Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της κουζίνας του Αγίου Όρους είναι το κρεμμυδόζουμο. Αυτό το μαγικό συστατικό δίνει μια υπέροχη, πηχτή υφή στον βακαλάο όταν μαγειρεύεται με κολοκυθάκια και μια ελαφριά σάλτσα. Ενώ παράλληλα προσφέρει μια γλυκιά και βαθιά γεύση στο φαγητό.
Υλικά για 6 μερίδες:
1 μεγάλος, φρέσκος βακαλάος περίπου 2 κιλών, καθαρισμένος και κομμένος σε φέτες
4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες ή μικρά, ολόκληρα
250 ml ελαιόλαδο
Χυμός από 4 λεμόνια (ή ανάλογα με το γούστο σας)
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά, αλατίστε τις φέτες του βακαλάου και αφήστε τις να σταθούν για 1-2 ώρες πριν το μαγείρεμα.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα, βράστε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια σε 1,5 λίτρο νερό, με το καπάκι κλειστό, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια, πολτοποιήστε τα κρεμμύδια μαζί με το νερό τους στο μπλέντερ, δημιουργώντας ένα νόστιμο κρεμμυδόζουμο που θα εμπλουτίσει το φαγητό.
Έπειτα σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (ταβά), τοποθετήστε τις φέτες του βακαλάου σε μια στρώση και ανάμεσά τους τα κολοκυθάκια. Περιχύστε με το κρεμμυδόζουμο και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, ίσα να καλύψει το ψάρι.
Βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, ρίξτε το ελαιόλαδο και κουνήστε απαλά την κατσαρόλα κυκλικά. Προσοχή: Μην ανακατεύετε ποτέ με κουτάλι.
Μετά από 15-20 λεπτά δυνατού βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο.
Σε περίπου 5-10 λεπτά, θα παρατηρήσετε ότι ο ζωμός αρχίζει να πήζει και να δημιουργεί μια ελαφριά σάλτσα.
Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, κουνήστε ξανά απαλά την κατσαρόλα και αποσύρετε από τη φωτιά.
Προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κατά το σερβίρισμα, πασπαλίστε με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χορηγούμενο