Πανικός: Ποιό ποτάμι στην Ελλάδα είναι γεμάτο χρυσό; Φορώντας ψηλές λαστιχένιες μπότες που φτάνουν πάνω από το γόνατο και αδιάβροχα για προστασία από το νερό, οι χρυσοθήρες κινούνται αργά και σταθερά μέσα στη λάσπη και τα βράχια, ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Στα χέρια τους κρατούν σκαφίδια, με τα οποία μαζεύουν την άμμο και την κοσκινίζουν με προσοχή. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που προτιμούν, και όσοι γνωρίζουν καλά περιοχές με χρυσό αποφεύγουν να τις μοιράζονται με άλλους, για προφανείς λόγους.
Από τις πηγές του στα Κρούσια του Κιλκίς μέχρι τις εκβολές του στον Θερμαϊκό, ο Γαλλικός ποταμός, που ονομαζόταν Εχέδωρος στην αρχαιότητα (που σημαίνει «αυτός που έχει δώρα»), είναι γνωστός για την παρουσία χρυσού. Αυτή η φήμη εξακολουθεί να τραβάει το ενδιαφέρον τόσο των ερευνητών όσο και των χρυσοθήρων. Οι πρώτοι συλλέγουν δείγματα για να μελετήσουν τη σύσταση και την καθαρότητα του χρυσού, ενώ οι δεύτεροι συγκεντρώνουν ψήγματα για προσωπική ικανοποίηση.
«Ο Γαλλικός ποταμός ήταν χρυσοφόρος από την αρχαιότητα», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Μέλφος, στη Voria. Το ποτάμι αυτό, μικρότερο σε μέγεθος από τον Αξιό αλλά εξίσου πλούσιο σε χρυσό, έχει εκμεταλλευτεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Απόδειξη είναι η βυθοκόρος που λειτούργησε στην περιοχή από το 1953 έως το 1960, συλλέγοντας πάνω από 1.300 κιλά χρυσού σε ένα μικρό τμήμα του ποταμού.
Σήμερα, αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να κοσκινίζουν την άμμο στις όχθες του Γαλλικού, αναζητώντας ψήγματα χρυσού, τα οποία παραμένουν στα σκαφίδια τους αφού η άμμος απομακρυνθεί. Αυτό επιτρέπεται ως χόμπι, αρκεί να μην χρησιμοποιούνται μηχανικά εργαλεία και να μη γίνεται εμπορία του χρυσού, τονίζει ο κ. Μέλφος. Παράλληλα, επισημαίνει πως τα ψήγματα αυτά περιέχουν κι άλλα μέταλλα, όπως άργυρο και χαλκό, και οι ποσότητες τους είναι πολύ μικρές.
Οι χρυσοθήρες αναζητούν χρυσό και σε παραποτάμους του Γαλλικού, όπως ο Σπανός και το Μεγάλο Ποτάμι, όπου φαίνεται ότι βρίσκουν ικανοποιητικές ποσότητες. Το ποτάμι πηγάζει από τα Κρούσια, διασχίζει τις ημιορεινές εκτάσεις του Κιλκίς και εκβάλλει στον Θερμαϊκό μετά από 70 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονταν μπροστά σε χρυσάφι μετά από συνεχείς βροχές, όπως περιγράφει ο Αριστοτέλης.
Η ύπαρξη χρυσού οφείλεται στη γεωλογική δομή της περιοχής, ιδιαίτερα στα Κρούσια, όπου τα νερά του ποταμού μεταφέρουν χρυσά ψήγματα στις όχθες. Η περιοχή των Κρουσίων ανήκει σε μια γεωλογικά πλούσια ενότητα, με πετρώματα ηλικίας άνω των 500 εκατομμυρίων ετών, όπως αναφέρει ο κ. Μέλφος.
Ο χρυσός αυτός είναι μόνο ένα μέρος των ορυκτών που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της Μακεδονίας από την αρχαιότητα. Υπάρχουν και άλλες πολύτιμες πρώτες ύλες, όπως ο άργυρος, ο χαλκός και η μαγνησίτης. Σήμερα, τα ορυκτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη βιομηχανία και την τεχνολογία, και η περιοχή της Μακεδονίας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από χώρες όπως η Κίνα, καταλήγει ο κ. Μέλφος.
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…
Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…
Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…