Ο κουραμπιές αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα γλυκίσματα της ελληνικής κουζίνας. Με ρίζες που ενδεχομένως επιστρέφουν αιώνες πίσω, οι κουραμπιέδες γίνονται σύμβολο εορταστικής χαράς και γευστικής πλούτου. Η παρασκευή τους συνδέεται με τις γιορτές. Κυρίως, με τα Χριστούγεννα, όπου οι κουραμπιέδες κατακλύζουν τα ελληνικά σπίτια.
Υλικά
Για τη ζύμη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
500 γρ. βούτυρο Lurpak
2 κρόκοι αυγών
1 ολόκληρο αυγό
60 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
150 γρ. καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μαλακό, κοσκινισμένο)
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
Για το άχνισμα
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
Σημαντικές Οδηγίες
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23°C).
Επίσης τα αμύγδαλα πρέπει να καβουρδιστούν και να κρυώσουν καλά πριν χρησιμοποιήσουν.
Προετοιμασία
Καβούρδισμα αμυγδάλων
Τα αμύγδαλα με (ή χωρίς φλούδα) σε ένα ταψί, φροντίζουμε να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και χοντροκόψτε τα.
Προετοιμασία αλευριού
Κατόπιν κοσκινίστε το αλεύρι και αφήστε το στην άκρη.
Ετοιμασία της Ζύμης
Αρχικά στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να ενωθούν.
Μετά αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα και συνεχίστε το χτύπημα για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει το λευκό και αφράτο.
Στη συνέχεια προσθέστε έναν-έναν τους κρόκους, αφήνοντας το μείγμα να τους απορροφήσει πριν συνεχίσετε. Στη συνέχεια, προσθέστε το ολόκληρο αυγό και χτυπήστε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Επιπλέον προσθέστε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Κατόπιν διαλύστε τη σόδα στο κονιάκ και ρίξτε το μείγμα στη ζύμη.
Αντικαταστήστε το εξάρτημα του μίξερ με το «Κ» και συνεχίστε την ανάδευση, προσθέτοντας εναλλάξ το αμύγδαλο και το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, σαν πλαστελίνη.
Έπειτα προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Στη συνέχεια πλάστε τη ζύμη σε κομμάτια των 30 γρ., δίνοντάς τους το σχήμα που επιθυμείτε.
Τοποθετείστε τους κουραμπιέδες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
Επίσης ψήστε για 35 λεπτά στη μέση σχάρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αν ψήνετε δύο ταψιά ταυτόχρονα, εναλλάσσετε τα μισά του χρόνου για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Ωστόσο αφήστε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν για 5 λεπτά πριν προχωρήσετε στο άχνισμα.
Άχνισμα
Έπειτα κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη με τις βανίλιες σε ένα μπολ.
Μετά στρώστε μια παχιά στρώση άχνης σε ένα ταψί και το έλεγχο τους κουραμπιέδες. Τέλος καλύψτε τους καλά με την υπόλοιπη άχνη.
Οι κουραμπιέδες σας είναι έτοιμοι να τους πάρουν!
Δείτε το βίντεo:
Χορηγούμενο