Το αυγό αποτελεί σύμβολο της αναγέννησης της ζωής, που βρίσκεται κρυμμένη και σιγομεγαλώνει μέσα στο τσόφλι της. Η τελετουργική χρήση του και το βάψιμο των αυγών το Πάσχα οφείλεται ωστόσο, πέρα από τον συμβολισμό, και στην αφθονία τους αυτή την εποχή. Παραδοσιακά τα βάφουμε λοιπόν κόκκινα και τα βάφουμε τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ όσοι δεν προλάβουν τότε, τα βάφουν το Μεγάλο Σάββατο. Ας δούμε, όμως, πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, καθώς όσο εύκολο κι αν ακούγεται, πιστέψτε μας, υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι που μπορεί να μη μας πετύχουν.
Πώς βάφουμε σωστά τα κόκκινα αυγά
Διαλέγουμε αυγά ημέρας μεσαίου μεγέθους, διότι τα μεγαλύτερα σπάνε ευκολότερα.
Τοποθετούμε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό.
Ρίχνουμε 5 – 6 σταγόνες ξίδι, το οποίο σφίγγει τους πόρους του κελύφους και βοηθά τις πρωτεΐνες του ασπραδιού να πήξουν γρηγορότερα. Έτσι αποφεύγονται οι ρωγμές, αλλά ακόμα και αν ραγίσει ελαφρώς το τσόφλι, δεν ξεχύνεται εύκολα το ασπράδι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει.
Για σφιχτά αυγά μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Μπορούμε επίσης να τα αφήσουμε μέσα στο ζεστό νερό για 1 – 2 λεπτά ακόμη. Ο «βρασμός» θα συνεχιστεί και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ σφιχτό αυγό.
Αφαιρούμε τα αυγά από το νερό.
Σε βραστό νερό βάζουμε την κόκκινη βαφή αυγών ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία.Έχετε υπόψην ότι οι βαφές ζεστού νερού έχουν πιο έντονο αποτέλεσμα.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι.
Βάζουμε τα βρασμένα αυγά στο κόκκινο υγρό προσεκτικά με ένα μεγάλο κουτάλι. Ελέγχουμε αν όλα τα αυγά είναι βυθισμένα. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό και λίγη βαφή επιπλέον.
Αφήνουμε τα αυγά στο χρωματιστό υγρό για 15 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε τα αυγά από το υγρό με ένα τρυπητό κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας.
Μυστικά για τέλεια κόκκινα αυγά
Αν θέλετε να πετύχετε ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε αυγά σε λευκό χρώμα. Αν επιλέξετε μπεζ αυγά θα έχετε αυγά σε πιο βαθύ κόκκινο γιατί συμμετέχει η φυσική χρωστική του αυγού.
Πριν βάλουμε τα αυγά να βράσουν φροντίζουμε να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλένουμε καλά τα αυγά πριν τα βράσουμε. Θέλουμε ένα καθαρό κέλυφος χωρίς υπολείμματα. Έτσι ανοίγουν οι πόροι και η βαφή θα κάτσει πιο εύκολα. Αν πλύνουμε τα αυγά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, σε καμία περίπτωση δεν τα αποθηκεύουμε πλυμένα.
Βράζουμε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα, έτσι ώστε να μην εφάπτεται το ένα με το άλλο. Και αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος κατά το βρασμό να «τσουγκρίσουν» και να ραγίσει το τσόφλι, με αποτέλεσμα να «χυθεί» έξω μέρος από το ασπράδι.
Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε το ξίδι στην κόκκινη βαφή, καθώς βοηθάει στο να μη σπάσουν τα αυγά. Το ξίδι όμως έχει και άλλο ένα πλεονέκτημα. Βοηθά την βαφή να κάτσει πιο εύκολα, οπότε εάν θέλουμε να βγουν έντονα βάζουμε και λίγο παραπάνω ξίδι.
Αν θέλουμε τα αυγά να είναι γυαλιστερά τα αλείφουμε με ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε άλλο ρευστό έλαιο.
Μην παραλείψετε να βάλετε γάντια για να μη λερωθούν τα χέρια σας. Σε περίπτωση ωστόσο που λερωθείτε ή λερώσετε τον πάγκο της κουζίνας, το κόλπο για να φύγουν τα υπολείμματα είναι το εξής: Βάλτε μπόλικο ξίδι σε μια πετσέτα και σκουπίστε καλά τα χέρια σας και τους πάγκους της κουζίνας. Αν οι λεκέδες επιμένουν, βάλτε σε ένα μπολ 3 κ.σ. μαγειρική σόδα και 2 κ.σ. νερό και τρίψτε καλά με αυτό τα χέρια και τις επιφάνειες.
Τα βαμμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου από 1 εβδομάδα έως 10 μέρες και εντός ψυγείου έως 20-25 μέρες. Αυτό ισχύει μόνο αν τα αυγά που αγοράσαμε ήταν φρέσκα.
Χορηγούμενο