-3 πρέζες χοντρό αλάτι (όπως ανθός αλατιού ή fleur de sel) – Προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με την προτίμησή σας για το πόσο αλμυρό το θέλετε.
Εκτέλεση:
Ψύξτε το δοχείο: Τοποθετήστε ένα μεταλλικό ή γυάλινο τάπερ με καπάκι (χωρητικότητας περίπου 1-1.5 λίτρου) στην κατάψυξη για τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν ξεκινήσετε. Αυτό βοηθάει το παγωτό να παγώσει πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.
Ετοιμάστε την κρέμα: Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε την πολύ κρύα κρέμα γάλακτος. Μετά χτυπήστε τη με ένα μίξερ χειρός (ή στο μίξερ πάγκου με το σύρμα) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί (μαλακές κορυφές). Προσοχή μην το παραχτυπήσετε και “κόψει” η κρέμα.
Ενσωματώστε τα υπόλοιπα υλικά: Έπειτα προσθέστε στο μπολ με τη σαντιγί το ζαχαρούχο γάλα, την κρέμα καραμέλας γάλακτος (ή Dulce de Leche) και το αλάτι. Κατόπιν με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης), ανακατέψτε απαλά με κυκλικές κινήσεις. Από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Στόχος είναι να μην χάσετε τον αέρα που έχετε δημιουργήσει στη σαντιγί.
Μεταφορά στην κατάψυξη: Αδειάστε το μείγμα στο παγωμένο τάπερ από την κατάψυξη.
Πάγωμα: Κλείστε καλά το τάπερ με το καπάκι και τοποθετήστε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6-8 ώρες, ιδανικά όμως για ένα ολόκληρο βράδυ (10-12 ώρες), μέχρι να παγώσει εντελώς και να αποκτήσει τη σωστή υφή παγωτού.
Σερβίρισμα: Επίσης βγάλτε το παγωτό από την κατάψυξη περίπου 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε. Ώστε να μαλακώσει ελαφρώς και να μπορείτε να το κουταλιάσετε εύκολα. Σερβίρετε σε μπολάκια ή χωνάκια.
Tips:
Για ακόμα πιο έντονη γεύση καραμέλας, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον σπιτική αλμυρή σάλτσα καραμέλας σε στρώσεις. Καθώς το βάζετε στην κατάψυξη, ή να περιχύσετε πάνω από το σερβιρισμένο παγωτό.
Ωστόσο, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (π.χ., αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια) στο μείγμα.
Καλή σας απόλαυση!
Χορηγούμενο