ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραδοσιακή συνταγή για την Κυριακή των Βαΐων: Βακαλάος με κολοκυθάκια και μυστικό κρεμμυδόζουμο

Published by
Συντακτική Ομάδα

Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της κουζίνας του Αγίου Όρους είναι το κρεμμυδόζουμο. Αυτό το μαγικό συστατικό δίνει μια υπέροχη, πηχτή υφή στον βακαλάο όταν μαγειρεύεται με κολοκυθάκια και μια ελαφριά σάλτσα. Ενώ παράλληλα προσφέρει μια γλυκιά και βαθιά γεύση στο φαγητό.

Υλικά για 6 μερίδες:

1 μεγάλος, φρέσκος βακαλάος περίπου 2 κιλών, καθαρισμένος και κομμένος σε φέτες
4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες ή μικρά, ολόκληρα
250 ml ελαιόλαδο
Χυμός από 4 λεμόνια (ή ανάλογα με το γούστο σας)
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, αλατίστε τις φέτες του βακαλάου και αφήστε τις να σταθούν για 1-2 ώρες πριν το μαγείρεμα.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα, βράστε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια σε 1,5 λίτρο νερό, με το καπάκι κλειστό, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια, πολτοποιήστε τα κρεμμύδια μαζί με το νερό τους στο μπλέντερ, δημιουργώντας ένα νόστιμο κρεμμυδόζουμο που θα εμπλουτίσει το φαγητό.

Έπειτα σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (ταβά), τοποθετήστε τις φέτες του βακαλάου σε μια στρώση και ανάμεσά τους τα κολοκυθάκια. Περιχύστε με το κρεμμυδόζουμο και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, ίσα να καλύψει το ψάρι.

Βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, ρίξτε το ελαιόλαδο και κουνήστε απαλά την κατσαρόλα κυκλικά. Προσοχή: Μην ανακατεύετε ποτέ με κουτάλι.

Μετά από 15-20 λεπτά δυνατού βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο.
Σε περίπου 5-10 λεπτά, θα παρατηρήσετε ότι ο ζωμός αρχίζει να πήζει και να δημιουργεί μια ελαφριά σάλτσα.
Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, κουνήστε ξανά απαλά την κατσαρόλα και αποσύρετε από τη φωτιά.
Προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κατά το σερβίρισμα, πασπαλίστε με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Μουντιάλ 2026: Ο Καρέτσας αποθεώνεται – Έδωσε τα παπούτσια του σε παιδί (βίντεο)

Μετά τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας επί της Λευκορωσίας (5-1) στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026,…

6 λεπτά ago

Το υπέγραψε ο Τραμπ: Γιατί μετονομάζει ξαφνικά το Υπουργείου Άμυνας σε Πολέμου;

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ μετονομάζει ξαφνικά το Υπουργείου Άμυνας σε Πολέμου; Υπέγραψε το σχετικό Διάταγμα…

28 λεπτά ago

Άνδρας έσπειρε τον τρόμο στον Προαστιακό με μπαλτά

Άνδρας έσπειρε τον τρόμο στον Προαστιακό, στους Αγίους Αναργύρους, ενώ κυκλοφορούσε με μπαλτά μέσα σε…

50 λεπτά ago

Η Ελλάδα πρώτη στον Όμιλο μετά τη σαρωτική νίκη επί της Λευκορωσίας

Η Ελλάδα πρώτη στον Όμιλο μετά τη σαρωτική νίκη με 5 - 1 επί της…

1 ώρα ago

Ο Κρητικός σεφ που «έπεσε» στους καταρράκτες του Νιαγάρα: Η παράτολμη ιστορία του Γιώργου Σταθάκη

Ο Γιώργος Σταθάκης, ένας Έλληνας μετανάστης και σεφ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, θέλησε να…

6 ώρες ago

Συναγερμός στην Εύβοια: Νέα φωτιά στο Βατήσι Καρύστου – Μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής, 5 Σεπτεμβρίου 2025, στην Πυροσβεστική. Ύστερα από πυρκαγιά που…

6 ώρες ago