Να εξηγήσουμε ότι η τελική κατάταξη Global Firepower χρησιμοποιεί περισσότερους από 60 μεμονωμένους παράγοντες για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PowerIndex ενός δεδομένου κράτους («PwrIndx» – σ.σ. όσο μικρότερη είναι η τιμή PwrIndx, τόσο πιο «ισχυρή» είναι η συμβατική ικανότητα μάχης μιας χώρας) με κατηγορίες που κυμαίνονται από την ποσότητα των στρατιωτικών μονάδων και την οικονομική κατάσταση, έως τις υλικοτεχνικές δυνατότητες και τη γεωγραφία.
Συγκεκριμένα, αυτή η κατάταξη λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως τον αριθμό του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού, τη ναυτική ισχύ, τη διαθεσιμότητα καυσίμων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, τον αριθμό των μαχητικών αεροπλάνων, τον αμυντικό προϋπολογισμό και την υλικοτεχνική ευελιξία. Επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τα πυρηνικά αποθέματα μιας χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη λίστα του 2024, είχαμε ανατροπές στις παγκόσμιες στρατιωτικές κατατάξεις, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αφήνει το στίγμα της στη λίστα, με «αναρρίχηση» τριών θέσεων από πέρυσι.
Οι γείτονες βρίσκονται τώρα στην εντυπωσιακή 8η θέση, επιδεικνύοντας μάλιστα την όλο και πιο δυναμική τους θέση στην παγκόσμια σκηνή.
Η κορυφαία τετράδα πάντως παρέμεινε ίδια και απαράλλακτη με πέρυσι, καθώς ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ινδία οδηγούν την κατάταξη με σκορ από 0,0699 (ΗΠΑ) μέχρι 0,1023 (Ινδία).
Νότια Κορέα (άνοδος, ήταν 6η το 2023), Ηνωμένο Βασίλειο (πτώση, ήταν 5ο το 2023), Ιαπωνία (άνοδος, ήταν 8η το 2023), Τουρκία (άνοδος από 11η το 2023), Πακιστάν (πτώση, ήταν 7ο το 2023), ενώ την πρώτη δεκάδα κλείνει η Ιταλία, η οποία παραμένει σταθερά στη 10η θέση του GFP 2024.
Κατεβαίνοντας αρκετά στη λίστα, διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την 32η θέση μάλιστα, με σκορ pwrIndx 0,434.
Αυτό σημαίνει πτώση δύο θέσεων, καθώς σύμφωνα με το GFP, το 2023 η Ελλάδα ήταν στην 30η θέση με pwrindx 0,462.
Από τα ενδιαφέροντα σημεία που εντοπίζει κανείς μάλιστα στην εξειδικευμένη στην άμυνα ιστοσελίδα… Είναι ότι το τοπίο των στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική γνωρίζει αξιοσημείωτες αλλαγές.
Πάντως, η Αίγυπτος παραμένει μάλιστα η στρατιωτική υπερδύναμη της Αφρικής (15η στην παγκόσμια κατάταξη), ακολουθούμενη από την Αλγερία (26η παγκόσμια δύναμη) και τη Νότια Αφρική (33η θέση στον κόσμο).
Αίγυπτος (15η θέση, από 14η το 2023)
Αλγερία (26η θέση, σταθερή)
Νότια Αφρική (33η θέση, σταθερή)
Νιγηρία (39η θέση, από 39η το 2023)
Αιθιοπία (49η θέση, σταθερή)
Αγκόλα (55η θέση, σταθερή)
Μαρόκο (61η θέση, σταθερό)
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (73η θέση, από 72η)
Τυνησία (74η θέση, από 73η)
Σουδάν (76η θέση, από 75η)
Λιβύη (79η θέση, από 80η)
Κένυα (89η θέση)
Μοζαμβίκη (92η θέση)
Τσαντ (93η θέση)
Ζάμπια (97η θέση)
Τι συμβαίνει με αστροναύτες; Μελέτη της NASA έδειξε πως μεταλλάχτηκε ο εγκέφαλός τους στο διάστημα…
Μαθητής Δημοτικού έδειρε τέσσερις δασκάλους... Ακόμη ένα άγριο περιστατικό που δείχνει πως η βία ανηλίκων…
Άρχισαν να εξοπλίζουν τα πυρηνικά καταφύγια στην Ελλάδα... Που βρίσκονται στην Αθήνα και σε τι κατάσταση βρίσκονται…
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ενδείξεις πως τα νεκρά μωρά στην Αμαλιάδα είναι 8 με το θρίλερ να…
Το απαγορευμένο βίντεο με την Ειρήνη Παπαδοπούλου μέσα σε πιλοτήριο αεροπλάνου που οδήγησε στην απόλυση…
Χρυσή χρονιά το 2025 για 4 ζώδια που θα πλουτίσουν και ίσως είναι η κατάλληλη…