Παστουρμαδόπιτα: Ο τέλειος χριστουγεννιάτικος μεζές
Με τραγανό φύλλο, γευστικό παστουρμά και λιωμένο κασέρι
Αναζητάτε έναν μεζέ που θα εντυπωσιάσει στα γιορτινά τραπέζια; Η παστμαδόπιτα είναι η ιδανική επιλογή! Με τραγανό φύλλο, γευστικό παστουρμά και λιωμένο κασέρι, αυτή η συνταγή συνδυάζει απλότητα και νοστιμιά. Ετοιμάζεται γρήγορα και συνοδεύει τέλεια το κρασί ή το τσίπουρο στις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις. Ένας μεζές που θα λατρέψουν όλους!
Υλικά
4 χωριάτικα φύλλα σπιτικά ή επορίου
1/3 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμα των φύλλων
Για την επάλειψη
2 κ.σ. γιαούρτι
3 κ.σ. νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι
λίγο παπαρουνόσπορο
Για τη γέμιση
300 γραμ. κασέρι
150 γραμ. παστουρμά
1 ντομάτα χωρίς τους σπόρους και τη φλούδα
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
μπόλικο πιπέρι
πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα
Ανακαλύψτε μια απλή συνταγή για παστουρμαδόπιτα με τραγανό φύλλο που θα σας ενθουσιάσει.
Εκτέλεση:
Τρίψιμο κασεριού : Αρχικά ξεκινάμε τρίβοντας το κασέρι σε χοντρό τρίφτη.
Προετοιμασία ντομάτας : Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε τη ντομάτα, χαράζοντάς την σταυρωτά, και αφαιρούμε τους σπόρους. Κόβουμε τη σάρκα της σε μικρούς κύβους, τους οποίους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Συναρμολόγηση:
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, τσαλακωμένο και λαδωμένο.
Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από το τριμμένο κασέρι.
Επιπλέον τοποθετούμε φέτες παστουρμά και από πάνω τους κύβους ντομάτας.
Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο κασέρι και πασπαλίζουμε με φρέσκοτριμμένο πιπέρι.
Κατόπιν σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, στη μέση σχάρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Εναλλακτικά, ψήνουμε στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για περίπου 50 λεπτά.
Σερβίρισμα:
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε. Συνοδεύουμε ιδανικά με σαλάτα εποχής.
Μυστικά για Άψογο Αποτέλεσμα:
Προετοιμασία ντομάτας : Φροντίζουμε να αφαιρέσουμε καλά την υγρασία από τη σάρκα της, ώστε να μην νοτίσει το φύλλο.
Φύλλα επιλογής : Ωστόσο αν δεν έχετε φύλλα “τόσο απλά”, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 έτοιμα φύλλα. Το σημείο τα δύο πρώτα στα ταψί τσαλακωμένα και λαδωμένα, προσθέστε τη γέμιση και σκεπάστε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Απολαύστε μια γευστική παστουρμαδόπιτα που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις!
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Χορηγούμενο