ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραδοσιακή συνταγή για την Κυριακή των Βαΐων: Βακαλάος με κολοκυθάκια και μυστικό κρεμμυδόζουμο

Published by
Συντακτική Ομάδα

Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της κουζίνας του Αγίου Όρους είναι το κρεμμυδόζουμο. Αυτό το μαγικό συστατικό δίνει μια υπέροχη, πηχτή υφή στον βακαλάο όταν μαγειρεύεται με κολοκυθάκια και μια ελαφριά σάλτσα. Ενώ παράλληλα προσφέρει μια γλυκιά και βαθιά γεύση στο φαγητό.

Υλικά για 6 μερίδες:

1 μεγάλος, φρέσκος βακαλάος περίπου 2 κιλών, καθαρισμένος και κομμένος σε φέτες
4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες ή μικρά, ολόκληρα
250 ml ελαιόλαδο
Χυμός από 4 λεμόνια (ή ανάλογα με το γούστο σας)
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, αλατίστε τις φέτες του βακαλάου και αφήστε τις να σταθούν για 1-2 ώρες πριν το μαγείρεμα.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα, βράστε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια σε 1,5 λίτρο νερό, με το καπάκι κλειστό, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια, πολτοποιήστε τα κρεμμύδια μαζί με το νερό τους στο μπλέντερ, δημιουργώντας ένα νόστιμο κρεμμυδόζουμο που θα εμπλουτίσει το φαγητό.

Έπειτα σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (ταβά), τοποθετήστε τις φέτες του βακαλάου σε μια στρώση και ανάμεσά τους τα κολοκυθάκια. Περιχύστε με το κρεμμυδόζουμο και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, ίσα να καλύψει το ψάρι.

Βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, ρίξτε το ελαιόλαδο και κουνήστε απαλά την κατσαρόλα κυκλικά. Προσοχή: Μην ανακατεύετε ποτέ με κουτάλι.

Μετά από 15-20 λεπτά δυνατού βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο.
Σε περίπου 5-10 λεπτά, θα παρατηρήσετε ότι ο ζωμός αρχίζει να πήζει και να δημιουργεί μια ελαφριά σάλτσα.
Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, κουνήστε ξανά απαλά την κατσαρόλα και αποσύρετε από τη φωτιά.
Προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κατά το σερβίρισμα, πασπαλίστε με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

59 Χρόνια από το Ναυάγιο «Ηράκλειον»: Η Πραγματική Τραγωδία πίσω από τη σειρά του Mega που συγκλόνισε την Ελλάδα

Η 8η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί μία από τις πιο σκοτεινές επετείους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Σαν…

6 ώρες ago

Τι υπάρχει μέσα στον θρυλικό κινητήρα F1 Honda V10;

Τι υπάρχει μέσα στον θρυλικό κινητήρα F1 Honda V10 που έγραψε ιστορία με τον Ayrton…

6 ώρες ago

Το ΥΠΑΙΘΑ ανακαλεί την πρόσληψη 107 αναπληρωτών ΕΕΠ/ΕΒΠ – Ο λόγος της μαζικής ακύρωσης

Ο Λόγος της Ανάκλησης: Μη Ανάληψη Υπηρεσίας από Αναπληρωτές Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ανάκληση…

7 ώρες ago

Επεισόδια στην Καρδίτσα: Εξοργισμένοι αγρότες «πολιορκούν» με τρακτέρ το γραφείο Τσιάρα

Ένταση επικράτησε στην Καρδίτσα, όταν αγρότες με τρακτέρ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το γραφείο του Υπουργού…

7 ώρες ago

Νέα μελέτη: Πώς η πανδημία ανέτρεψε τη σχέση εφηβείας και κατάθλιψης στα κορίτσια

Η Ανατροπή: Η Εξαφάνιση της «Παραδοσιακής» Σύνδεσης Κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας Μια νέα έρευνα…

7 ώρες ago

Επίδομα στέγασης: Οδηγός για δικαιούχους – Πώς να λάβετε έως 210€ και ποιες οι νέες προϋποθέσεις

Το επίδομα στέγασης παραμένει ένα από τα βασικά κοινωνικά εργαλεία στήριξης των νοικοκυριών που ενοικιάζουν…

8 ώρες ago